Бюрократи отново бавят лечението на тежко болни деца


Дете със спина бифида не може да бъде лекувано у нас заради нормативен хаос. Фондът за лечение на деца е одобрил финансиране на импланти за гръбнака на 8-годишната Самуела, но отказва да плати парите, тъй като операцията на момичето може да се направи само в "Токуда", където медицинските изделия не се купуват с търг по Закона за обществените поръчки. Според правилника на фонда той може да плаща само за изделия, купени с обществена поръчка. Изменението в правилника е направено миналия август и на практика елиминира възможностите за лечение в българските частни болници и донякъде в държавните. Според пациентски организации фондът вече дължи стотици хиляди левове на български болници за извършени операции и отказва да им плати.

На 8-годишната Самуела трябва да се поставят импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, в противен случай детето ще бъде лишено от нормален живот, съобщи Би Ти Ви. У нас операцията може да се направи единствено в "Токуда". Частните лечебни заведения не са длъжни да купуват по условията на Закона за обществените поръчки. Освен това имплантът за детето е уникален и се произвежда само от една компания, т.е. може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление.

Според родителите на детето фондът може да направи изключение, още повече че такива вече са правени. "Който иска да работи с фонда, трябва да спазва закона", заяви пред Би Ти Ви директорът на фонда д-р Тинка Троева. Тя съобщи, че се търси вариант и за лечение в чужбина, въпреки че операцията може да се направи у нас, което е по-евтино и удобно за родителите и детето.

Самуела чака от три месеца решение и състоянието й се влошава. Документите й са одобрени още през февруари. Тя е родена със спина бифида, при което прешлените в лумбалната област не са затворени. Страда и от сколиоза. Досега са й правени 4 операции. Единственият шанс е поставянето на магнитни импланти, които ще изправят гръбнака й. "Операцията е необходима за живота на детето, защото изкривяването на гръбнака е голямо, 100 градуса, може и повече, защото са минали вече 3-4 месеца", обясни бащата Емануил Куриан.

"За 10 години сме оперирали близо 100 деца с гръбначни изкривявания. Правилникът на Фонда за лечение бе променен и това затрудни достъпа на пациентите за лечение в страната от компетентни специалисти. Държавата следва да намери начин да реши този новосъздаден административен парадокс. Тези деца са здравно осигурени и следва да получат необходимата им медицинска помощ по силата на най-висшето законодателство, което в случая се оказва с по-слаба тежест от документ без нормативна стойност, какъвто е Правилникът за дейността на фонда. Трябва да се намери решение на административния хаос, който бе създаден с новия правилник", коментираха от "Токуда".

До август миналата година фондът не изискваше проведени търгове по ЗОП, за да плаща медицински изделия. Според новия правилник обаче консумативите са плащат само ако директорът на болницата, където се прави операцията, подаде декларация до фонда, че "изделието/апаратът/уредът за индивидуална употреба се осигурява от аптеката на лечебното заведение на посочена доставна цена след сключен договор по реда на Закона за обществените поръчки". Така при по-редки медицински случаи болниците трябва да правят търгове за едно-единствено изделие. Промяната беше въведена с цел контрол, тъй като у нас няма механизъм за регулиране на цените на медицинските изделия и болниците могат да купуват консумативи на каквито пожелаят цени, а фондът няма капацитета да проверява дали те се реални.

Проблемът със задължителните обществени поръчки засяга и други деца. 3-годишно момиче, което има нужда от операция на гръдния кош, също чака дълго "Пирогов" да набави нужните за операцията й медицински изделия по изисквания от фонда начин - през търг за обществена поръчка. Тъй като това не стана, детето ще замине за лечение в Германия.

"Болниците трябва да обявяват обществени поръчки за медицинските изделия, ако искат да работят с фонда за лечение на деца. Независимо чия собственост е лечебното заведение, законът трябва да се спазва", коментира миналата седмица служебният министър Илко Семерджиев. Изискването за обществените поръчки може да бъде отменено от здравния министър.


ФОНДЪТ ДЪЛЖИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ НА БОЛНИЦИ

Според пациентските организации "Заедно с теб" фондът дължи стотици хиляди левове на болници заради неизплатени медицински изделия. "Част от сумите са неизплатени поради липсата на обществени поръчки за медицинските изделия, използвани при интервенции, основно в областта ортопедията. Директорът на фонда е изпращал решения за лечение на деца към болниците с текст, изискващ договор за обществена поръчка или какъвто и да е друг договор до края на 2016 г. В тези случаи администрациите на болниците са били подведени, че ще им се платят медицинските изделия без обществена поръчка, и те са лекували кандидатстващите деца. От 13 януари 2017 г. директорът на фонда изпраща писма вече с изискване медицинските изделия да бъдат само по обществена поръчка", пише в открито писмо на "Заедно с теб".

Според организацията това поведение към болниците е некоректно, увреден е имиджът на фонда, създадено е обществено напрежение и отказ на болниците да работят с фонда. От "Заедно за теб" смятат, че на първо време частните болници все пак трябва да правят обществени поръчки за децата, които ще се лекуват със средства от фонда, а междувременно трябва да се намери ефективно решение за контрол на медицинските изделия, за които фондът плаща - да бъдат с централизирана обществена поръчка или да преминат към НЗОК. "Заедно с теб" очакват новото ръководство на МЗ да плати дълговете към болниците.

Турция съди нотариус от България

Предишна новина

ВАС върна казуса за продажбата на "Чифте баня" в Административен съд- Кюстендил

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.