Делото за атентата на летище "Сарафово" бе отложено за 10 ноември

Делото за атентата на летище "Сарафово" бе отложено за 10 ноември

Делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас не тръгна. Специализираният наказателен съд отложи предварителното изслушване за 10 ноември, защото голяма част от пострадалите при взрива били нередовно призовани. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото заседание. Обсъжда се и възможността някои от пострадалите – израелски граждани, да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка, за да се съкрати времето на процеса.

На 18 юли 2012 година, алжирецът Мохамед Хасан Ел Хюсейни взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов. Седмата жертва е самият атентатор. 35 души бяха ранени.

Разследването установи, че участниците в атентата са трима. Двамата оцелели са Мелиад Фарах (ливанец с австралийски паспорт) и Хасан Ел Хадж Хасан (с двойно гражданство – ливанско и канадско). Заедно със загиналия атентатор са пристигнали в България на 26 юни 2012 година с автобус от Варшава през Румъния. Влезли са у нас през Дунав мост и са отседнали в Русе.

След това са били във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. По техни сметки са превеждани суми от свързани с военното крило на "Хизбула", а парите са теглени с международни дебитни карти от банкомати в Несебър. Тримата са пребивавали у нас с фалшиви паспорти, произведени на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където са били студенти.

Според разследването, освен участник, Мелиад Фарах се счита и за основен организатор на атентата. Има доказателства, че той е осигурил бомбата, която е внесена на отделни части, така че да не се буди съмнение при преминаване през граничен контрол. Фарах е и връзката на тримата с военното крило на "Хизбула".

Процесът се води задочно срещу Фарах и Хадж Хасан, които са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната. До задочните обвинения на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан се стигна след като се провалиха опитите на българската прокуратура да ги осигури за процес тук през механизма на международната правна помощ. И към този момент те се издирват с червена бюлетина от "Интерпол" .

Материалите по делото са събрани в 80 тома. В хода на разследването са извършени около 100 експертизи, разпитани са 170 свидетели, а България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по две молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.

Още по темата

ГЕРБ се наигра на реформа в МВР

Предишна новина

Специализиран курс по авторско право по методика на Харвард започва през 2017 г. у нас

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  До 6 | нерегистриран
  5
  0

  Абсолютно си прав. Достатъчно е да видиш само изречението, цит."Специализираният наказателен съд отложи предварителното изслушване за 10 ноември, защото голяма част от пострадалите при взрива били нередовно призован" Употребения глагол е "били" т. Е. Така твърди съдията, но ние не знаем дали е така, защото му нямаме много доверие. За нашите съдии бихме употребили глагола " са нередовно призовани" т. е. Няма съмнение, че са нередовно призовани , щом така е казал нашия дълбокообочан, въздесъщ и велик съдия едиКой си! Пирам се само каква е цената на медийния комфорт и дали е останал тайна за Захариева?

 2. 6
  | нерегистриран
  6
  -2

  Ами питай грамотния журналист от Правен свят! Когато е за техни предпочитани от ръководството им съдии се стараят повече.

 3. 5
  .........отложи предварителното изслушване.......Процесът се води задочно срещу Фарах и Хадж Хасан....... | нерегистриран
  4
  0

  При задочно производство, може ли предварително изслушване и съкратено съдебно следствие!

 4. 4
  да | нерегистриран
  8
  -6
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Е кака така нали според Захариева Спецсъдът струва много повече от Сгс и Ас-София

  от СГС в този му вид,СпНС струва много повече

 5. 3
  Меченце | нерегистриран
  11
  -3

  Чудя се каква е тази глупост: "Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото заседание." !?

 6. 2
  Мечо Пух | нерегистриран
  11
  -9

  Специализирани клоуни.

 7. 1
  | нерегистриран
  11
  -8

  Е кака така нали според Захариева Спецсъдът струва много повече от Сгс и Ас-София

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.