Деклариране на членство в професионални организации нарушава основни права

Деклариране на членство в професионални организации нарушава основни права

Решението на депутатите от парламентарната правна комисия да задължат магистратите да декларират членството си в съсловни организации беше разчетено като нарушение на основни права и от международната организация на съдии и прокурори МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи).

В писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, президентът на МЕДЕЛ Гуалтиеро Микелини я призовава да запознае депутатите с позицията на организацията с надежда, че ще преразгледат решението си да приемат текст от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който въвежда задължението за деклариране пред ВСС на членство в професионални сдружения.

"Така, както са представени, посочените по-горе предложения биха довели до сериозно нарушение на основното право на съдиите и прокурорите свободно да принадлежат към професионални организации, включено /между другото/ в чл. 11 от Европейската Конвенция за правата на човека, която е ратифицирана от България. Не само магистратите, които не членуват, биха били принудени да не се присъединяват към някоя професионална асоциация, но и настоящите членове биха изпитвали натиск да напуснат асоциациите, към които вече са се присъединили", се казва в писмото на МЕДЕЛ.

Позицията на организацията е, че възможността магистратите да се присъединяват към професионални асоциации е не само основно право на всички съдии и прокурори, но е и гаранция за правата им на граждани, тъй като свободното сдружаване на магистрати допринася за насърчаване на професионалния дебат, за подкрепа и защита на правата им пред другите държавни власти, а оттам и за ефективна независимост на правосъдието.

"Правото на достъп до независима съдебна система не е привилегия на съдиите и прокурорите – то е основно право на всеки гражданин. А свободата на сдружаване на магистратите сериозно допринася за насърчаване на тази независимост", посочат още от МЕДЕЛ и изтъкват убеждението си, че целта на промените в ЗСВ е повишаване на независимостта и ефективността на правосъдието, а не нарушение на основното право на свободата на сдружаване.

МЕДЕЛ е организация на европейски съдии и прокурори, състояща се от 22 национални асоциации от 15 европейски страни, включително България, която има и статут на наблюдател в Консултативния съвет на европейските прокурори (КСЕП) и Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа. Призив към депутатите за отхвърляне на този текст от ЗСВ отправиха вчера от Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите.

Новият Изборен кодекс отива в Конституционния съд

Предишна новина

ВСС понижи за три години в ранг Владимира Янева

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  А основните човешки права на българите не са ли нарушени | нерегистриран
  0
  0

  А не се ли нарушава основното право на всеки българин да бъде съден от независим, безпристрастен и обективен съд?! Аз искам и имам право да получа правосъдие от нормални и почтени съдии, а не от поставилисе или поставени в какви ли не зависимости: мафиоти, ортаци на бандити, доносници на ДС, номенклатури на БКП и ДКМС, членове на какви ли не тайни организации, съпрузи, шуробаджанаци, пияници, сексуално объркани и какви ли не още душевни нечистоплътници!

 2. 6
  Видяхте ли сега! | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  А не накърнява ли основното право на съдебна защита на българския народ!? Аз не искам съдбата ми живота и имането ми да зависят от магистрати които са корумпирани, поръчкови, сексуално морално, роднински или по какъвто и да е начин обвързани или объркани! Под тогите не искам чаршафи, пагони, килимявки,качулки, жартиери и садо-мазо атрибути! И имам право на нормално законно аи справедливо правосъдие от мормални, независими и почтени магистрати!  А сега! Нали ставаше въпрос за членуване в тайнички общества. Ма, пак не си разбрла, ма! :)

 3. 5
  | нерегистриран
  0
  -1

  А не накърнява ли основното право на съдебна защита на българския народ!? Аз не искам съдбата ми живота и имането ми да зависят от магистрати които са корумпирани, поръчкови, сексуално морално, роднински или по какъвто и да е начин обвързани или объркани! Под тогите не искам чаршафи, пагони, килимявки,качулки, жартиери и садо-мазо атрибути! И имам право на нормално законно аи справедливо правосъдие от мормални, независими и почтени магистрати!

 4. 4
  прозрачност | нерегистриран
  6
  -5

  Магистратите веднъж завинаги трябва да разберат, че тяхната професия е призвание и трябва да търпят някои ограничения. Те трябва да са максимално прозрачни. Обратното е неприемливо.

 5. 3
  Мечо Кух | нерегистриран
  4
  -4

  Не е ли по-простичко, да се декларира всяко участие в каквато и да е организация - тайна, явна, формална или не, съсловна или синдикална, професионална и прочие...?

 6. 2
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  9
  -5

  Интересно кои "организирани групи" има предвид нерегистриран участник 1? Ако съдим по дебата в Правната комисия, очевидно е, че те отхвърлиха внесеното предложение гражданите да знаят дали съдията е един от тайните членове на иначе регистрираната масонска ложа на (близък на)противника по делото им и вместо това задължиха съдиите да декларират бездруго публичното си участие в регистрирани организации, които се борят срещу скритата обвързаност и лоялност на свои колеги към потенциалните им масонски "кукловоди".

 7. 1
  Организирани групи! | нерегистриран
  6
  -5

  Задължително трябва да се декларира членството на магистрат в организирана група! Публичният интерс е над-личния им и обществото трябва да е информирано, за да има прозрачност! Не на задкулисните договорки и кукловоди!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.