НС подкрепи закон на ДПС за огласяване на доклада за КТБ

Законопроектът за банковата несъстоятелност на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски бе приет със 124 гласа "за" и 4 гласа "въздържал се", с което Народното събрание гласува докладът на "Аликс партнърс" да бъде публикуван. Предложението на ДПС беше свързано с разсекретяването на доклада на международната компания за фалита на КТБ. Другият законопроект беше внесен от ПГ на ГЕРБ, той е за скъсяване на сроковете, в които съдът трябва да се произнесе за одит на кредиторите по несъстоятелността. 145 депутати подкрепиха проекта на ГЕРБ, 1 се въздържа.
Цонев посочи, че целта на внесените от него промени е защита на обществения интерес чрез публичност. Според него клаузата за конфиденциалност пречи да се разкрие цялата истина. Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че се водят повече от 400 дела заради фалита на КТБ и настоящите законови разпоредби ще поставят съдилищата в особено затруднено положение. Той предупреди за възможни пречки за спазване на съдебните срокове. Именно затова и ГЕРБ внасяли своите промени.
Мартин Димитров от РБ бил доволен, че докладът на разследващата компания ще бъде публичен, но настоя и договорът с нея да бъде огласен. Цонев излезе отново на трибуната, за да посочи, че ДПС ще подкрепи идеята.
Димитър Байрактаров от ПФ предупреди ГЕРБ, че законът няма обратно действие. По думите му, ако действително се цели да се разкрие истината за КТБ, трябва да се помисли за законови промени, така че измененията да действат и за КТБ.

Поискаха 9 години затвор за обида към Ердоган

Предишна новина

Никак не е сложно. Просто е

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Кристалина | нерегистриран
    1
    0

    Ей, веднъж и тия от народното събрание да свършат нещо смислено. Този доклад трябваше много отдавна да стане публичен. Още като беше изготвен. Истината за КТБ трябва да излезе наяве без значение колко ще боли от нея и колко хора ще засегне. Всички замесени трябва да отговарят пред закона и обществото. Хилядите хора, чиито спестявания се изпариха също с много голямо нетърпение очакват да разберат имената на тези, които са ги ограбили. Най-важното според мен е след като докладът стане публичен, прокуратурата да повдигне обвинение срещу Цветан Василев. Не е нормално вече 2 години той да няма никакви повдигнати обвинения. Все едно нищо не се е случило.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.