Полиция и социални служби безсилни да върнат децата на майка им

Със скандали, съдилища, безсилие, безсъние и много детски сълзи са изпълнени последните десетина месеца за 32-годишната Елена Сашева от Крайморие.

Тя е сред стотиците български родители, които се оказват загубени в лабиринта от безкрайни и противоречиви съдебни казуси, свързани с най-тежкия въпрос стигне ли се до развод: "Какво ще правим с децата?"

След развода със съпруга си Марин Маринов Елена получава родителските права за синовете си - 10-годишния Илия и 7-годишния Сашо, като бащата има възможност да ги вижда по определен график.

През юни 2015 г. момчетата отиват за лятната почивка при баща си, който живее в с. Зверино, община Мездра. След това Марин Маринов отказва да ги върне.

Съдебното

решение в полза

на майката

и изпълнителният лист, който гарантира прилагането на влязла в сила санкция, се оказват просто листове хартия.

Бащата завежда ново дело за присъждане на родителски права. Иска от районния съд в Мездра обезпечителна мярка - спиране на производството по изпълнителното дело, както и т. нар. привременни мерки - определяне къде децата да живеят и кой да упражнява родителските права до приключване на новото дело.

На 5 август Иванка Кожухарова, съдия по образуваното в мездренския съд дело, отказва да спре изпълнителното дело. Въпреки това децата остават при бащата и нито една институция не успява да промени това.

През септември делото отива при друг съдия, който определя момчетата да останат при Маринов до края на съдебното производство. Така влязло в сила съдебно решение се оказва по-незначително от разпореждане по висящо производство. За Елена Сашева следват дълги месеци, в които многократно ходи до Зверино, но няма достъп до синовете си.

Малко преди Коледа бащата завежда Илия и Сашо в Крайморие, където живее майката. Бившият съпруг обещал да остави децата след 25-и, но идва да ги прибере още на 21-и. Стига се до намесата на полиция.

Тогава патрулка няколко часа дежуреше пред къщата в Крайморие, докато родителите се караха пред близки, съседи и децата си.

След Коледа Илия и Сашо бяха отведени в Мездра, където трябваше да е и новото дело.

По искане на адвоката на Сашева - Евгений Мосинов, процесът се състоя в Бургас.

На 29 февруари Бургаският районен съд се произнесе в полза на майката и определи режим за виждане на бащата. Но това не е краят на родителската война.

Елена все още не може да вземе децата си и почивните дни около националния празник 3 март са поредните, които тя прекарва далече от тях. Нищо обаче не може да спре Марин Маринов да заведе ново дело и отново да поиска привременни мерки. Сигурно пак ще се намери съдебен състав, който да му ги даде.

Обяснението на бащата пред социалните е, че

двете момчета не

искат да живеят

при майка си

Набелязани са мерки, които да подготвят децата за вземането от единия родител и предаването на другия, уверяват от Държавната агенция за закрила на детето. В момента текат консултации със социални работници.

Никой не се съмнява, че след 8 месеца при единия родител момчетата са дистанцирани от другия. Синдромът на родителското отчуждение е един от най-сериозните проблеми, който констатират при децата на разделени семейства социални работници и психолози.

Загубен в лабиринтите от неприложими съдебни решения от години е 41-годишният Христо Щърков от Варна. Той трябваше да посрещне 2016 г. със 7-годишния си син Михаил*.

Поне така е обозначено в изпълнителния лист, издаден на 1 декември 2015 г. от съда в Бургас. Но Щърков не е имал контакт с детето си от февруари, обяснява адвокатът му Ваня Кирязова.

Проблемите на варненеца започват веднага след раждането на сина им. Съпругата С. Е. се премества при родителите си с детето, завежда дело за развод и получава родителските права.

Бащата е с право

да се вижда с

детето по график

Фактически обаче той остава отделен от бебето месеци. След това нещата сякаш потръгват. Щърков твърди, че е имал изградена добра връзка с момченцето, което вземал във Варна. Двамата прекарвали часове заедно в различни занимания.

През август 2014 г. е извършена съдебнопсихологическа експертиза, която препоръчва разширено психологическо консултиране на детето и родителите. Въпреки твърденията на майката, че Михаил посещава консултации, експертизата твърди, че липсват данни за проведени специализирани прегледи и лечение. Специалистите определят бащата като психично здрав и с ресурс за отглеждане на дете.

Препоръчват по-разширен режим на лични отношения при ясни норми на поведение и от двете страни, за да бъдат редуцирани противоречията. Нищо от това обаче не се случва. Щърков забелязва негативна промяна в отношението на сина си в края на 2014 г.

"Не искаше да пътува с мен до Варна, а да се виждаме само в Бургас, а от февруари 2015 г. отказа да излиза по време на свижданията. Когато отида да го взема, детето стои до майка си и не отговаря на въпросите ми, вместо него отговаря тя", допълва бащата.

През май м.г. след поредната жалба на Щърков родителите са насочени към семейно консултиране и подкрепа. Съдебните решения и експертните оценки остават на книга.
На 8 септември при частния съдебен изпълнител Таня Михова се събират всички страни - двамата родители с адвокатите си, както и социалният работник Елена Иванова. При самостоятелна беседа с детето, попитано

защо не иска да

се вижда с баща

си, отговорило,

че той го бие

Малкият разказал случка, в която хванал баща си за ризата отзад, той се стреснал, обърнал се и го блъснал, след което се извинил. Момченцето било убедено, че го е направил нарочно.

За друг случай, в който баща му го е удрял, не се сетил. Майката на малкия Михаил отказа среща с репортер на вестника - заяви, че не била убедена в безпристрастността му. Но каза, че институциите, които са се произнасяли по случая, са слушали само едната страна.

В момента на постановяване на всяко решение, свързано с достъпа на бащата до сина си, майката С. Е. чрез адвокат го оспорва. Това се случи и с предписанието за провеждане на психологически консултации, обяснява адвокат Ваня Кирязова.

Единственото

право на бащата

е плащането

на издръжката

Той не е успял да види детето си и на рождения му ден на 6 март. Майката е поискала да се включи в празненството, но само финансово. Отказала и на бабата и дядото да бъдат с внука си.

Междувременно С. Е. е обжалвала заповедта на директора на "Социално подпомагане" в Бургас от 18 май, с която детето е насочено да ползва за срок от 6 месеца социалната услуга семейно консултиране към Центъра за обществена подкрепа.

Бургаският административен съд се е произнесъл на 25 януари, т.е. 8 месеца след издаването на заповедта. Той е уважил жалбата на майката. Намира, че това консултиране не е необходимо, тъй като С. Е. е ангажирала с лични средства да осигури психологическа подкрепа и съдействие от специалист.

Бащата може да обжалва пред ВАС, а до произнасянето ще минат поне няколко месеца. Така той е изправен пред двоен абсурд - от една страна, съдът определя график за контакти, без да гарантира изпълнението му, от друга - с отказа от консултации отнема последния шанс за него и детето му да преодолеят отчуждението.

*Името на детето е променено.

Галина Кубратова, доктор по медицинска психология: Родителите да знаят, че
отчужденото дете е съсипано

- Г-жо Кубратова, има ли слаб и силен пол в споровете между разделени родители, свързани с контактите с детето?

- Т.нар. синдром на родителско отчуждаване засяга предимно бащите. Това е особено емоционално и поведенческо състояние на децата, които са отчуждени от единия родител. И този родител предимно е бащата. 10% от засегнатите родители са майките.

- Защо усилията да се спре процесът на отчуждаване са неефективни?

- Съдебната практика у нас е доста по-различна от тази в другите европейски страни и САЩ. Там, ако се окаже, че единият родител саботира връзката на детето с другия, съдът се произнася много бързо. И всъщност прехвърля родителските права. Ако майката е тази, която ограбва детето си и го лишава от баща, съдът решава, че тя е негоден родител.

- Нашето общество готово ли е за такива крайни мерки?

- Това не е крайна мярка. Ние говорим за родител, който не приема законите, не ги прилага и не се подчинява на съдебни решения. В Европа не е прието гражданинът да извършва самоуправство.

- Да, но при нас има законова възможност при присъждането на родителските права или определяне на режим за виждане недоволната страна да обжалва веднага.

- Трябва да се промени системата и законите да се прилагат. В момента социалните служби са напълно безсилни. Няма институция, която да изпълни съдебното решение. В момента родителят, който иска да задържи детето и то да бъде само за него, без да се съобразява с интересите на самото дете, може да прави каквото си пожелае.

- А възможна ли е промяна в правилата, която да стимулира родителите да разговарят помежду си и да търсят споразумение вместо противопоставяне?

- Може необходимостта от психологически консултации да се вкара в Семейния кодекс, медиацията да бъде задължителна при споровете за деца.

Преди да започнат заседанията по конкретното дело, родителите да са изкарали например 2-месечен курс на обучение какво ще причинят на детето си, ако го отчуждат.
Защото отчужденото дете е едно съсипано дете.

Швеция дава Германия на съд заради бежанците

Предишна новина

Проф. Кьосев: С манифеста "За Републиката" искаме да събудим заспалите

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  Р Е Ш Е Н И Е  Номер 1905 13.10.2014г. Град Бургас  В ИМЕТО НА НАРОДА  БУРГАСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, шести граждански състав  На девети октомври през две хиляди и четиринадесета година  В публично заседание в следния състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Радостина Петкова  секретар И.Г.  като разгледа докладваното от съдия Р.Петкова  гражданско дело номер 2555 по описа за 2014 година,  за да се произнесе, взе предвид следното:  Производството е по реда на чл. 127, ал. 1 от СК.  ................................................  Водим от горното и на основание чл. 127, ал. 1 от СК, Бургаският районен съд  Р Е Ш И :  УТВЪРЖДАВА постигнатото между на Е.С.М., ЕГН: **********, с адрес:*** /сем. С./ и М.И.М., ЕГН: **********,***, писмено споразумение от 09.10.2014г. по чл. 127, ал. 1 от СК, както следва:  Родителските права по отношение на децата И. М.М. - род. на *** год., с ЕГН ********** и С. М.М. - род. на *** год., с ЕГН ********** се предоставят за упражняване на майката Е.С.М., ЕГН: **********;  Местоживеенето на децата И. М.М. - род. на *** год., с ЕГН ********** и С. М.М. - род. на *** год., с ЕГН ********** е в дома на тяхната майка Е.С.М.,***.  Бащата М.И.М., ЕГН: ********** ще осъществява режим на лични отношения с децата: И. М.М. - род. на *** год., с ЕГН ********** и С. М.М. - род. на *** год., с ЕГН **********, както следва:  - всяка първа и трета седмица от месеца в петък от 14,30 ч./ когато децата са първа смяна на училище/ или от 18.30ч. / когато децата са втора смяна/ до неделя до 17.00ч., като свиждането на бащата с децата ще се осъществява по неговото местоживеене, когато децата са първа смяна на училище, а когато са втора смяна свиждането на децата ще се осъществява в гр.Бургас, като децата ще бъдат взимани от бащата от дома на майката и ще бъдат връщани отново там в края на свиждането.Когато пътуват за с.Зверино децата могат да бъдат предавани и на сестрата на бащата М.И.М. – Ц. И. Е. и съпруга й Ж. Е. Е., които ще придружават децата по пътя до с.Зверино.  - четиридесет дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск;  - Родителите ще редуват Коледните и Новогодишните празници, като през четна година на Коледните празници децата ще бъдат при бащата от 23.12. до 29.12., а на Новогодишните празници до края на зимната ваканция – при майката;  - На Новогодишните празници при нечетна година децата ще бъдат при бащата за периода от 28.12. до 04.01., а през Коледните празници ще бъдат при майката;  - Първата половина от пролетната ваканция децата ще бъдат при бащата.  - При четна година бащата има право да взема децата при себе си по време на Великденските празници, а през нечетна година децата ще бъдат при майка си.  - Бащата ще има възможност да осъществява личен контакт с децата в дните, когато всяко от тях има рожден ден.  Бащата се задължава да заплаща на детето И. М.М. - род. на *** год., с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Е.С.М., месечна издръжка в размер на 160лв./ сто и шестдесет лева/, считано от влизане в сила на съдебният акт – 13.10.2014г. и за детето С. М.М. - род. на *** год., с ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител Е.С.М., месечна издръжка в размер на 140лв./ сто и четиридесет лева/, считано от влизане в сила на съдебният акт -13.10.2014г.  ОСЪЖДА М.И.М., ЕГН: **********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на БРС държавна такса в размер на 216 лв. /двеста и шестнадесет лева/, дължима върху уговорената със споразумението издръжка на децата.  Препис от решението да се връчи на страните.  Решението не подлежи на обжалване.  РАЙОНЕН СЪДИЯ: / п/ Р.Петкова

 2. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Р Е Ш Е Н И Е  № 395 29.02.2016 г. гр. Бургас  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А  БУРГАСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД ХХХІІ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ  На двадесет и втори февруари две хиляди и шестнадесета година  в публично заседание в състав:  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СТОЯН МУТАФЧИЕВ  Секретар: И.Г.,  като разгледа докладваното от съдия Мутафчиев гр. дело № 431 по описа на БРС за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:  ……………………………………………………………………………………………………………………….  Мотивиран от горното Бургаският районен съд  Р Е Ш И:  ОТХВЪРЛЯ претенцията на М.И.М., ЕГН – **********, против Е.С. С., ЕГН - **********, за изменение на решение № 35/12.06.2015 г. по гр. дело № 406/2015 г. по описа на РС-Мездра, в сила от 02.07.2015 г., в частта, относно предоставянето на упражняването на родителските права по отношение на малолетните деца И. М.М., ЕГН - **********, и С. М.М., ЕГН - **********, на майката, режима на лични контакти на бащата М.И.М. с децата и издръжката им, като упражняването на родителските права по отношение на малолетните деца И. М.М. и С. М.М. бъде предоставено на бащата М.И.М., бъде определен режим на лични контакти на децата с майка им Е.С. С. и бъде осъдена последната да заплаща месечна издръжка на всяко едно от децата И. М.М. и С. М.М. от по 125 (сто двадесет и пет) лева чрез баща им М.И.М..  ОСЪЖДА М.И.М., ЕГН – **********, да заплати на Е.С. С., ЕГН - **********, сумата от 630 (шестстотин и тридесет) лева съдебно-деловодни разноски, направени от страната във всички инстанции.  Решението подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/ С.Мутафчиев

  Р Е Ш Е Н И Е  Номер

  Година

  12.06.2015  Град  Мездра  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Мездренски районен

  Съд

  І-ви граждански

  Състав

  На

  Двадесет и седим май

  Година

  2015

  В публичното заседание в следния състав:  Председател  ИВАНКА КОЖУХАРОВА

  Секретар

  Е.П.

  като разгледа докладваното от

  Съдия КОЖУХАРОВА  брачно

  дело номер

  406

  по описа за

  2015

  година.  и за да се произнесе взе впредвид следното:  В МРС е изпратена по подсъдност искова молба от Е.С.М. ***, с адрес за призоваване гр.Б. адв.А.Н. против М.И.М. *** за прекратяване на сключения между страните граждански брак поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство в брачните отношения по вина на ответника.На ищцата да се предоставят за упражняване родителските права по отношение на малолетните деца И. и С., като на бащата се определи режим на виждане с децата и ответника да заплаща месечна издръжка за детето И.- в размер на 220 лв.,а за С.- в размер на 200 лв.,начиная от датата на подаване на исковата молба-11.03.2015 год. до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване.Иска се ищцата да носи предбрачното си фамилно име С.. В хода на производството страните са постигнали споразумение съда да не се произнася по въпроса за вината.  В срока по чл.131 от ГПК от ответника е постъпил отговор., с който също желае прекратяване на брака, но по вина на ищцата.На него да се предоставят упражняването на родителските права по отношение на децата И. и С.,като на майката се определи режим на виждане.Същата да заплаща издръжка в размер на по 100 лв. за всяко дете,начиная от влизане на решението в сила.Да му се предостави за ползване семейното жилище в с.З..Не се противопоставя ищцата да носи предбрачното си фамилно име С.. В с.з. ответника заявява,че е съгласен брака да бъде прекратен без съда да се произнася по въпроса за вината.  Искът е с правно основание чл.49 ал.1 вр.чл.49 ал.4 СК.  Събрани са писмени и гласни доказателства.  Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено следното:  Страните са сключили граждански брак с акт №. / 08.06.2002 год. на Община В., който е първи по ред и за двамата съпрузи. От брака си страните имат родени две деца : И.- роден на *** г. и С. – роден на *** год.В началото съпрузите се разбирали , поддържали добри взаимоотношения.Помагали си при отглеждане и възпитание на децата.Впоследствие отношенията им охладнели и от година и четири месеца не живеят заедно.Правили опити за заздравяване на брака, но същите били неуспешни.  При така изяснената фактическа обстановка съда намира, че е настъпило дълбоко и непоправимо разстройство в брачните отношения между страните. От година и четири месеца страните са във фактическа раздяла без да поддържат каквито и да било физически или духовни контакти, без да се интересуват един от друг. Бракът им е опразнен от своето съдържание и социално предназначение. Такъв брак е ненужен като на страните по делото, , на родените от брака деца, така и на обществото и следва да бъде прекратен.  В с.з. страните са постигнали споразумение, в което са изменили отчасти решението на РС-Бургас за упражняване на родителски права и издръжка и същото следва да бъде одобрено.  Водим от горните съображения, съдът  Р Е Ш И:  ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Е.С. М. *** ЕГН ********** и М.И.М. *** ЕГН ********** ,сключен с акт № ./ 08.06.2002 год. на Община В. ,поради НАСТЪПИЛО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО В БРАЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ БЕЗ СЪДА ДА СЕ ПРОИЗНАСЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ВИНАТА.  ОДОБРАВЯ споразумението по чл.49 ал.4 от СК, по силата на което:  ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата И. М.М. ЕГН ********** и С.М.М. ЕГН ********** на майката Е.С., като ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ВИЖДАНЕ на бащата с децата всяка първа и трета седмица от месеца в петък от 14.30 ч./когато децата са първа смяна на училище/ или от 18.30 ч./ когато децата са втора смяна/ до неделя до 17.00 ч., като свиждането на бащата с децата ще се осъществява по неговото местоживеене,когато децата са първа смяна на училище, а когато са втора смяна свиждането на децата ще се осъществява в гр.Б.,като децата ще бъдат взимани от бащата от дома на майката и ще бъдат връщани отново там в края на свиждането.Когато пътуват за с.З. децата могат да бъдат предаване и на сестрата на бащата М.И.- Ц. И. Е. и съпруга й Ж. Е. Е., които ще придружават децата по пътя до с.З..  - Майката се задължава всяка първа седмица, когато са първа смяна да води децата до С. за да ги предаде на бащата,а когато са втора смяна - бащата ще ги взема.  - четиридесет дни през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск.  - Родителите ще редуват Коледните и Новогодишните празници,като през четна година на Коледните празници децата ще бъдат с бащата от 23.12. до 29.12, а на Новогодишните празници до края на зимната ваканция- при майката.  - На Новогодишните празници при нечетна година децата ще бъдат при бащата за периода от 28.12 до 04.01., а през коледните празници ще бъдат при майката.  - Първата половина от пролетната ваканция децата ще бъдат при бащата,а когато те са на лагер за компенсация децата ще бъдат при него през Великденските празници,независимо дали е четна или нечетна година..  - При четна година бащата има право да взема децата при себе си по време на Великденските празници, а през нечетна година децата ще бъдат при майката.  - Бащата ще има възможност да осъществява личен контакт с децата в дните,когато всяко от тях има рожден ден.  - При невъзможност на някой от родителите да осъществява определения режим на виждане, другия родител своевременно да уведомява за настъпилите промени, като режима на виждане се компенсира с втората и четвъртата седмица от месеца.  Местоживеенето на децата остава така, както е определено по решение № 1905/13.10.2014 г., постановено по гр.д.№ 2555/2014 год. по описа на РС- Б..  НАМАЛЯВА размера на присъдената с решение № 1905/13.10.2014 г., постановено по гр.д.№ 2555/2014 год. по описа на РС- Б. месечна издръжка, която бащата следва да заплаща на децата И. и С.,чрез тяхната майка и законна представителка Е.С. от 160 лв. на 125 лв. за детето И., и от 140 лв. на 125 лв. за детето С.,начиная от 01.06.2014 год.,ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване.  ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име С.  ОПРЕДЕЛЯ окончателния размер на д.т. в размер на 50 лв.ОСЪЖДА Е.С. да заплати. доп.д.т. в размер на 12.50 лв.ОСЪЖДА М.И. да заплати доп.д.т. в размер на 12.50 лв.  РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред ВрОС в двуседмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено.  РАЙОНЕН СЪДИЯ :Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.