Димитър Узунов е новият представляващ ВСС

Димитър Узунов е новият представляващ ВСС

Соня Найденова: 10 от членовете на ВСС поискаха разпечатки


10 от членовете на съвета вече са депозирали искания за разпечатки от мобилните си телефона за изходящи есемеси на датата 14 януари от 930 ч. до 12.30 ч. Това обяви Соня Найденова пред журналисти. Сред тях не е новият представляващ ВСС Димитър Узунов.

Поискалите разпечатки са Соня Найденова, Юлиана Колева, Даниела Костова, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Елка Атанасова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

По повод смяната си като представляващ Соня Найденова каза, че не изключва един от мотивите да е смс-скандалът. „Не мисля, че 12-те вносители на предложението ще разкрият другите мотиви. Може би е и вид наказателна акция, но на мен не ми се иска да е така, каза още Найденов в отговор на журналистически въпрос.

Тя самата се сеща за много нейни становища, казани в залата и после пред медиите, които са се разминавали с взетите решения. Самата Найденова не разбира обяснението за спешното взимане на решението за рокада с промените в конституцията и предстоящите изменения в ЗСВ. Тя повтори, че е била изненадана от предложението, не разбира мотивите да се иска „отстраняването й“, не могла да намери отговор на въпроса дали в основата на това решение са нейни качества, думи или становища.

Найденова изрази и разочарованието си, че пред медиите е само тя, без Димитър Узунов и напомни как на 3 октомври 2012 г., след избора й за представляващ, застанала пред журналистите, заедно с тогавашния министър Диана Ковачева, за да отговаря на въпроси. За съжаление, сега се налага да бъда сама, отбеляза Найденова.

 

Соченият за близък до премиера Бойко Борисов – Димитър Узунов бе избран днес за представляващ Висшия съдебен съвет.

За смяна на представляващия съвета никой до момента не беше отварял дума. Точката за тази рокада бе изненадващо внесено в началото на днешното заседание от Милка Итова, предложението идва от 12 от кадровиците. Такова предложение нямаше нито в редовния дневен ред, нито в допълнителните точки.

Предложението идва седмица преди доклада на Европейската комисия и само ден, след като бившият правосъден министър Христо Иванов заяви пред БНР, че за него няма съмнение, че точно Димитър Узунов е членът на съвета, който е пратил предизвикалия скандал смс до премиера Бойко Борисов.

Това се случи на заседанието на ВСС миналата седмица, когато кадровият орган обсъждаше становището на Етичната комисия по скандала "Яневагейт". Тогава председателят на ВКС Лозан Панов призна, че е получил съобщение от премиера, което представлява препращане на изпратен смс до Борисов. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме". Въпреки идеята на някои членове на съвета да си извадят разпечатки за изходящите смс-и, техни колеги не се съгласи, между тях бе и Узунов.

Искането за смяна на местата предизвика бурни реакции сред някои от кадровиците, които не знаеха, че се готви такова нещо. Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Магдалена Лазарова изразиха изненадата си от предложението и поискаха отлагане на дебатите за следващото заседание, за да могат да се запознаят с мотивите и да вземат информирано решение. Още повече, че този въпрос е от изключителна важност, по думите им.

Пръв залата напусна Калин Калпакчиев. Но преди това той декларира нежеланието си да участва в подобен режисиран фарс. "Решението е взето другаде, не в тази зала. Това е провокация към здравия разум, почтеността, към ВСС, към обществото и българските граждани. За мен е взето с безпардонност. Вее тоталитарен хлад, не се търпи чуждо мнение. За тези три години не проумях как различното мнение е в състояние да доведе до ярост мнозинството в тази зала. Тази груба демонстрация на сила е нетърпима и необяснима. Това е наказателна акция срещу инакомислещите."

12 души са били запознати с предложението, изготвили са мотиви, бройката предопределя резултата от решението без да бъде дадена възможност на останалите да изградят позиция, възмути се Юлия Ковачева. Попита дали Соня Найденова е дала някакво основание за критики, какви са били те, има ли възможност те да бъдат преодолени. Но всички тези въпроси бяха поставени реторично. Направо ни се съобщава кой ще бъде следващият представляващ ВСС, остава само взетото вече решение да бъде легитимирано, посочи Ковачева. Добави, че въпросът не е в личността на Димитър Узунов, а в подхода, по който се решават ключови въпроси и неглижиране на мнението на останалите. "Благодарим, че ни свеждате до знанието решението. Считам за безпредметно моето участие в подобен дебат и няма значение как ще гласувам", заключи Ковачева. И тя напусна залата.

Магдалена Лазарова заяви, че не намира в какво се изразява неотложността на взимането на едно такова важно решение. Не открива мотиви защо се налага смяната на Соня Найденова. Не намира нещо, с което тя да е разочаровала членовете на съвета като представляващ.

Обиден е начинът, по който това се случва, каза още Лазарова. Тя също не видя смисъл от присъствието си в залата, за да осигурява само кворум и напусна.

Камен Иванов от своя страна не се чувствал подготвен да участва в този дебат, затова намери присъствието за безсмислено. И затвори вратата зад себе си.

С остро изказване и Галина Карагьозова даде да се разбере, че няма да остане на дебатите и гласуването. "След този начин на внасяне на предложение и цялостното гласуване – предварително предопределен, да се говори за демократичност е повече от смешно. Можеше да се запази приличие – първо да се внесе предложение с някакви мотиви защо се редлага промяна, в какво сегашният представляващ се е провалил. Този представляващ бе избран единодушно от същите тези хора, които сега искат смяната му. Питам се аз какво налага смяната – дали не е това, което каза г-н Калпакчиев – че представляващата започна да изразява собствено мнение и тук се крие разковничето. Ако имаше елементарна доза приличие, можеше да се проведе поне някаква фасадна форма на избор на нов представляващ. Няма алтернативни кандидатури и мнения. Налага се един член на съвета, който не слиза от страниците на медиите. Този член на ВСС ще бъде избран за представляващ без какъвто и да е дебат. Не мога да се съглася нито с начина на работа, нито с кандидатурата. Затова считам, че нямам място в залата и не бих искала с гласа си да легитимирам това решение", заяви Карагьозова.

Соня Найденова каза само, че и за нея това предложение е било изненада, че най-малкото е трябвало да бъде уведомена, за да изложи позицията си. Тя каза, че понеже предложението се отнася и до нея, си прави отвод от дискусиите и гласуването. И напусна залата.

А Димитър Узунов, защото е предложен, също си направи отвод и излезе.

Така в залата останаха 15 души, сред които 12 вносителите. (Днес отсъстваха председателят на ВКС Лозан Панов и Елка Атанасова.)

Всички изказвания започваха с благодарности към Соня Найденова, макар така и да не стана ясно защо тогава искат да я махнат.

Отговор на този въпрос се опита да даде Светла Петкова като прочете мотивите за номинацията на Узунов.

Най-важният – той бил обединител. Доказал конструктивната си работа, своята диалогичност, способност на работа в екип, точност и акуратност като председател на комисия "Съдебна администрация", сега на "Бюджет и финанси".

Петкова добави, че с измененията на Конституцията стопанисването на сградите минава към ВСС. А видиш ли Узунов като 12 години председател на РС-Сандански успял да направи образцова материална база, т.е. можел активно да работи и в тази насока.

Но най-големият му успех, според мотивите, бил, че издействал по-голям бюджет на съдебната власт за 2016 г. и така заплатите на магистратите били увеличени.

Румен Боев каза, че не е толкова драматична ситуацията със смяната на представляващите, че да се придава чак толкова голяма тежест. Всички били равни с по един глас. "Демокрацията е събираш гласове и толкова. Ако се съберат гласове съгласно закона и демокрацията, то си става едно решение", така Боев обясни що е то демокрация. 

Добави, че няма забележки към Соня Найденова и не може и да има. Въпросът бил дали тя може да отговори на новите предизвикателства след измененията на конституцията и предстоящите промени в ЗСВ.

Ясен Тодоров заяви, че малцинството се опитва да диктува и саботира работата на органа. А явно, по думите му, целта била именно такава – да се блокира работата на ВСС.

По повод думите на Галина Карагьозова, че се предлага човек, който в последните дни не слиза от медиите, Ясен Тодоров, който също е чест гост на медиите, а при вчерашно свое участие каза, че получава смс-и от интимен характер и със сексуално съдържание, днес заяви: "Какво е виновен Димитър Узунов, че е по всички медии. Проблемът в случая е на медиите, те трябва да пишат нещо."

Юлиана Колева, провокирана от думите на Боев и Тодоров, заяви, че няма никакъв проблем с демократичността, защото мнозинството диктува.

Иначе тя също не разбрала защо е необходима такава спешност на взимане на решението. "Стана ясно, че 12 души са мислили по въпроса, благодарят много на г-жа Найденова, но предпочитат друг да ги представлява. Чувствам се обидена от обстоятелството, че никой не ме е питал дали не предпочитам и аз Димитър Узунов да ме представлява. Има и други, които не са питани. Може би, ако бяха питани, щяха да подпишат. Този въпрос внася доза драматизъм и естествена реакция на колегите, които излязоха. Вторият въпрос е обстоятелството  - каква точно да е спешността на това предложение", каза Колева.

После, с ирония се опита да обясни мотивите на мнозинството за изненадващото и спешно внасяне на тази точка: "Те (малцинството – б.а.) не могат да проумеят със слабо развитите си мозъци колко пагубно ще се отрази на съвета, ако се внесе като нормална точка."

Светла Петкова пък обвини напусналите залата, че нарушават трудовата дисциплина. Това било самоволно излизане. Тя бе убедена, че Димитър Узунов щял да въведе по-голяма дисциплина, явно възприемайки представляващият ВСС като началник на всички членове на съвета.

Накрая заключи, че трябва действие от страна на ВСС, стига с говоренето и не бива органът да се поддава на натиска на улицата.

Така с 13 гласа "за", един "против" (Юлиана Колева) и 1 "въздържал се" (Каролина Неделчева) ВСС освободи Соня Найденова като представляващ.

С 13 гласа "за" и 2 "въздържал се" (Колева и Неделчева) Димитър Узунов бе избран за представляващ ВСС.

Съюзът на съдиите пита напусналите заседанието дали си струва да остават във ВСС

 

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които днес напуснаха заседанието на съвета след изненадващо внесната точка за смяна на представляващия съвета, да помислят дали има смисъл да остават изобщо в състава на кадровия орган.

В отворено писмо от ССБ искат от колегите си да заявят публично "дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт."

Изненадани от внесената точка за смяна на представляващия ВСС и избирането на нов в лицето на Димитър Узунов, останаха петима членове на ВСС - Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Магдалена Лазарова. Те отказаха да участват в дебат и гласуване, след което напуснаха заседанието.

Относно последвалото избиране на Узунов и замесването на името му в скандала с изпратения до премиера Бойко Борисов смс по време на заседание на ВСС, от Съюза на съдиите отправиха и искане към новия представляващ съвета.

„Призоваваме господин Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него кореспонденция от ползвания от него мобилен телефон (или мобилни телефони, ако са повече от един) за времето от 9,30 ч. до 13,00 ч. на 14.01.2016 г. Призоваваме също така новия представляващ ВСС да изиска справка за същите обстоятелства по отношение на ползваните от членовете на съвета мобилни телефони по договори с мобилни оператори, по които е страна ВСС“, се казва в позицията на ССБ.

Съдиите искат от ВСС да представи и съображенията си за смяната на Соня Найденова точно с Узунов.

Още по темата

Съдия Иво Дачев се отведе от делото за фалита на КТБ

Предишна новина

ПИК си направиха свободно съчинение

Следваща новина

Коментари

170 Коментара

 1. 170
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #168 от "съдия член на ССБ | нерегистриран":
  Ако и сега не излязът от ВСС петимата членове, които напуснаха днес заседанието и манифестираха воля за промяна, ще изляза от ССБ.

  Вземи по-бързо излез, защото в 3 л.ед.ч. се пише "излязАт", а не "излязЪт".

 2. 169
  O | нерегистриран
  29
  -1
  До коментар #136 от " | нерегистриран":
  Унизително е един посредствен милиционер да е представляващ съдебната власт

  манталитета му е на старшинка. Изпълнителен и донася на началника генерал. Той се възприема първо като подчинен - старшинка , после като юрист. Това му е акъла.Горкото момче,вербовало се е само пък и е признателен , от старшинка в село та чак във ВСС ,не е малко.Няма как ще е окото,ухото,ръката и сопата на генерала. Представете си унижението ,но няма как ,като влиза генерала всички ще трябва да стават на крака- Е гавра е ,ама това е положението за сега , диктатура на мутростражата плюс червената банда. Но ще се разтури тази ферма от само себе си ще се разпадне,въпрос на време.

  А сега за разликата между зависимия - доносника и свободния човек:  Правилно съдията Панов не си е замълчал за ес ем еса ,ако си беше замълчал,ако беше запазил тайната ,означаваше да е вербован без усилие,т.е. да е поставен под зависимост, щеше да живее и работи в послушание,подчинение, доносничество и страх от генерала,който всичко вижда и всичко чува ,а и наказва всеки който му се противи. Върховния съдия ставаше подчинен и изпълнителен. С показването публично на ес ем еса , съдията Панов спечели свободата си и защити достоинството си на независим човек.Даде глътка въздух на надеждата за справедливост и законност. Показа се достоен за този пост. Поздравления момче ! Не се бой и не се плаши !Остани такъв какъвто си , дръж смело кормилото и следвай пътя на светлината.

 3. 168
  съдия член на ССБ | нерегистриран
  15
  -5

  Ако и сега не излязът от ВСС петимата членове, които напуснаха днес заседанието и манифестираха воля за промяна, ще изляза от ССБ.

 4. 167
  xxxxx | нерегистриран
  10
  -1

  Да живее Магнаурата.

 5. 166
  Пена Минета | нерегистриран
  11
  -1

  Заради тия от ВСС няма какво да сложа в устата си.

 6. 165
  Концептуалист | нерегистриран
  12
  -1  Има ли още някой, който не е разбрал КОЙ управлява съдилищата в Благоевград (че и не само там)?  Аз предлагам на многоуважаваното от мен реформаторско мнозинство във Висшия Слугински Съвет утре да избере за председател на Окръжен съд - Благоевград Петър Узунов вместо Катя Бельова. Какво като няма такава процедура и Узунов не е представил "концепция"? То и днешната "процедура" във Висшия Слугински Съвет я няма никъде, ама се случи.  И освен това, "Узунови Bros" очевидно си имат "концепция" и тя не се изчерпва само с това да доразгонят фамилията на правораздаването в БГ и да го превърнат във филиал на Симеоновската Школа. Концепцията им е да продължат да си …само-раздават. Пък все нещичко ще остане и за тези покрай тях.  И що медиите да мъчат клетата председателка на Благоевградски ОС с компромати, като в крайна сметка този съд се управлява от "Узунови Bros", а не от нея…………….

 7. 164
  македонци -благоевград -яне и пловдивска демокрация | нерегистриран
  8
  -1

  Македонците ще Ви оправят ,дами и господа.Малко са чукундури ама много им отива да се бият в гърдите,че са демократи!Боже,боже накъде отива тази съдебна реформа?

 8. 163
  Аз казах | нерегистриран
  6
  -18

  Бойко им разказа играта. Бойко vs Лозан 2:0

 9. 162
  | нерегистриран
  20
  -4

  И магаре да ви предложа ще го изберете . Е вече го избрахте

 10. 161
  Лозан Камората | нерегистриран
  10
  -20

  Шефът на ВКС удобно не присъства на това заседание. Защо ли?

 11. 160
  Шеф на ДАНС | нерегистриран
  23
  -1  Пеевски - шеф на ДАНС! Това е второ издание на същия сериал. Същата колективна наглост, същите "качества" на безспорния избран професионалист…Стоял "добре пред камерата", казват. Разбира се, това е най-важното за лицето на съдебната власт.

  Ама магистратите едва ли ще излязат на улицата, за да пометат тези, които се подиграват не само с цялата нация, ами най-вече с тях - със самите магистрати.

 12. 159
  | нерегистриран
  11
  -2

  Прав е Радой Ралин,лека му пръст за произхода на чукундурите.Накъдето се обърнеш-чукундури.Изнесохме доста качествени,но каймака остана.Трябва да започнем да ги рекламираме,може пък да вземем добра цена за износ и да подобрим платежния баланс.

 13. 158
  магстрат | нерегистриран
  10
  -10

  Дипломата за завършеното висше юридическо образование не е критерий за качества и професионална квалификация.Ако е така съдиите от ССБ не знаят каква беше диплоимата на съдия РУМЕН ЯНКОВ.ТЕЗИ, КОИТО ГО ПОЗНАВАХА НЯМА ДА КАЖАТ, ТОВА НЕ ОЗНАЧАВАШЕ, ЧЕ Е ЛОШ ПРОФЕСИОНАЛИСТ.ПРЕДЛАГАМ да престанем с дипломите,защото и сега има съдии във ВКС с дипломи,под минимума,който до 1989 г. беше задължителен.Стига колеги с тези глупости.Жалко е.

 14. 157
  и ще си праскат наволянаволя Янето | нерегистриран
  11
  0

  Той няма да прифане.Знае как да се "пази"

 15. 156
  | нерегистриран
  19
  0

  Сега ще се разхождат в парка на Сандански по спокойно

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.