Борисов към Лозан Панов: Атакувате ме политически. Минете на другия терен и ме бийте на избори

Борисов към Лозан Панов: Атакувате ме политически. Минете на другия терен и ме бийте на избори

Доноснически смс от член на ВСС до премиера за скандала "Яневагейт" и препратен на председателя на ВКС Лозан Панов, накара Бойко Борисов по спешност да отиде на заседанието на съвета и да обвини съдия №1 в политически атаки.

Всичко започна, след като Етичната комисия внесе като извънредна точка днес становището си по скандала "Яневагейт". А то е, че няма извършени нарушения от замесените магистрати и членове на ВСС.

По време на дебата председателят на ВКС постави редица въпроси, които не са изяснени в хода на проверката – кое е вещото лице, изготвило експертизата, канен ли е на изслушване градският прокурор на София Христо Динев, чието име също се споменава в един от разговорите в контекста на това, че е искал целия регистър на СРС на градския съд, изискана ли е информация от Вайбър, поискано ли е мнението на премиера Бойко Борисов, който често се споменава в записите. "Той може да дойде, може да не дойде. Аз не бих дошъл. Но направихте ли поне опит да го поканите", попита Панов членовете на Етичната комисия. И добави, че това, че има манипулация на записите не означава, че те не са автентични, каза още Панов.

Председателят на ВКС каза още, че той самият не е бил уведомен, че днес ще бъде обсъждано становището на комисията. Похвали бързината на извършване на проверката, но не виждал прозрачност и обективност.

Посочи, че три седмици се занимават с неговата реч, а по този важен въпрос един ден преди заседанието този въпрос се внася на заседание. И заключи, че му прилича на замитане на проблемите, вместо на извършване на обективна проверка.

Същото мнение – за допълнително изясняване на фактите поискаха Калин Калпакчиев и Соня Найденова. Представляващата ВСС поиска да знае дали прокуратурата е приела заключението на експертизата на записа или може би е разширила с допълнителни въпроси.

Дебатът продължи с мненията на останалите членове на съвета, според които нямало какво повече да се направи, защото записите били манипулирани, това значи, че те са незаконно доказателствено средство. А Галя Георгиева заяви, че записите, разпространени от "Биволъ" са безпардонно средство за спасяване на Румяна Ченалова от дисциплинарно уволнение.

И така – дискусията си вървеше, кадровиците изказваха различни мнения. По едно време председателят на ВКС отново взе думата и заяви, че току-що е получил смс от телефонен номер, който има на Бойко Борисов. Съобщението гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме." Председателят на ВКС е получил препратения смс в 12.14 часа. Към този момент решение на ВСС по случая няма.

Бе дадена почивка, а само няколко минути по-късно стана ясно, че Бойко Борисов по спешност ще дойде на заседанието.

Министър-председателят обвини председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че го е атакувал политически в речта си по повод 135-годишнината на ВКС.

"Досега не съм коментирал Вашето изказване . Но то беше политическо. Критикувате работата на моята парламентарна група и на парламента. Вие не сте политик и не може да критикувате. Откъде накъде Вие ще ми давате акъл как да се оправям с моята парламентарна група и с промените в конституцията", заяви днес Бойко Борисов, който изненадващо дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет, а половината членове станаха на крака да го посрещнат.

И продължи: "Всеки, който иска да се занимава с политика, да дойде на другия терен, да ме бие на избори и да управлява. Нямам претенции да съм съдия и прокурор, независимо че докладите идват до мен и Народното събрание мен ме пита какво съм направим за реформата. Вие сте тези, които трябва да реформирате съдебната система. Но въпросите са към нас, въпреки че представителят на държавата във ВСС няма глас."

Борисов каза още, че не е дошъл във ВСС за политически дебат и че той самият е искал промени в конституцията. "Когато направихме трудно правителството, не се говореше за конституционни промени. ГЕРБ и Реформаторският блок имахме 120 гласа. Проведохме много срещи и разговори и накрая намерихме 180 гласа. Предложенията от лятото щяха да минат и на второ четене, ако последните 10 дни чисто политически не бяха торпилирани, за да не се случат. Днес, ако решите, че е необходима промяна на конституцията, ще Ви кажа, че са необходими 180", посочи премиерът.

И още: "Нямам страх от вас, нито от истината. Но не се вкарвайте в политически игри,не се подлъгвайте, че ще има нов проект, който ще ни победи. Избирателите са тези, които гласуват." Тук спомена и Радан Кънев и намерението му да прави свой собствен проект и ще се кандидатира за президент.

Борисов обясни, че не е отишъл на 135-годишнината на ВКС, защото неговото появяване не било като на другите. "Идвам, когато се открива нещо, което съм направил. Но това е демокрацията. Вие имате право да се изказвате така. Не съм коментирал Вашата реч. Днес си позволих, защото отново ми се замесва името с ВСС. Точното толкова лошо за Вас е да се месите в политиката, колкото за мен в съдебната система. Ще олекнем и двамата", отсече Борисов. Призна само, че е контактувал с Димитър Узунов, когато се е обсъждал бюджета на съдебната власт. Узунов искал пари, пък Борисов му ги дал, стана ясно още.

Премиерът пристигна, за да каже и, че ВСС го унижава като го замесва в "разни гейтове". Обясни, че няма желание и никога не се е намесвал в работата на съдебната власт. Добави, че няма нищо общо с двете съдийки. "Дори си позволих да кажа "каки", за да ме оставят на мира, което е обидно. Но и аз не съм на най-млада възраст", обясни се още Борисов.

Добави, че не си е позволявал да казва на някого от ВСС да прави едно или друго. Нямал Вайбър, но си каза, че е приел в края на 2014 г. Румяна Ченалова, защото била много тревожна, а той имал навика да приема всички, които са в беда.

"Днес получавам съобщение, че отново ме викате. Това е все едно аз да ви викам в Министерския съвет. Аз ви викам в сряда на Министерски съвет да ви питам за съдебната реформа. С цялото ми уважение към вас – вие сте избрани за друга работа, не да ме викате. Има прокурор да ме обвини, съдия да ме осъди. Колко пъти ме викаха в прокуратурата. Чинно заставам прав на банката и отговарям като всеки човек. Сега ме вкарвате във филми. ВСС в момента се занимава с мен и се внушава за мое вмешателство – че съм направил нещо спрямо вас или системата. За мен е унижение да ме разпитвате дали имам отношение към нещо – не сте съд, не сте прокурори, за да ме питате. Чистосърдечно ви казвам, че нямам никакво отношение", каза още Борисов.

"Готов съм и прав да стоя, нямам комплекси от това – г-н Панов и г-н Цацаров са тук, ако някъде съм се намесил различно от правомощията ми, има закон и ме накажете", заключи премиерът.

Изказването му и критиките му към Лозан Панов провокираха някои членове на съвета също да отправят словесни нападки към председателя на ВКС, да демонстрират ласкателно отношение към министър-председателя заради по-големия размер на съдебния бюджет и да го уверят, че не са взимали решение да го канят на изслушване. Борисов обаче каза, че това не е за първи път. Всъщност още в началото на проверката Ясен Тодоров заяви на заседание на съвета, че на първото събиране на Етичната комисия ще предложи да бъде поканен премиерът. Днес Тодоров не призна какво е казал преди около два месеца.

Един от важните въпроси – кой е пратил смс-а на Борисов, с който му докладва какво става на дебата по скандала "Яневагейт" зададоха Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев. Техни колеги обаче се опитаха да прехвърлят вината на медиите - подвикнаха на премиера дали смс-а не е пратен от журналисти.

Министър-председателят призна, че е препратил смс-а на Лозан Панов. Но отказа да каже кой го е уведомил. "Това съобщение ми го пратиха и аз после го препратих. Защо си мислите, че няма хора, които искат да ме скарат с вас", каза премиерът. На въпрос на Карагьозова откъде е научил, че ВСС иска да го кани, Борисов заяви, че заседанията се предават пряко – "Нали всички медии са тук".

Димитър Узунов и Милка Итова изместиха темата и се обърнаха към премиера с думите, че е много важен съдебният закон и предстоящите промени, които трябвало да станат много отдавна. "Важно е да дойдете отново при нас, за да ви кажем за належащите промени в ЗСВ", каза Итова.

Борисов препрати тази тема към правосъдния министър Екатерина Захариева.

Тогава Узунов го попита какво е неговото обяснение – защо се пуска този смс-а.

"Създава се напрежение. Да приключим дотук. Думата съдебна реформа трябва да изчезне от нашия речник, след като бъде направена, разбира се. Каквото е необходимо от моя страна го имате", каза още министър-председателят и обеща подкрепа, каквато винаги е оказвал, когато е имало нужда.

Тук думата взе Лозан Панов, за да обясни за какво става дума. Той почна с конституционните промени – обясни, че е направена стъпка назад от историческия компромис. Ако са били приети такива, каквито бяха на първо четене, нямало да се стигне до речта му на 135-годишнината.

И се обърна към премиера с думите – Борисов обещава подкрепа и казва, че такава е оказвал, но Панов не видял такава при приемането на второ четене на измененията на основния закон, когато тогавашният правосъден министър Христо Иванов бил оставен абсолютно сам – нито един министър не бе в пленарна зала, нито ресорният вицепремиер или премиерът.

Председателят на ВКС обясни още, че в почивката, дадена след като прочел смс-а пред членовете на съвета, се обадил на премиера.

Тук в залата се чуха гласовете на Узунов и Итова, които поискаха обяснение защо го е направил. А Панов отговори, че за да се увери, че това е номерът на Борисов. Той бил. И попита: "Защо препратихме смс-а. Това Ваша грешка ли е или не?" Добави, че няма как да не направи асоциация с проверките на ВСС по скандалите със записите на Камен Ситнилски и Николай Кокинов, когато решенията на съвета били други. Шефът на ВКС очаква сега ВСС да обясни каква е разликата между онези проверка и тази по "Яневагейт".

Вместо Борисов, думата взе Незабравка Стоева, която по следния начин обясни на Панов да не забравя кой го е избрал: "Който ходи на пръсти далеч не стига. Призовавам ви да започнем да ходим на земята. В последните два месеца се държите така все едно сте телепортиран извън България - звезда светеща и по никакъв начин не зависеща от процесите, които се случват в България."

Бойко Борисов я прекъсна с въпроса: "За мен ли говорите?"

Незабравка Стоева уточни, че говори за председателя на ВКС и продължи: "Нека ходим по земята. По пет пъти слушаме за речта на Лозан Панов. Постоянно си противоречите. Едно говорите, друго вършите. Недейте да изолирате себе си от всички процеси, сякаш дойдохте от някъде и ставате съдник. Игнорирате всички. Имате подкрепа на 200 човека…"

Калпакчиев я прекъсна, че са повече. "Добре. Измислената афера "Яневагейт" не може да бъде тема на разговор и тази година", отсече Стоева.

След нея Борисов пък ядосано се обърна към Панов, че отново поставя въпроса за незаконния запис в неговата къща (за разговора с Николай Кокинов – б.а.). "Вие сте съдии и ако държите на закона, първо трябва да питате дали е законно или не. Ако не е - видяхте как постъпиха с Уикилийкс - американците казаха, че това, което не е по закон, няма да го коментират. Аз седя вкъщи, идват хора, опозиция съм, всеки идва и си говори. Откъде накъде пак ще ми го напомняте. Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Но нека с мир да се разделим. Готов съм винаги да се явя да ме изслушате, но да ме викате, да ме разпитвате по някакъв гейт…", разпали се премиерът.

След призив на Борисов да се спре с темата, Ясен Тодоров заключи: "На практика с идването на премиера беше довършена проверката на Етичната комисия. Премиерът ясно отговорил дали е имал контакти с мен и Димитър Узунов. Не считам, че е редно председателят на ВКС да държи сметка на премиера за действия на народни представители."

"Аз знам колко сте разделени, дори не знам едно време кой сме предложили. Предлагам мир – искам да прекратя това, което става", отсече Борисов и си тръгна.

А ВСС взе решение, с което прие, че в скандала "Яневагейт" никой не е извършил нарушения.

 

Биячите на Тодор от Враца вече са обвинени в умишлено убийство

Предишна новина

Прокуратурата не иска високи присъди по делото "Червей"

Следваща новина

Коментари

143 Коментара

 1. 145
  СТИГА ВЕЧЕ | нерегистриран
  6
  0

  Незабравка Стоева с магазините в Благоевград и апартаментите в София , нищо лошо за това, е предложена от Корнелия Нинова за член на ВСС и е от парламентарната квота за намеса в работата на ВСС от групата на БСП - позитанците. Ясно е кого представлява тази другарка приела идеите на левите милионери - лицемери е предложена от другарката Корнелия Нинова,от врачанските села, чиито син е в САЩ . Това е достатъчно за картинката, която Незабравка Стоева - яростно,без срам и свян, грубо,нагло, агресивно просташки,манипулативно, неоснователно,слабограмотно по милиционерски,като типичен андроген,по мъжки грубо и невъзпитано обидно,публично, се нахвърля срещу председателая на ВКС в защита на Малоумната проста Тиква. Няма как, номенклатурната фаланга се защитава яростно и напористо ,демек по "Благоевградски" ---- , Аз съм прост и вие сте прости за това се разбираме. Това е положението. Държат се здраво,какво да ги правиш,- обезумели са от страх да не отидат в канала на времето, а ще отидат ,няма как.

 2. 144
  *************************************************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 143
  *********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 142
  Ченалова пак в ДАНС: Всичко в днешния запис е вярно. В агенцията е привикана и Владимира Янева | нерегистриран
  11
  0  Всичко в разпространените днес записи е вярно. Това каза Румяна Ченалова, която около 10:00 часа тази сутрин влезе за пореден разпит в ДАНС.  Ченалова дойде без адвокат и каза, че не знае за какво я викат, но по всяка вероятност е като свидетел, след като е уточнено, че не й е необходима защита.  По-късно стана ясно, че в агенцията е привикана и Владимира Янева.  Припомняме, по-рано днес сайтът "Биволъ" разпространи нов запис, от който се разбира, че човек на много висока властова позиция е купил на своя любовница къща в Барселона за 1.5 млн. евро, а освен това е поддържал интимни отношения със съпругата на свой приятел от кръга "Котараците", като тя му е била "протокол".  Според Ченалова, в деня на отстраняването на Владимира Янева, бившата шефка на СГС е прекарала няколко часа в дома й, където са водени тези разговори. Мъжът е адв. Момчил Мондешки, каза още Ченалова. Според нея той се укрива заради нещо, след като е отказал няколко пъти на Етичната комисия на ВСС да бъде разпитан по истинността на тези записи.  "Ние много пъти сме говорили, много прелюбопитни неща са казани. Интересно защо никой не ме е извикал да ме пит", каза с усмивка Ченалова.  На въпрос на журналисти, защо от днес започва да излиза новата серия от записи, Ченалова каза, че по всяка вероятност това е заради вчерашното прекратяване на проверката и посещението на министър-председателя във Висшия съдебен съвет.  Колко пъти е идвала и колко разговори е имало между двете съдийки, Ченалова не помни, но каза да попитат охраната в сградата, където живее, защото може да имат записи на влизанията на Янева.  На въпрос на bTV кой е сложил записващото устройство, тя отговори, че е по-добре да се провери дали това не са СРС-та.  Припомняме, Владимира Янева, лично или чрез адвоката си, нито един път не е отрекла, че е имало такива разговори.  Канна Рачева, bTV НОВИНИТЕ

 5. 141
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #126 от " | нерегистриран":


  Подкрепям изцяло, поне един член на ВСС да сложи на място съдийския политик Позан!  ББ: Вие сте прости и аз съм прост, ще се разберем. Който се мисли за непрост, да дойде да мерим сили.

  НС: Аз съм още по-проста.

  ББ: Ти не си още по- ти си супер по-. Мразя подмазвачите. Марш в Горна Джумая.

 6. 140
  | нерегистриран
  5
  -1

  на енфието или емфието кое му е вулгарното бе...? да ви и модераторите...

 7. 139
  | нерегистриран
  4
  -9
  До коментар #89 от " | нерегистриран":
  Какъв колектив сънувате, колега!?! Колектив няма. Аз не мога и не искам да съм в колектив с Ясен Тодоров, Сотир Цацаров, Милка Итова, Соня Найденова, Каролина Неделчева и пр. герои от т.нар. "твърдо мнозинство? ! Аз не мога и не искам да съм в колектив с крещящо некомпетентните и чалгарски изглеждащи Б. Желявска, Влади, Крънчева и сие ! В същото време не мога и не искам да съм в колектив с Н. Куцкова, Весислава и Мира Тодорова - кресливи, но не особено дисциплинирани ! А пък как да съм в един колектив с играещите прескочи-кобила, напр.: К. Калпакчиев - съдия в Ап.С - София, Янко Янков, зам.председател на Ап.С - Варна, М. Славов, зам. председател на Ап.С - гр. Варна, започнали и осъществили "главоломните" си кариери усул-усул, хей-така от административни секретарки !

  Няма и не може да има колектив между нормални хора, "случайно промъкнали се" между връзкари и пр. болестно-кариеристични личности, работещи години наред без шансове това да бъде адекватно оценено, вкл. и кариерно, и въпреки това лоялни към възложените им работа и функции, и вършещи работа, както е предписано в К РБ "В името на народа ? и такива, които са се впили яростно във вимето на същия този народ.

  Хайде, няма нужда от такива колективи, защото те май намирисват на ОПГ!

  Тази вечер гледах чудния Ясен, издигналия се в последното 6-месечния в очите на съпругата си, иначе възприеман от нея като смотан, и чудом не мога да се начудя на арогантната му и откровена постност ! Всички членове на ВСС получават не по една, а по 1,5 шапки пари, за да прехвърлят отговорността си за кадровите решения /проблеми/ на съдебната система на т.нар. "конкурсни комисии". Кого, всъщност, заблуждаваш, Ясене ? Никой от тези като мен не вярва и не може да върва на такива като теб, Ясене, както и на определените от теб като "случайно избрани от цялата страна" магистрати, включени в т.нар. комисии, разбираш ли го ти това ! На кой да вярвам, Ясене, на Милен Славов и на Петя Петрова, която също е достоен претендент да е подобрила спортния рекорд на Стефка Костадинова, защото от РС - гр. Добрич, като 129-та в един списък, лансирана от онзи, на който името не бива да се споменава, е повишена в длъжност съдия в Ап.С - гр. Варна, или, може би, на Ваньона и на безцветната Славейка Кукува. Може и на Ивайло Йорданов да вярвам, ама не вярвам, да знаеш !!!

  Е, когато за политика, демокрация, справедливост, компетентност и пр., заговорят такива като Вожда, Ясен и сие, вкл. и изброените от комисиите, да знаете, че те отсъстват и се превръщат в мръсни думи !

  По добре "мръсни танци", отколкото "мръсни думи" и отсъстващи души !

  Лека нощ ! И, ако ви е останало малко достойнство и ню-ню съвест си идете с мир, да не ви гледаме срама и да не ни превръщате в съучастници в същия !

  Много пишеш,бе!! Кой ще ти го чете!!!

 8. 138
  НЕ МУ БЕШЕ КАТО ЗА ЕДНОТО ЧУКАНЕ | нерегистриран
  11
  -1

  Откровенията на подсъдимата Владимира Янева за мутрата от СИК.

 9. 137
  *********************************************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 136
  EС ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ ФОНДОВЕТЕ, ЗАХРАНВАЩИ БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ! | нерегистриран
  17
  0
  До коментар #120 от " | нерегистриран":
  Сега вече ЕС е на ход.

  Никакъв дипломатичен тон!

  Само ритници и бой по Кратуната.

  Този доклад няма как да не е унищожителен.

  И не са само 200 съдии подкрепящите Панов. Като махнем съдиЙте мнозинството са зад Панов. Без последните назначени шефове и техните клакьори.

  Никой в Бургас например не е направил предложение да се подпишем на нещо в подкрепа на Панов. Тук вее хлад. Панов все едно не съшествува и новини за него няма. Явно се подготвяме да станем част от Турция.

  В момента евросредствата са единствения мащабен финансов публичен ресурс, който може да бъде ограбен.А ограбването му цели да поддържа корупционния модел на управление. Затова "СТОП!" на евросредствата!

 11. 135
  един там... | нерегистриран
  3
  -2

  призовава, имах предвид, не принуждава

 12. 134
  един там... | нерегистриран
  16
  -3

  За администратора на сайта предположенията на магистратите кой от членовете на съвета е толкова изпаднал и жалък съдържат вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица!

  Бих казал че не тия които предполагат кой е толкова жалък, а самия той трябва да се срамува. И не вина, срам няма той.

  Същевременно коментара от Фейсбук на Янко Янков си седи-той не принуждава към бунт!

  И Вие от правен свят нямате срам!

 13. 133
  за пореден път! | нерегистриран
  18
  -4
  До коментар #132 от " | нерегистриран":
  Да видим бивш топ-съдия във ВАС как ще смачка това решение пред бившата си месторабота!

  Айде, почвайте да цъкате минусите за "топ-съдия", Милке, Незабудке, Ясене и вам подобните...

  Кой знае колко се псувате сега, че го карахте да приеме! Той е толкова възпитан и културен човек, а се опълчи на вас, защото се видя в чудо от действията ви. Представете си по немски праволинейната Панова какво щеше да направи, ако не бяхте сервирали кандидатурата му и тя беше спечелила.

  Комплименти за Лозан Панов! Признавам, че не очаквах, че ще се окаже толкова смел и борбен.

 14. 132
  | нерегистриран
  31
  -5
  До коментар #131 от " | нерегистриран":
  Ако съм на мястото на Лозан Панов сега, ще обжалвам решението за прекратяване на проверката.

  Да видим бивш топ-съдия във ВАС как ще смачка това решение пред бившата си месторабота!

  Айде, почвайте да цъкате минусите за "топ-съдия", Милке, Незабудке, Ясене и вам подобните...

  Кой знае колко се псувате сега, че го карахте да приеме! Той е толкова възпитан и културен човек, а се опълчи на вас, защото се видя в чудо от действията ви. Представете си по немски праволинейната Панова какво щеше да направи, ако не бяхте сервирали кандидатурата му и тя беше спечелила.

 15. 131
  | нерегистриран
  35
  -3

  Ако съм на мястото на Лозан Панов сега, ще обжалвам решението за прекратяване на проверката.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.