Поправят последните промени в ГПК

Поправят последните промени в ГПК

По-малко от месец след като последните промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха публикувани в Държавен вестник трима депутати от ГЕРБ предлагат част от измененията да бъдат отменени.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов и съпартийците му и членове на комисията Анна Александрова и Свилен Иванов сега са решили, че част от производствата по Семейния кодекс, които наскоро отрязаха от касация, е наложително да стигат до върховния съд. Докато промените се обсъждаха в правната комисия нито един от тримата не изрази опасения от отмяната на достъпа на тези дела до третата инстанция.

Ето какво предлагат днес тримата от ГЕРБ. В чл. 280 ал. 2, т.2 ГПК след думите "искове по чл. 322 ал. 2 от този кодекс" да се добави "с изключение на въпросите по чл. 59 ал. 2 от Семейния кодекс в случаите, в които към датата на обявяване на въззивното решение от брака има ненавършило пълнолетие дете". Т.е. когато при развод съдът служебно се произнася при кого да живеят децата, на кого се предоставят родителските права и определя режима на отношенията, ако при решението на втората инстанция децата още не са станали на 18 години, то ще може да бъде оспорено пред Върховния касационен съд (ВКС).

Освен това според депутатите от ГЕРБ на три инстанции трябва да се гледат и производства по чл. 59, ал. 7, чл. 123, ал. 2, чл. 127, ал. 2 и чл. 128 от Семейния кодекс. Това означава върховните съдии да се произнасят по решенията, с които детето след развод е настанено при близки, различни от родителите, в приемно семейство или институция (чл. 59, ал. 7 СК); по спорове за упражняване на родителските права и задължения (чл.123, ал. 2 СК и по чл. 127 ал. 2 СК); по искания на бабата и дядото за определяне на лични отношения с внучето (чл.128 СК).

Все така изключени от касация остават производства за връщане на избягало дете при родителите му (чл.126, ал. 2 СК); споровете за пътуване на детето в чужбина (чл.127а СК) и исканията за разпореждане с имущество и влогове на детето (чл.130, ал. 3 СК).

В мотивите на тримата депутати от ГЕРБ да върнат касационното обжалване по някои производства не се посочва какво е накарало народните представителите да преосмислят позицията си от преди по-малко от месец. В тях се обяснява колко са важни и динамични всички отношения, свързани със семейството, майчинството и децата. "Те допълнително се усложняват във връзка със свободата на движение и установяване на гражданите на Европейския съюз, включително и извън неговите граници. В резултат на това в българското законодателство бяха приети много бройни промени. Развива се и практиката на Европейския съд по правата на човека, включително и по дела срещу България по повод упражняване на родителски права", пишат вносителите. И заключват: "Ето защо, касационното разглеждане на исковете, свързани с упражняването на родителски права, е от изключително значение за точното прилагане на закона и развитието на правото в една динамично променяща се област".

След това депутатите от ГЕРБ изчисляват, че брачните дела са под 10% от всички, гледани от районен съд и следователно с критериите за достъп до касация само малък брой дела по Семейния кодекс ще стигат до ВКС.   

Още по темата

Парламентът избра новите подуправители на БНБ

Предишна новина

Правителството предлага Атанас Семов за генерален адвокат в Люксембург

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Ферхунде | нерегистриран
  1
  0

  Висящите производства пред въззивната инстанция, по които до влизане в сила на изменението на ГПК не е била подадена касационна жалба, спират до въззива, т.е. касация по тях няма да има. С това се влошава положението на страната, която има интерес да жали пред ВКС, защото дотогава тя е знаела, че има право на жалба, а изведнъж и в груб разрез с всички принципи на БГПП това право й се отнема, и то - веднага. Не е предвидено довършване на висящите дела по стария ред, т.е. с касация. Ефектът е моменталическо разтоварване на ВКС от редица дела, но за сметка на сериозно нарушаване на правата на българските граждани. Бързо трябва да се предвиди и гласува преходна разпоредба, с която тази несправедливост да бъде поправена!

 2. 7
  за бълхата и... юргана | нерегистриран
  4
  0

  А, какво правим с ПОПРАВКАТА внесена от Исето Фидоскова, да си редовно призован със залепено известие на стълба, оградата, или на контейнера за смет, до като си на почивка, гурбет, или належащо отсъстваш от дома си, по лични причини ?!

 3. 6
  Предложение | нерегистриран
  4
  0

  Да се отмени ГПК!

 4. 5
  | нерегистриран
  2
  -1

  Ако сега пуснеш касационна жалба, въззивният съд ти я върне защото решението не подлежи на касационно обжалване и промените влязат в сила след изтичането на едномесечния срок, какво правим? Влиза ли в сила или производството е висящо? Пиши, пък каквото стане...

 5. 4
  | нерегистриран
  3
  0

  Пардон, извинявам се за "тиквочи" - видях че са се сетили висящите производства да се развиват по този закон, но пак не съм убеден, че така ще запълнят "дупката".

 6. 3
  | нерегистриран
  7
  0

  Цялата тази каша е абсолютно възмутителна! Първо отрязаха куп дела от касация без никой да разбере. Всичко стана толкова бързо и тихомълком, че никой не можа да реагира. Сега се сетиха да връщат стария режим, но ако стане дори и бързо как ще защитят онези които изгоряха. С промените беше предвидено постановените преди влизането им в сила въззивни решения да подлежат на касационно обжалване по стария ред. Ами въвзивните решения, коитои влязоха след ДВ, бр. 50/2015 г. Получава се дупка и ако не включат преходна разпоредба с обратно действие, са пълни тиквочи. Аман от простотии в тая държава, ей! А специално за брачните дела да ги оставиш без касация е безумие. Брачните отделения в СРС и СГС са пълни с некадърни и продажни мъжемразки, чийто етичен и професионален капацитет е на примитивно равнище.

 7. 2
  RRR | нерегистриран
  6
  -1

  И да отменят последните простотии в НПК и да не ги отменят, все тая, и без това не дават никакъв резултат.

  А касателно ГПК, какви възражения да са имали при обсъждане на скорошните изменения, след като господата депутати хабер си нямат какво са обсъждали и са приемали.

 8. 1
  | нерегистриран
  10
  -4

  Следва и спешна поправка и на Цацаровите глупости в НПК

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.