Елитна юридическа общност уважи откриването на обновената 272-ра аудитория в СУ

Елитна юридическа общност уважи откриването на обновената 272-ра аудитория в СУ
Патриарх Неофит благослови гостите на церемонията по официалното откриване на обновената 272-ра аудитория в СУ

Eлитна юридическа общност уважи откриването на реконструираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това стана в навечерието на Деня на Конституцията – 16 април.

На официалното събитие присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на академичната общност, настоящи и бивши конституционни съдии, правосъдният министър Христо Иванов, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, заместник-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, омбудсманът Константин Пенчев, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, депутати, магистрати, адвокати, членове на Висшия съдебен съвет, магистрати, адвокати и много студенти. А лично патриарх Неофит благослови присъстващите и освети аудиторията.

272-ра аудитория е най-голямата, наситена с много спомени на обучавани студенти в нашата Алма Матер, тя е символ, каза при откриването деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов.

Той разказа как се е стигнало до идеята за ремонт на аулата, когато през есента на 2012г., по повод 120-годишнината от създаването на Юридически факултет, група юристи, между които и проф. Пенов, решават, че залата трябва да бъде обновена. Те споделят идеята си публично и срещат подкрепата на множество юристи, които стават и дарители. Сред дарителите са и Висшият адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, както и дружества, използващи техните консултации.

На идеята откликва и Фондация "Америка за България", която става най-големият дарител – с общо 1.2 млн. лева. Фондация "120 години Юридически факултет при СУ "Св. Климент Охридски" събира над 150 000 лева от бивши студенти, организации на юристи, преподаватели и фирми за финансиране на проекта, а Софийският университет осигурява 150 000 лева собствени средства.

Отделно от събраните средства Фондация "Америка за България" предоставя архитектурно заснемане на залата и изготвен концептуален архитектурен проект за залата и фоайето от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership Team от Ню Йорк. Проектът за цялостната реконструкция е основан на внимателен анализ на историята на 272-ра аудитория и визията на ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" за нейното бъдеще, сподели още проф. Пенов. Съхраняването на духа на аудиторията чрез запазване на характерни елементи, пространствени решения и материали, е сред основните принципи на третиране на пространството. Изцяло са подменени всички инсталации, системи и елементи, които са физически остарели или не отговарят на действащите нормативни изисквания, а пространствата са подобрени и с обогатена функционалност. Осигурено е високотехнологично мултимедийно оборудване.

Реконструкцията стартира на 4 юли 2014 г. Проф. Пенов отбеляза, че студенти и дарители са осъществили своеобразен контрол върху работата на фирмите изпълнителки с непрекъснатия си интерес как ще изглежда знаковата аудитория на университета.

Строежът на Ректората на Софийския университет започва на 30 юни 1924 г., като е отслужен молебен от Софийския митрополит Стефан. Северното крило на Ректората, в което се намира и 272-ра аудитория, е построено през 1952 г. Така, 91 години след началото на строителството на Ректората и 63 години след построяването й, през 2015 г. 272-ра аудитория е обновена, превръщайки се в най-модерната учебна зала в България, продължавайки делото на родолюбивите българи, каза още проф. Пенов.

След словото на декана на ЮФ на СУ, патриарх Неофит освети залата, а по-късно пожела благоденствие на възпитаниците на факултета. "Величественият вид на залата ни изпълва с възхищение и гордост. Вярваме, че всичко това ще допринесе за усъвършенстване на процеса на обучение. На младите хора – бъдещите юристи на нашата родина, ще пожелаем да търсят истина. Отстоявайте тази истината и бъдете честни в този невинаги честен свят", каза Негово светейшество.

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев заяви от своя страна, че 272-ра аудитория е знакова за Алма Матер. "Искрено се радвам за подетата инициатива на нашите колеги, които решиха да я ремонтират и да я превърнат в най-модерната аудитория в България", каза още проф. Илчев.

Сподели, че преди 8 години е говорил за някои от нещата, които е искал да направи. "Исках да пуснем светлината в СУ и той да стане един светъл университет не само от идеологиите, които се преподават в него, но и чрез интелекта на неговите преподаватели и студенти. Исках да бъде светъл и като сграда, която е национален символ на България", поясни ректорът.

И една любопитна подробност, изречена от проф. Илчев – сумата, вложена в ремонта на 272-ра аудитория, е равна на бюджета, отпуснат на СУ за капиталови разходи за... две години.

И още. Проф. Илчев отбеляза, че Юридическият факултет на Софийския университет неизменно през последните години е на първо място по рейтинг сред всички юридически факултети в страната. И тук той припомни решение на Комисията за защита от конкуренцията, която забранила на работодателите да посочват в обявите, че търсят юристи, завършили ЮФ на СУ.

В края на церемонията издателство "Сиела" връчи награди на отбора на ЮФ на СУ, който преди около месец в Гърция спечели трето място сред отборите на държави-членки на Европейския съюз, в състезание по решаване на казуси по европейско право, организирано от председателя на Съда на ЕС в Люксембург.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров поздрави присъстващите. Уточнявайки, че е завършил математическия факултет, той разведри обстановката с цитат на икономиста и философ Адам Смит: "Колкото и да са високи хонорарите на адвокатите, те никога не са достатъчно, за да компенсират тежкото и сложно юридическо образование." След това връчи наградите на четиричленния отбор на СУ – всеки един от четирамата студенти получи пълния пакет на правно-информационния продукт на издателство "Сиела", чиято единична стойност е 1000 лева, по една карта за отстъпка при покупки във веригата книжарници на издателството и 2000 лева парична награда.

Студентите благодариха с думите, че "таксата за участие в състезанието е била платена от декана на ЮФ на СУ".

Румяна Ченалова е обвинена заради висящо дело в СГС

Предишна новина

Писменият изпит за нотариуси ще бъде в "Арена Армеец София"

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  от контраразузнаването | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#9] от "(не)платено съобщение от фондация "Юдея за Буркания"": Пропускаш един ГНОМ! 2. 9
  (не)платено съобщение от фондация "Юдея за Буркания" | нерегистриран
  3
  0

  Никакъв комерсиализъм, лобизъм и PR, другари и другарки! Всичко е в името и за благото на българските юристи като Радан Кънев и Даниел Митов!

 3. 8
  Милосърдието на Сципион | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#7] от "БЪЛГАРИ": Пуните направили комплот срещу Сципион и го осъдили за ... разточителство! АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ, дори подариха на анатолийците Троянския филмов кон на Брад Пит! Но Ердоган е държавник и политик, за разлика от нашите, дето отдолу някой пост им беше цитира Путин, че недават от обкома във Вашингтон ... СРАМ МЕ Е, ЧЕ ТОЗИ СЛАВЕН ФАКУЛТЕТ Е ТАКЪВ И ЗА ПОДЧОВЕЦИ КАТО РАМАДАН ПЪНЕВ И ДАНИЕЛЧО МИТЕВ, НО ПРЕДАТЕЛИТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ... СВЪРШВАТ ЗЛЕ ... с турски поток в задните части! 4. 7
  БЪЛГАРИ | нерегистриран
  2
  0

  ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДАНАЙЦИТЕ, ДОРИ КОГАТО НОСЯТ ДАРОВЕ!

 5. 6
  СПОКО | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#5] от "Позитивно": Страната ни е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено, добави руският държавен глава. "Има много заплахи, които няма как да предскажем", призна той. "Но запазим ли стабилната вътрешнополитическа ситуация, запазим ли консолидацията на обществото, която виждаме днес, никакви заплахи не са нищо за нас", убеден е Путин. По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията, съобщава Асошиейтед прес. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля. "Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той. "За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин. 6. 5
  Позитивно | нерегистриран
  6
  -1

  До коментар [#2] от "": В комерсиалния свят на Третия Картаген няма безплатни обяди ... колега от ... Симеоново. Иначе действително обновлението е позитивна новина. Пари си имаме, но ни ги крадат на едро ... примерно от Мариците и накрая ... благодетели са нашите кожодери и вампири! 7. 4
  Една новина, която по изключение е положителна. | нерегистриран
  8
  0

  Това е лъч надежда, че може би нещата могат и да се оправят и че простотията няма окончателно да завладее държавата.

 8. 3
  бивш студент по право- випуск 1971 г. | нерегистриран
  8
  0

  Да е хаирлия,сиреч, да е за добро, обновената 272 аудитория!Най-горе в тази аудитория имаше кабинет по криминалистика,доколкото помня.Ц.Цеков водеше там упражнения.Професорът по криминалистика беше Вакарелски.

  Стига спомени-ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЮРИСТИ И СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ!!!!

 9. 2
  | нерегистриран
  7
  -7

  Страхотна новина! Някой в тази държава да съгради, вместо да разрушава. Честито!  Сега пак ли ще плюем по Фондация Америка за България или просто ще премълчим, че без тях това обновление нямаше да се случи никога.

 10. 1
  112 | нерегистриран
  12
  -1

  Всъщност, ежедневието ни е изпълнено с неща, които ни разделят. Хубаво е да има повече такива, които обединяват! Честит празник на всички колеги!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.