Румяна Ченалова е обвинена заради висящо дело в СГС

Румяна Ченалова е обвинена заради висящо дело в СГС

Съдия Румяна Ченалова е обвиняема, защото е нарушила служебните си задължения по Закона за съдебната власт и процедурите по Гражданския процесуален кодекс по едно търговско дело, което още е висящо пред Софийския градски съд, научи "Правен свят".

И двете обвинения срещу нея – за престъпление по служба и за документно престъпление са свързани с дело по искова молба на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД. Ответник е НЕК ЕАД. Делото е от 2013 г.

Това производство бе споменато и в доклада от проверката в СГС, извършена от Висшия съдебен съвет. В документа пишеше: "В хода на проверката комисията установи, че Ченалова е допускала поправки в протоколи по две търговски дела - № 4574/2013 г. и № 5214/2011 г., като са констатирани разминавания в показанията на секретарката, записа на диска от водения съдебен протокол и отразеното в диспозитива на определението, с което се допуска поправка на протокола."

Основното прегрешение на Ченалова, според разследващите е, че е извършила поправка в протокол по това производство, по което все още няма произнасяне на СГС. Следващото заседание е насрочено за 16 юни.

В постановлението за привличането ѝ като обвиняема по чл. 282 от НК (длъжностно престъпление) пише така:

"На 22 април 2014 г. в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия при СГС, нарушила служебните си задължения, регламентирани в чл.3 от Закона за съдебната власт - "При постановяване на своите актове съдиите, прокурорите и следователите се основават на закона и на събраните по делото доказателства.";

Чл.4 от Закона за съдебната власт - "Органите на съдебната власт изпълняват функциите си безпристрастно.";

Чл. 8, ал.1 от Закона за съдебната власт - "Органите на съдебната власт прилагат законите точно и еднакво спрямо всички лица и случаи, за които се отнасят." като не е спазила процедурата по чл. 150 и чл. 151 от Гражданския процесуален кодекс – "Чл. 150. (1) За разглеждането на делото се съставя протокол, в който се вписват мястото и времето на заседанието, съставът на съда, името на секретаря, явилите се страни и техните представители, същността на изявленията, исканията и изказванията на страните, представените писмени доказателства, показанията на свидетелите и на другите лица по делото и констатациите и определенията на съда.

(2) Протоколът се съставя под диктовката на председателя. Той се предоставя на разположение на страните в тридневен срок от заседанието.

(3) При техническа възможност се прави звукозапис на заседанието, въз основа на който в тридневен срок се съставя протоколът.

(4) Протоколът се подписва от председателя и от секретаря.

Чл. 151. (1) В едноседмичен срок от предоставянето на протокола на разположение на страните всеки участник в процеса може да поиска неговото допълване или поправяне.

(2) Ако в заседанието е направен звукозапис, поправки и допълване на протокола се допускат само въз основа на звукозаписа.

(3) Ако в заседанието не е направен звукозапис, поправки и допълване на протокола се допускат само въз основа на направени бележки по съдържанието му.

(4) Съдът се произнася по искането за поправки и допълване на протокола, след като призове страните и молителя и изслуша звукозаписа, съответно обясненията на секретаря.

(5) Звукозаписът се пази до изтичането на срока за искане на поправки и допълване на протокола, а ако е направено такова искане - до влизането в сила на решението по делото" при разглеждането на търговско дело №4574/2013 г. по описа на Софийски градски съд – Търговско отделение, с цел да набави за другиго – "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД с ЕИК 123729929, облага, а именно възможност за представят доказателства, които са в подкрепа на исковата им молба - /3 бр. фактури, издадени от НЕК АД с дати 30 април 2012 г., 31 мй 2012 г. и 30 юни 2012 г. с получател "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД/ - престъпление по чл. 282, ал.2 вр. ал.1 от НК."

Второто обвинение – за документно престъпление пък е за това, че на същата дата – 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседанине, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

Наблюдаващият прокурор по делото срещу Румяна Ченалова е Даниел Шостак, а постановлението, с което вчера тя бе задържана е подписано от Шостак и от прокурор Клементина Паличева.

Очаква се в петък СГС да гледа искането на двамата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Ченалова.

Още по темата

Правосъдният министър овласти новите 44 ЧСИ

Предишна новина

Елитна юридическа общност уважи откриването на обновената 272-ра аудитория в СУ

Следваща новина

Коментари

49 Коментара

 1. 49
  | нерегистриран
  1
  0

  Съдебната мафия - най-голямото социално зло за България! Корумпираните магистрати - най големитне врагове на България! Никаква милост за магистратската мафия! Никаква пощада за магистратите - корумпета!

 2. 48
  Адв. Красимира Станева | нерегистриран
  2
  0

  Значи задържането й няма нищо общо с Казуса "Белведере" и Прецедента "Гнилите ябълки на българската съдебна система"?

 3. 47
  | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#40] от "Вирехайнен":  Ето ме! Ще ти се извиня, когато станат достояние материалите по делото. Съжалявам, но аз не мога, за разлика от теб, да преценявам съставомерността на деяние, без да съм запознат с доказателствата. Ще съм ти благодарен, ако ме научиш и мен на този трик...

 4. 46
  журналист | нерегистриран
  5
  -3

  Паличева е поръчков прокурор ! Подписва каквото й кажат ,и когато й кажат . Днес плюе Ченалова ,онзи ден отказа образуване на досъдебно производство срещу председател на съд ,който е извършил явно престъпление ,а тя му разпъва чадър по нареждане . Скоро всичко ще е ясно по медиите и всички поръчкови магистрати ги чака страхотна съдба !

 5. 45
  павлов | нерегистриран
  4
  -2

  Срам ме е ....

  Искат да насадят чувство на страх сред нас ,а ние позорно мълчим.

 6. 44
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 43
  454 | нерегистриран
  8
  -2

  ТОЗИ ШОСТАК КЪДЕ Е УЧИЛ АКО ВЪОБЩЕ Е УЧИЛ......? НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ЧЕ ОТ ШУМЕН

  ОТ КЪДЕТО Е И АСЯ ПЕТРОВА.

  КОГАТО ЧЕНАЛОВА ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА ЗА ТОВА ОБВИНЕНИЕ, ДА ПРЕДЯВИ ПРЕТЕНЦИ И КЪМ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА "ШОТЕТО".

  АМА ТО ЧАК НЕ ЕЗА ВЯРВАНЕ.

  НЕВИЖДАНА ПРАВНА НЕГРАМОТНОСТ........

  "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ ОТ НЕГРАМОТНИ ПРОКУРОРИ"

  СРУЩУ ТУРЦИ И ДРУГИ ВЪНШНИ НАВЛЕЦИ ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ОПАЗЯТ .

 8. 42
  ЧАКАЛИ РЪФАТ ЧАКАЛИ | нерегистриран
  12
  -2

  Цацаратурата се ченализира.

 9. 41
  | нерегистриран
  6
  -2

  До коментар [#26] от "":  Не следователят, а прокурорът. Следователят не го е образувал на основание чл. 212, ал.2 от НПК.Съгласно чл. 219, ал.1 привличането се съгласува с наблюдаващия прокурор.

 10. 40
  Вирехайнен | нерегистриран
  13
  -2

  Къде е сега, "колегата" който ме упрекваше, че съм плюел по "труда" на колегите, без основание? При това смешнообвинение, бих искал да чуя неговата гледна точка днес. Не би било зле и да се извини - загдето ми се нахвърли без нужда.  А иначе - честит ден на Конституцията и на юриста, дай Боже, да доживеем врем в което такива обвинения ще са само лош спомен!

 11. 39
  | нерегистриран
  2
  0

  Айде да не развиваме правни теории и да вадим практика, не му е мястото тук.Стига ти ентусиазма, като гледам, да не го попарваме.

 12. 38
  браво! | нерегистриран
  4
  -15

  Браво, че се вдига ръка върху нечестни магистрати! Както всички знаем - крайно време е! А най-лесно е да седим отстрани и да обиждаме прокурорите, които си гледат работата. Впрочем, винаги е така- едни работят на пълни обороти, а други само критикуват, безпардонно и съобразно липсата им на всякакви идеали и възпитание. От втората група са някои от пишещите тук. Не ви ли е ясно, че фактите по делото няма да ви бъдат предоставени, защото не е ваша работа? Има време и за това, но не е дошло.

 13. 37
  RRR | нерегистриран
  14
  -1

  Леле, мале, що си мисля, че поредната порция "Желязков" се появява на хоризонта.В Софийските среди май нищо по-интересно от кражба в последните 10 години не е завършвало с осъдителна присъда.

 14. 36
  | нерегистриран
  19
  -1

  Не ми стана ясно как е била извършена въпросната "поправка" на протокола. Нещо ми бледнеят обвиненията, та и такава "мярка" за това?! Някой много се е нагушил и пак държавата ще плаща занапред за това, че някой изпълнява политически поръчки.

 15. 35
  | нерегистриран
  7
  0

  До коментар [#21] от "1":  Не кърти, а направо събаря!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.