Окончателно: „Има такъв народ“ е втора политическа сила, но ще имаме ли някакъв кабинет

Окончателно: „Има такъв народ“ е втора политическа сила, но ще имаме ли някакъв кабинет
Факсимиле: ЦИК

Борисов към опонентите: Вместо да се дрънкаме кой е по-велик, нека да помислим как да бъдем по-консолидирани

Искам да благодаря на моята партия и на колегите от СДС. Моята партия доказа, че и без втори, първи и трети човек може да работи прекрасно. За пети пореден път печелим парламентарни избори. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на изборния ден.

"Разбирам самочувствието на тези, които искат да говорят от името на народа. Приповдигнато им е настроението. Само преди 10-15 години, когато направихме ГЕРБ, ние пометохме всички, нямахме алтернатива както до ден днешен. За младите партии - разбирам огромното им самочувствие и настроение и смятат, че това е много. Но 9-10% не са много. И 25% не е много", каза той във видео на живо в профила му във Фейсбук.

"Само си спомнете какво стана с Орешарски... когато не си спечелил изборите", добави той.

И без петел ще съмне - и без Борисов, и без ГЕРБ, но имате ли по-опитен от мен, попита реторично Борисов. "Имате ли някой, който да се е справил с 3 кризи - финансово-икономическата, миграционната, пандемията", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

"Аз ви предлагам мир - да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре - заяви Борисов - Нямате експертиза, хора, трябва да се учите, а ние имаме огромен потенциал. И вместо да се дрънкаме кой е по-велик, нека да помислим как да бъдем по-консолидирани, защото светът ни гледа".

"Да направим максимални усилия до декември, за да може България да излезе от пандемията. Нали съединението прави силата? Хайде да видим дали можем да се обединим в името на държавата", призова лидерът на ГЕРБ.

"Много се радвам, че толкова партии влизат в парламента, защото ми омръзна сам да нося отговорност", каза още премиерът. "Но нямаме ли стабилна политическа обстановка, нищо няма да се получи", заключи Бойко Борисов.

ГЕРБ печели изборите с 26.18% от гласовете, а партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" получава 17.66% при 100% обработени секционни протоколи в районните избирателни комисии. Това сочат сумарните данни за междинните резултати на сайта на ЦИК. (Резултатите от преброяването на бюлетините може да видите ТУК)

Трета е БСП с 15.01%. ДПС изпреварва "Демократична България" - с 10.49% на 9.45%, след като първоначално коалицията водеше. За "Изправи се! Мутри вън!" - 4,72%. ВМРО получава 3,64%, БНО - 2.95%, "Възраждане" - 2.45%, Патриотична коалиция - Воля и НФСБ" - 2,37%, а "Републиканци за България" - 1,31%.

На фона на тези резултати, сценариите за това дали изобщо ще може да се сформира правителство още повече се усложняват.

Според чл. 99 от Конституцията, след встъпването на 45-ото Народно събрание, президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи, след което да възложи на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. В случая това е ГЕРБ. Те обаче нямат почти никаква подкрепа от останалите партии, за които данните показват, че влизат в следващия парламент.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Редът за съставяне на правителство по предходните алинеи се прилага и в случаите на чл. 111, ал. 1. В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

Към момента вторите, според изборните резултати, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов заявиха, че не възнамеряват да се коалират с ГЕРБ, ДПС и БСП. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов даде и ясна заявка, че нови избори наесен не са проблем. А този сценарий за момента изглежда и най-реалистичен, ако съдим по предварителните обявления на останалите партии, които влизат в парламента.

Вотът от чужбина

Слави Трифонов е безапелационният победител от вота на сънародниците ни в чужбина.

Най-много гласове зад граница е получила партията "Има такъв народ" - 30.61%. Втори са "Демократична България" с 17.57 на сто. Трети се нареждат ДПС с 13.28%. Това показват резултати на Централната избирателна комисия, при обработени 100% от протоколите към към 14:30 ч.

Коалицията ГЕРБ/СДС е получила 8.67% от гласовете зад граница, а БСП - 6.54 на сто. Повече гласове от левицата е получила партията "Възраждане" - 7.39%. След тях се нареждат БНО с 5.26%, "Изправи се! Мутри вън!" с 4.23% и ВМРО с 1.58%.

Нашите сънародници в чужбина гласуваха в рекорден брой секции - 464 в 69 държави. За гласуване бяха подадени над 87 000 заявления. Една секция във Франция не отвори врати, заради противоепидемични мерки. На някои места българите в чужбина не успяха да гласуват, заради опашки пред избирателните секции.

Зад граница изборите за 45-о Народно събрание започнаха още вечерта на 3 април българско време и приключиха сутринта на 5 април 2021 г.
 
Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отварят в 21:00 часа българско време на 3 април 2021 г. Последни затвориха изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 5 април 2021 г.

Още по темата

Замеряха с камъни офиса на една от политическите партии в Сандански

Предишна новина

Кога сключването на договор от пълномощник без представителна власт е престъпление?

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  М.М. | нерегистриран
  7
  -2

  МНОГО ПИТАТЕ, А ОТГОВОРЪТ Е ДАДЕН. ПАРТИЯ ИМА ТАКЪВ НАРОД НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ СЛЕД МАНИПОЛИРАНИ ИЗБОРИ ДА СЕ ТОВАРЯТ С УПРАВЛЕНИЕ, А ИСКАТ НОВ ИК И НОВИ ИЗБОРИ ОТ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО. КАКВО НЕ ВИ Е ЯСНО, ЧЕ СТЕ НИ ВЗЕЛИ ЗА НАИВНИЦИ.

 2. 14
  Най-бедните | нерегистриран
  3
  -4

  Днес съда изпра един от най-вредните олигарси в България - Прокопиев
  Приватизаторът на Каолин и Дамяница, отровителят на хората от Мери Члери
  Прокопиев - виден представител - издънка на комунистическата номенклатра и на бандитската приватизация - натрупа пари на гърба на тези дето сега са по чужбините
  Но в България са виновни само крадците на кокошки. На тях затвор по 4,5,6год., но за престъпната приватизация пране.
  Постараха се Костов да избетне отговорност за приватизацията, изпраха всички Прокопиевчета, които унищожиха основата на държавата,а сега с откраднатите от всички пари си купуват отново човешка съвест
  Но в България наивниците нямат край. За това винаги ще бъдем най-бедните

 3. 13
  | нерегистриран
  7
  -16
  До коментар #12 от "Съд и затвор за Цацаров, Пеевски, Борисов и миризливия Каскет | нерегистриран":
  Треперете прокурорчета! Иде Видовден

  Ти откъде се появи в този сайт? И какво значи смърт на прокурорчетата? Ако не знаеш прокурорчетата повдигат и поддържат обвинението! Никой друг, а най-малко ти! Вземи иди на друго място да тролиш, защото се излагаш яко!

 4. 11
  | нерегистриран
  19
  -5

  "Вместо да се дрънкаме кой е по-велик, нека да помислим как да бъдем по-консолидирани" -

  Дано това е последното му излагащо изказване като премиер.
  До тук, впрочем, след изборите, само един се е "раздрънкал".
  Останалите чакат окончателните резултати. И ще "говорят", защото за разлика от досегашното, го могат. Всичките.

 5. 10
  Правителство ще има ! | нерегистриран
  6
  -14

  Славчо Чалгата ще ви изненада по ДеПеСарски ! Щото има/няма такъв народ, е временен пълнеж и завеса, зад които стоят истинските експерти -политически инженери, кукловоди или както се наричат още Господарите.

 6. 8
  ОР подп.от НСО Николай Марков | нерегистриран
  13
  -6
  До коментар #7 от "До Правен свят | нерегистриран":
  "Някакъв кабинет" ще има:
  Премиер - ББ
  Вицета - Каракачанов, Дончев, Захариева, Николова
  Министри - Ангелов, ПКП, Валери Симеонов, Марешки, Горанов, Гешев, Цацаров, Маринов, Деси Атанасова, Георги Марков, Цветан Цветанов, Георгиев /ДАНС/, Ананиев, Нанков, Мутафчийски, Симеон Дянков, Георги Първанов /архитект на ГЕРБ/, Тома Биков, Антон Тодоров, Дариткова, Менда Стоянова, Цецка Цачева, Даниел Митов, Московски, Лиляна Павлова, Александър Йорданов, Ангел Джамбазки, Сачева, Марияна Николова, Гърневски, Лъчо Мозъка, Барни Ръбъла и още толкова зам.министри.
  ______
  Забележка: Кабинетът в пълен състав ще се подвизава 24 часа в денонощието в Централния софийски и Сливенския женски затвори.

  Минаха 30 години и все още няма един виновен за нещо политик. Ако продължите да се държите като идиоти, няма и да има виновни. Колко партии се смениха в сбирщината им? Колко празни думи, обещания и клетви чухте? Има ли в ЕС поне една друга държава, в която се крадат милиарди и да няма политици в затвора? Нищо ли не разбирате!
  ИСТИНСКИЯТ ОБЩЕСТВЕН РАЗГОВОР е за съд, конфискация и затвор за гадовете без право на обжалване. Вече няма значение и какъв съд ще съди, защото зад гърба на лъснатите ни и лоясали политици стоят европейски и всякакви други крадци на пари. Ние се намираме в мъртва хватка, защото целта на всяка престъпна власт е да подмени основната тема – съд, конфискация и затвор. Веднага. Незабавна и справедлива присъда. Всички други неща са празни приказки и прикриване на истинските виновници. А те не са само българи, има и много европейски лидери и бюрократи. Системата е много сложна мрежа!
  Не позволявайте подмяна на дневния ред – съд, конфискация, затвор. Другото, след това.

 7. 7
  До Правен свят | нерегистриран
  17
  -8

  "Някакъв кабинет" ще има:
  Премиер - ББ
  Вицета - Каракачанов, Дончев, Захариева, Николова
  Министри - Ангелов, ПКП, Валери Симеонов, Марешки, Горанов, Гешев, Цацаров, Маринов, Деси Атанасова, Георги Марков, Цветан Цветанов, Георгиев /ДАНС/, Ананиев, Нанков, Мутафчийски, Симеон Дянков, Георги Първанов /архитект на ГЕРБ/, Тома Биков, Антон Тодоров, Дариткова, Менда Стоянова, Цецка Цачева, Даниел Митов, Московски, Лиляна Павлова, Александър Йорданов, Ангел Джамбазки, Сачева, Марияна Николова, Гърневски, Лъчо Мозъка, Барни Ръбъла и още толкова зам.министри.
  ______
  Забележка: Кабинетът в пълен състав ще се подвизава 24 часа в денонощието в Централния софийски и Сливенския женски затвори.

 8. 6
  възмутен | нерегистриран
  14
  -6

  Ха-ха-ха-а!Гербаджийски сайт!Ще има,ще има правителство,и то няма да герберастко.А след това Гешев да помисли за себе си-да разпореди разследване срещу ББ ,и компания,защото в НК има текстове в раздела"Престъпления срещу правосъдната система",по които всеки може да бъде разследван.

 9. 3
  | нерегистриран
  30
  -7

  Косъмът, нужен на Каракачанов, си е цяло въже. Той се наигра. Ще почива.
  А за вас, въжеиграчи, почва финалното броене.

 10. 2
  Правен свят | нерегистриран
  29
  -12

  Само сегашното ръководство на ПРБ ви остана, уважаеми преПравен свят...

 11. 1
  no name | нерегистриран
  37
  -16

  Цацаров и Гешев да стягат багажа за затвора!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.