Съдия Румяна Ченалова е отстранена от длъжност за 6 месеца

Съдия Румяна Ченалова е отстранена от длъжност за 6 месеца

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за 6 месеца. Предложението за това бе направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова.

Същевременно ВСС обедини последните две дисциплинарни производства срещу Ченалова. Новото ще бъде гледано от дисциплинарния състав, поискал нейното отстраняване от длъжност. През този период тя няма право да гледа дела, което пък ще доведе до отлагане на делото "Октопод", насрочено за май.

На 17 декември 2014 г. по предложение на петима членове на ВСС бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. 

На 15 януари ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки. 

Това производство днес беше обединено с другото по "Белведере".

Същевременно срещу Румяна Ченалова има и още една дисциплинарка, която е за действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". В Македония имаше разследване, през лятото на 2014 г. то бе прекратено и от македонска страна изпратиха материалите в Стара Загора, тъй като Ченалова е посочила тамошния си адрес като адрес за призоваване. До момента, вече повече от половин година, тези материали не са пристигнали във ВСС, който вероятно ще прекрати въпросното дисциплинарно производство.

 

Още по темата

ИВСС ще провери как е сформиран състав на ВАС по делото "Ситнилски"

Предишна новина

Йонко Грозев е препоръчан за български съдия в Страсбург

Следваща новина

Коментари

42 Коментара

 1. 42
  1 | нерегистриран
  2
  0

  След катко графолози доказаха вземането на Агротехнолоджи-ЕООД, бизнесмена Младен Мондешки, брат на видния столичен адвокат Момчил Мондешки, така пише вестник 24часа, извнеднъж всичко замря по скандала Белведере! Нищо не се чува, никой не говори, дори Н.пр. Френския послани, нито Белведере, нито Мондешки! Какво стана?

 2. 41
  news | нерегистриран
  1
  0

  След катко графолози доказаха вземането на Агротехнолоджи-ЕООД, бизнесмена Младен Мондешки, брат на видния столичен адвокат Момчил Мондешки, така пише вестник 24часа, извнеднъж всичко замря по скандала Белведере! Нищо не се чува, никой не говори, дори Н.пр. Френския послани, нито Белведере, нито Мондешки! Какво стана? Голям тарикат е този Момчил Мондешки бе - аферим!!!

 3. 40
  Много шум и накрая НИЩО | нерегистриран
  1
  0

  Собственика на Агротехногоджи - ЕООД , бизнесмена Младен Мондешки като единствен кредитор на Белведере не е обжалвал решението на съдия Бойкинов по делото Белведере?! Експертиза доказала вземането му пише вестник 24 часа и сагата приключи! Много шум за нищо!

 4. 39
  Никнейм | нерегистриран
  1
  -1

  По време на соца били построили един блок, ама забравили да направят тоалетни. Чудели се как да решат проблема и накрая партийния секретар решил:

  - На 1 етаж настаняваме пенсионери - те и без това, каквото изкарат го носят в болницата.

  - на 2 етаж - спортисти - те тука ядат, а навънка с___т.

  - на 3 етаж - интелектуалци - те каквото изсер...т, едни други се клепаат!

  Май за вас магистратите ( ако въобще сте такива разните драскачи) най ви отива да ви настанят и вас на 3 етаж.

 5. 38
  Никнейм | нерегистриран
  1
  -1

  По време на соца били построили един блок, ама забравили да направят тоалетни. Чудели се как да решат проблема и накрая партийния секретар решил:

  - На 1 етаж настаняваме пенсионери - те и без това, каквото изкарат го носят в болницата.

  - на 2 етаж - спортисти - те тука ядат, а навънка с___т.

  - на 3 етаж - интелектуалци - те каквото изсер...т, едни други се клепаат!

  Май за вас магистратите ( ако въобще сте такива разните драскачи) най ви отива да ви настанят и вас на 3 етаж.

 6. 37
  | нерегистриран
  4
  -1

  председателката на СГС Богдана Желявска

  СВЪРЗАНИ НОВИНИ  "Съдия Ченалова не е в моя сектор. До момента срещу нея има образувани 3 или 4 проверки", посочи зам.-председателят на СГС. Според ВСС разпределението на делото за "КТБ" и на делото "Белведере" не е извършено коректно. Желявска посочи, че делото "КТБ" е разпределено сутринта на 10 ноември, протоколът за това е бил изпратен през интернет веднага. ВСС трябва да обясни, защо един ден го нямаше публикувано и кой е отговорен за това. Датата, която носи протоколът от интернет е 9:58 часа на 10 ноември. Аз казвам, че той е разпределен с другите дела”, категорична е зам.-председателят на СГС.  Желявка, защо си измихте ръцете с Ченалова!Не се прави на ощипана, как така, този компютър, когато ти си разпределяла,е разпределял случано дела на съдии, близки до теб - не е само Ченалова, Първата ти приятелка ., която ти помага и при участие по разни програми, с която май ходи в Испания- Х.Бодикян, която прехвърлихте в Търговско, че и с други близки до теб съдии, с които ходиш в Чужбина?Някой друг все ти е виновен, а ти не си?Разправяй ги тези на Бабината ми трънкина!Никой не ти вярва!Ченалова да не си мълчи, а да каже, кои от височайшите от СГС са замесени, а не само тя да гърми като бушон!Но, от страх, едва ли ще каже!Как ли се чувстват съдиите и служителите, помолени да похвалят Желявска пред членовете на ВСС, при изслушването им на 23 януари, а как ли се чувстват тези хорица, когато тези от помолените, които не са изслушани, ще трябва да отидат "по желание" да похвалят Желявска, колко перфектен ръководител е само, най-добрият!Тези съдии от командированите и тези, които, работят в СГС, помолени да отидат да я възхваляват пред изслушващите от ВСС, част от тях от страх, а други от това, че са се ползвали с нейното благоразположение, като например да имат значително по -малко дела за разглеждане, и не само това, а ми и по-леки, така чух, Како гинке!?

 7. 36
  не | нерегистриран
  2
  -4

  До коментар [#35] от "До съдиите и служителите в СГС":

  Членовете на ВСС,провеждащи изслушването поканиха съдии и служители да присъстват на изслушването.Не сме видели госпожата да обикаля по кабинетите на съдии,но друго прави впечатление и то недобро-изслушваните вече от ВСС колеги,се бяха наредили отново пред залата с искане да бъдат изслушани за пореден път.С това си действие тяхната борба заприлича все повече и повече на лична война.Случващото се е прецедент в историята на СГС.Жалко за съдии,жалко за служители,трудно се работи в толкова нагнетена с напрежение обстановка.

 8. 35
  До съдиите и служителите в СГС | нерегистриран
  5
  -1

  Драги съдии и служители, вярно ли е, че богдана Желявска от известно време насам, провежда приятелски разговори със съдии и служители, лично посещавайки ги в кабинети, някои ги води на обяд, и в краен случай по телефон, за да ги моли да се изкажат с много похвали при изслушването на съдиите и служителите от СГС на 23 и 26 януари, а и даже присъставала там, при изслушването?!Абе, хора, ако е вярно, защо позволявате това нахалство!?Служителите ги разбирам, те са зависими от нея, ще ги унищожи и смачка, те за единият хляб са там, горките хора!Но, не мога да разбера съдиите, как може да й позволявате да ви манипулира само за нейна изгода, че се чува и, че използва колеги, които са били разочаровани от Светлин Михайлов, че и за него говорят, като казвали, че при него било много лошо, а пер наша Богданка голяма демокрация!Явно и съдиите ги е страх от нея, защото се шушука из коридорите, че тя е злобна и отмъстителна срещу тези, които не й играят по гайдата!И, ако някой си направи труда, да види, кои съдии я подкрепят/има доста командировани, горките, каквото да правят, сигурно ги плаши, че ще ги върнат/ може да се установи, чеу точно тези съдии са се ползвали с привилегии от нейна страна, най-вече с намалено разпределение на дела, а други бухат като за световно, явно последните са от непослушните, които не й удоврлетворяват заповедите за 4правилните дела".Дано съдиите поне/то, за служителите е ясно, че ги е страх да не ги изгонят/, но съдиите, бъдете по достойни хора й не й позволявайте на тази, да ви използва единствено за своите си цели1Тя неистово се страхува да не я махнат от зам.председателското място на СГС, защото като редови съдия ще трябва да работи, и няма как да й слугуват съэдебните помощници/някои от тях за писане на съдебни актове, други за разпределение на дела - разни синчета и дъщерички на нейни близки по интереси съдии и прокурори, и др.Дано разумът да надделее!

 9. 34
  Червената шапчица | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#33] от "Ами Крънчева?":  с кошничка с пресни ябълчици от градинката на ВСС.  Не били знаели, че още в 14 часа СГС бил хлопнал кепенците ... по заповед на Янева? Наглост, наглост ти казвам, наглост!

 10. 33
  ************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 32
  *************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 31
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 30
  Обява | нерегистриран
  5
  -1

  "Оправяме несъстоятелности всякакви".

  Братя Младен и Момчил Мондешки

 14. 29
  Наблюдател | нерегистриран
  6
  -1

  Тя и Желявска се докарва, но поне дела В зала не решава. Само от кабинета си и по коридорите.

 15. 28
  | нерегистриран
  16
  -1

  "Не може френски посланник да раздава правосъдие,не сме колония,а държава".  Ние не сме и колония, нещо много по-лошо сме. Ние сме пародия на разума, на нормалното. Ние сме "Алиса в страната на чудесата".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.