Безконтролното подслушване е престъпление и в мирно време

Безконтролното подслушване е престъпление и в мирно време
Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов няма да се спаси автоматично от делото за безконтролно подслушване, което продължава следващата седмица в Софийския градски съд. В това са категорични специалисти по наказателно право, до които се допита "Правен свят". Казусът възникна, след като пред в. "Преса" юристи коментираха, че Цветанов и подсъдимите с него бивши директори на СДОТО Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, ще напуснат залата като победители, само заради изменение в Наказателния кодекс, влязло в сила в края на юли 2014 г.

Промяната е направена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР. Чрез тях в чл. 371 НК е записано, че държавните служители в МВР носят отговорност за деянията в главата "Военни престъпления", "когато са извършени във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия". Преди това нямаше подобно условие и служителите в МВР можеше да бъдат подведени под отговорност за военни престъпления и за деяния, извършени в мирно време.

Какво общо има тази промяна в закона с Цветанов и бившите шефове в СДОТО?

Те са обвинени именно по текст от главата "Военни престъпления" в Наказателния кодекс, защото той е бил действащато право към момента на деянията. Кацаров, Костов и Иванов отговарят по чл. 387, ал.2, вр. ал. 1 от НК. Текстът гласи, че "който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 3 години", а  втората алинея е предвижда, че "ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години".

Цветанов пък е обвинен в т. нар. допустителство по чл. 285 НК вр. чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Според чл. 285 НК "длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление".

Обвинителният акт срещу четиримата беше внесен в Софийския градски съд на 3 февруари 2014 г. А пет месеца по-късно в НК е записано, че служители на МВР отговарят за деянията в глава "Военни престъпления", само ако са извършени във военно време.

Заради промяната в НК беше направена прогноза, че цялата афера с автомобилите за подслушване ще приключи с оправдателни присъди. 

"Правен свят" се допита до специалисти по наказателно право дали промяната наистина ще доведе до автоматичното оневиняване на Цветанов, само защото престъплението, за което е подведен под отговорност, е извършено в мирно време.

Според тях при правилно приложение на закона няма място за подобна прогноза. И макар, нито Цветанов, нито тримата му съпроцесници, да не са обвинени, че са извършили престъпление по служба във военно време, това не значи, че не може да им бъде търсена отговорност за общото длъжностно престъпление, за което могат да отговарят всички длъжностни лица, независимо в коя държавна структура работят.

Според юристи престъплението по служба по чл. 387 НК и общият му състав в чл. 282 НК  се различават само по качеството на дееца - държавен служител в МВР (или военнослужещи и офицери).

Изменението на чл. 371 НК води до логичния извод, че просто извършените в мирно време длъжностни престъпления от служители на МВР вече трябва да се преследват по общия текст на чл. 282 НК. Дори и санкциите, предвидени в чл. 282 ал. 2 и чл. 387 ал. 2 (по който са обвинени Цветанов и бившите директори на СДОТО), са еднакви - от 1 до 8 години затвор.

"С изменението на чл. 371 НК законодателят не е решил, че няма да преследва престъпленията по служба на служителите на МВР, а просто, че това няма да става по главата "Военни престъпления". Подобно изменение е напълно логично след девоенизацията на вътрешното министерство", обясниха специалистите. Именно това е и мотивът на вносителите от Министерския съвет за изменението в НК. Те са написали: "В Наказателния кодекс се предлага изменение на чл. 371, буква "в", с което се конкретизира наказателната отговорност на държавните служители в МВР за военни престъпления - само когато са извършени във военно време или в бойна обстановка, или при участие в мисия или операция извън страната, или във връзка с бойни действия. По този начин разпоредбата се привежда в съответствие с извършената още през 2006 г. пълна девоенизация на държавните служители от МВР. През 2009 г. от обхвата на разпоредбата са изключени държавните служители в структурните звена на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и на Главна дирекция "Охрана" при Министерството на правосъдието, а спрямо тях се прилагат разпоредбите относно държавната служба в ЗМВР". 

Не се налага дори изменение на обвинението

Според пеналистите в случая с делото "Цветанов" ще е достатъчно, когато произнася присъдата и обсъжда правната квалификация на деянията, както го задължава чл. 301 НПК, съдът да посочи, че квалификацията е по чл. 282 НК. Настъпилото след внасянето на обвинителния акт изменение в законодателството е добре да бъде отчетено и от прокурора в пледоарията му, съветват експертите, но то не налага изменение на обвинението. Решаващо за възможността да бъде ангажирана наказателната отговорност на служители на МВР за престъпления по служба е, че по същество те не са декриминализирани от законодателя и не се налага дори изменение на обвинението от страна на прокуратурата, защото фактите за престъпната дейност не се променят, а предвидените наказания са в същите граници.

Според специалистите по наказателно право делото срещу Цветанов ще приключи с оправдателни присъди, както и всяко друго дело - само ако са изпълнени условията на чл. 304 от Наказателно-процесуалния кодекс. Т.е. ако съдът установи, че извършеното от него и подчинените му не е престъпление, че те въобще не са го извършили или не са го извършили виновно. А не заради настъпило след внасянето на обвинителния акт изменение в закона. 

 

Още по темата

Рехабилитатор е с условна присъда след смъртоносен масаж

Предишна новина

Десет кандидати за български генерален адвокат в Люксембург

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 17
  Krasimira Romeova Krasteva | нерегистриран
  0
  0

  KUM KOI DA SE OBURNA ZA MASOV PSIHICHEN TORMOZ S CEL SAMOUBIISTVO?...HP, ADECCO, AG PACKAGING, EUROCOMPACT, TELENOR...VIJTE LINKOVETE. VSICHKO PRILAGAT NA BEZZASHTITNA, NEVINNA I KREHKA JENA. OSTANA DA ME PRIBIQT ILI IZNASISLQT. PRIBRAHA ME NASILSTVENO V BG. NE MI DAVAT DA SE RAZVIVAM I JIVEQ NORMALNO. FAMILIQTA MI E NEOBRAZOVANA I PROSTA I POMAGA S UDOVOLSTVIE!  RABOTODATELITE ISKAT I DA NI GLEDAT DOKATO PRAVIM SEX. NEZADOVOLENI IZRODI! NIE SLEDEIM LI GI?  http://www.mindcontrol.se/?page_id=7488  http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=56569

 2. 16
  бонуси - само за приятелите на Цветанов | нерегистриран
  1
  0

  оанна Веселинова Маринова, съпругът на Цецка Цачева, жената на проф.Михаил Константинов са малка част от лицата, протежирани от властта и настанени в предприятието, което дава най-големите заплати в страната. То отдавна е апетитно място за уреждане на близки, роднини и любовници на депутати, министри и висши държавни чиновници. Според информация на в. „Галерия“ и коментари на юристи последните скандални назначения в РВД стават в разрез с колективния трудов договор между служители и работодател. По силата на този договор, когато в предприятието има свободни бройки, първо се извършва вътрешен конкурс и ако не се намерят подходящи кандидати, се прави външен конкурс.  Точно този принцип е бил нарушен при назначаването на Йоанна Веселинова Маринова, по мъж Сиракова, в правния отдел на РВД. Срещу това начинаещата юристка ще се разписва срещу заплата от 3000 лева, която с допълнителните екстри - купони за храна, пари за гориво и дрехи, е приблизително 4000 лева.  Преди да бъде уредена на сладка служба в РВД, Йоанна е скъсана на втората част от писмения изпит за адвокати и младши адвокати, показва сайтът на Висшия адвокатски съвет.  Според запознати с кухнята на апетитното предприятие за Йоанна се е задействал заместник-генералният директор по административната дейност Илия Манолев. Самият той, известен като протеже на Цветан Цветанов, бе назначен скандално на поста със заплата минимум 12 хил. лева месечно. Манолев е съпруг на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Той е завършил ВИФ „Георги Димитров“, което явно не е пречка сега да е „специалист“ по полетите и най-вече кадрите в РВД. С активното лобиране от страна на Илия Манолев служебното правителство назначи новият генерален директор Георги Пеев.  Уреждането на Йоанна се оказва и добре пресметнат ход със специални изгоди. Младата юристка е бременна в третия месец. Социалната политика на РВД е по европейски образец. При раждането на детето тя ще вземе еднократно 2500 лева плюс ежемесечна социална помощ за отглеждането на дете до 2-годишна възраст в размер на две минимални работни заплати, които в момента се равняват на 720 лв. Всички тези придобивки са само допълнение към предвидените от закона помощи.  Светослава Георгиева Петрова-Константинова е новото лице в отдел „Управление на собствеността на РВД“. Въпросната госпожа е съпруга на проф. Михаил Константинов. Тя също вече прибира сходно възнаграждение на това, което получава Йоанна, и също е назначена в нарушение на колективния трудов договор.  Архитект Румен Веселинов Данговски е решил да допринесе с каквото може за развитието на родната авиация. Преди няколко дни той беше назначен като експерт, но се очаква скоро да стане началник - отдел „Управление на собствеността на РВД“. Шефското място в отдела ще бъде овакантено през лятото, когато сегашната шефка ще се пенсионира. Най-вероятно мечтата ще бъде осъществена, защото архитект Данговски е съпруг на председателката на българския парламент Цецка Цачева.  Преди да насочи интереса си към РВД, Румен Данговски имаше интереси в тютюневата промишленост. Докато „Булгартабак“ беше държавно предприятие, Цецка Цачева често бе питана какво прави проектантът Данговски в предприятието. Именно архитектът е движил звеното, което пряко е общувало с Агенцията по приватизация за преминаването на холдинга в частни ръце. След приватизирането на „Булгартабак“ мъжът на Цецка Цачева не е бил поканен да остане на работа.  Преди звездата на жена му да изгрее в политиката, Румен Данговски е проектирал гробищни паркове в Плевен.  Назначенията в общата администрация на РВД стават за сметка на реалните участници в управлението на полетите - авиодиспечери, инженерно-технически състав и специалисти по метеорологично осигуряване. Така правният отдел в администрацията, където бе назначена дъщерята на Веско Маринов, вече е набъбнал до над 12 души. В същото време ръководството на предприятието сключва договори с различни правни кантори по различни казуси. Подобно разхищение е крайноо цинично на фона на всеобщата бедност.  Масовото навлизане на неспециалисти в РВД застрашава нормалната работа на предприятието, смятат експерти. Това предизвиква недоволството на реалните участници в управлението на полетите. Особено силни позиции тук има лобито на ДПС.  Сред служителите има фамилии като Лютфи и Казак, но най-скандално е настаняването на Станимира Григорова на шефския пост в дирекция „Информационни системи и информационна сигурност“, където получава около 7000 лева месечно. Назначението й става по време на бившия генерален директор Цветан Дилов, който минава за особено близък до ръководството на етническата партия. За Григорова се знае, че поддържа топло приятелство с депутати от ДПС, а преди да бъде уредена в РВД, последователно е работила без особен успех в „Алфабанк“ и М-Тел.  Сериозна квота в партийните назначения има и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов:  Веселина Карамилева-Тодорова е председател на управителния съвет от началото на декември. Според информирани тя е била назначена на същата позиция и през 2012г. с протежирането на Цветанов. Карамилева е от Добрич, където в периода 2007-2011 е била общински съветник. Тя е жена на бившия зам.-директор на НАП Тодор Тодоров. Той беше фаворит на Цветан Цветанов за финансов министър през 2009г., но в един телевизионен предизборен дебат стана ясно, че е разработван от ДАНС за източване на ДДС и кандидатурата му отпадна.  Бившата секретарка на Цветан Цветанов - Десислава Замфирова, е назначена за член на управителния съвет в РВД, също от месец декември. Замфирова е с Цветанов още от 2008г., когато е била негова секретарка в Столичната община, а след това и началник на кабинета му като министър. Още от общината е в съвета на директорите на „Пазари-север“, а по-късно става и председател на борда. В края на 2009г. става член и на Одитния комитет на "София-БТ"АД. Замфирова стана известна с това, че на официални срещи се представяла само с малкото си име, като фолкпевица: "Здравейте, аз съм Деси!"  Ева Колева – специалист в сектор „Протокол”, отдел „Административно обслужване”. Идва от безмитния магазин на летището,  мъжът й е бил шофьор на Цветанов като министър.  Велислава Бейтс – експерт, отдел „Административно обслужване”, дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване” от 12 януари. Жена на Матю Бейтс - учител по голф, който работи за Красимир Гергов. Велислава е бивша стюардеса в „Wizz air“, а после е маркетинг мениджър на Fashion-halls.com. Тя също минава за едно от протежетата на бившия вътрешен министър.  Като добавим съпруга на Владимира Янева и дъщерята на Веселин Маринов се вижда, че лобито на Цветан Цветанов в апетитното предприятие РВД е много сериозно, което опровергава слуховете, че дясната ръка на Бойко Борисов е изолиран в партията и няма много силни позиции в нея.  А ето и част от имената на назначените на неоперативни длъжности в РВД през втората половина на 2014 г., без да са обявени вакантни места и да са проведени вътрешни избори:  Ралица Божинова - секретарка,  Лиляна Даскалова – секретарка,  Ева Колева - специалист,  Велислава Бейтс - специалист,  Цветанка Стоянова - експерт  Цветелина Епихова - експерт,  Ирена Божкова - юрисконсулт,  Ралица Първанова - специалист,  Велина Йорданова - специалист,  Полина Михайлова - специалист,  Атанас Златков - ръководител сектор,  Людмил Аризанов - експерт,  Георги Георгиев - специалист,  Даниела Василева - началник отдел,  Станимира Григорова - директор.  Средната работна заплата в РВД вече е 5000 лева. Служителите в предприятието имат десетки социални придобивки и екстри, които увеличават месечния им доход с приблизително 1000 лева.

 3. 15
  Цецо е невинен | нерегистриран
  1
  -1

  В рамките на посещението си в САЩ по повод участието в Молитвената закуска с президента Барак Обама, на 2 февруари 2015 г. председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща в Националния Демократически институт във Вашингтон, съобщиха от пресцентър на ГЕРБ.  Цветанов запозна регионалния директор за Централна и Източна Европа Робърт Бенджамин и директора по програмите за политическите партии Иван Дохърти с резултатите от последните парламентарни избори в България, съставянето на новото правителство в резултат от изборите на 5 октомври 2014 г. и стабилизиращите политически последици за България от това.  По време на срещата Цветанов обърна специално внимание на кратките срокове, в които беше възвърнато политическото доверие от страна на европейските и евроатлантическите партньори на България. И двете страни констатираха, че е налице политическа воля за реформи – фактор, който е от решаваща важност за България и целия регион.  По време на срещата бяха обсъждани и въпроси, имащи отношение към България и региона като близкоизточния конфликт и сирийската криза, бежанските процеси, заплахите, произтичащи от международния тероризъм и чуждестранните бойци. Представителите на Националния Демократически институт изразиха подкрепа за продължаване на реформите, водещи към налагане на върховенството на закона, човешките права и интеграцията на малцинствата.  В края на срещата заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов покани американските партньори да посетят България в удобно за тях време през 2015 г., за да се запознаят на място с някои добри практики от организационната дейност на ГЕРБ. Поканата беше приета със задоволство.

 4. 14
  мислителят | нерегистриран
  2
  0

  Аз се питам от кога в България не е имало военни действия ,та ще се търси точно тази фактология и кой служител на МВР е работил в условията на военни действия в територията на страната ни . Ако ще се съблюдава глава "военни престъпления " значи става въпрос за военни униформени от МО ,а не за полицаи -дерибеи нарушители на закона в мирно време щото друго не е имало тук. Участващите в мисии са извън страната и май не са ченгета . Това че ,някои ше си протрият гащите от тичане да оправдават Цветанов ,не означава че Цветонав е военен и го заплашва мисия примерно. Ако трябва да сме много прецизни някой спомня ли си ,че полицията беше извадена от юрисдикцияна на военните прокуратури и съдилища ,което автоматично ги прави цивилни граждани ,това че имат полицейска униформа не ги прави военни ,те бяха прехвърлени към цивилната прокуратура и съд ,така че ,Цветко не се измъквай като пръдня из гащи !

 5. 13
  ххх | нерегистриран
  4
  -1

  "Правен свят" следва да знае, че чл. 387 и чл. 282 от НК се разичават по нещо много съществено - наличието на специалната цел в чл. 282 от НК. Това го няма в чл. 387 от НК и след като този съществен елемент го няма в обвинителния акти обвиняемите не са се защитавали по него, то за какво осъждане оит съда по чл. 282 от НК става въпрос

 6. 12
  до 11 | нерегистриран
  6
  0

  Милене,

  чл.2, ал.3 НК. Основен принцип на правото!!!

 7. 11
  Милен | нерегистриран
  3
  -5

  Няма значение как е променен закона пет месеца след внасяне на обвинителният акт!

  Важно е какъв е бил той към момента на извършване на деянието - основен принцип на правото!

 8. 10
  Цветанка Цветанова | нерегистриран
  4
  0

  Цветан Цветанов - едно незабравимо същество!

 9. 9
  специалисти по наказателно право до които се допита "Правен свят" | нерегистриран
  12
  -4

  До коментар [#7] от "Напротив, ти си лаик!":

  Какво значи, специалисти по наказателно право до които се допита "Правен свят"? Иванка Иванова, директор Правна програма в “Отворено общество”, Христо Иванов, Български институт за правни инициативи ..The Konrad-Adenauer-Stiftung, фондация „Център за съдебна и разследваща журналистика” на Александър Кашъмов, Еми Барух, Златка Стефанова, Марин Бодаков, Мирела Веселинова, Петя Владимирова, Полина Паунова, Росен Босев, Стояна Георгиева, Христо Иванов и тъй наречения кръг "Капитал" на Иво Прокопиев. Фондацията на първата съпруга на Иво Инджев – Регина – „Работилница за граждански инициативи“, известни протестъри и кухи НПО-та. 10. 8
  новите строители на съвременна България, но не от Симеон Радев | нерегистриран
  19
  0

  До коментар [#2] от "непеналист":

  не е нужно да си специалист по история на българската държава и право, за да разбереш, че тази българска държава е тотално сбъркана. След томовете на Симеон Радев - "Строители на съвременна България" следва някой да напише и няколко тома " Разрушителите в съвременна България". Дойде време да се пише за разрушителите й, за закона и модела „Цветанов”. Парадокса е, че Цветан Цветанов е вносител на промените в Закона за МВР и е член на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения. Човек, срещу който има осъдителна присъда за нарушения, свързани със СРС в качеството му на министър на вътрешните работи. Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден с ефективна присъда на 4 години затвор , както и да не заема държавна длъжност за три години, от Софийския градски съд (СГС) по делото за престъпление срещу правосъдието. Той бе признат за виновен от съдия Тони Гетов по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според СГС Цветанов изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. По думите на съдия Гетов вътрешният министър е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея. Трите удивителни, поставени от Цветанов след отрицателните му резолюции, пък бяха изтълкувани от СГС като доказателство за това, че подсъдимият умишлено и целенасочено е извършил престъплението. "Това безспорно издава неговото волеизявление да не разпореди прилагането на СРС", заключи съдия Гетов, уточнявайки, че в случая е налице завишена обществена опасност на извършителя, а и на деянието.

 11. 7
  Напротив, ти си лаик! | нерегистриран
  11
  -3

  До коментар [#6] от "До лаик":  Какво значи, специалисти по наказателно право до които се допита "Правен свят"?  Мога да ти кажа веднага - журналистическа манипулация! 12. 6
  До лаик | нерегистриран
  4
  -6

  Личи ти, че си лаик. Явно си прочел стаията, но нищо не си разбрал

 13. 5
  лаик | нерегистриран
  7
  -4

  Хора, това е по-благоприятен закон, естествено, че ще се приложи.

 14. 4
  Защо е всичко? | нерегистриран
  20
  0

  До коментар [#3] от "ТОЧНО ТАКА!":  Откато дойде Четворната коалиция на власт, ето с това се занимават!  Едно време се подиграваха на Тодор Живков, че заради внуците му променили Семейния кодекс. А през 2014 г. заради агента на ЦРУ и обслужващ международните наркокартели и наркоканали Цветан Цветанов, изменят Наказателния кодекс в текст, с явната цел да го оневинят!  Е това ако не е престъпление, кое е? Е да де, парламента определя правилата, и заради това оставаме бананова република и съдебната власт в случая не е виновна!

 15. 3
  ТОЧНО ТАКА! | нерегистриран
  7
  -3

  До коментар [#2] от "непеналист":  И какво иска да ни каже материала? Че Цветанов пак ще бъде осъден ли? "Правен свят" в ролята на петричката врачка.  Що за публикация, и действително защо са правени тези промени в НК?  Вчера, някакво зам-министърче от Боковите се изявяваше, че не ни трябвал нов НК! Да де, от 1968 г. досега нищо не се е променило в общоопасните деяния, които застрашават обществената сигурност и ред!  Така ли?Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.