Журналистът Мартин Карбовски е глобен за женомразко изказване

Журналистът Мартин Карбовски е глобен за женомразко изказване
Снимка:БГНЕС

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е глобила с 600 лв. журналиста Мартин Карбовски, съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Повод за произнасянето на комисията е сигнал на БХК срещу статия на журналиста.

Публикацията със заглавие "Краят" е публикувана в сайта Lentata.com на 6 септември 2013 г. В нея Карбовски заявява, че "[с]лед  четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа".

Според КЗД метафоричното говорене в пасажа "има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл" и "ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно". В решението си Комисията подчертава, че изразът "няма да ни свърши работа" обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба".

"Очевидно е, че пасажът […], изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените. Използваното от Богданов сравнение, чрез което жените се отъждествяват със смърдящ предмет, който не върши работа, безспорно създава обидна, унизителна и принизяваща среда по отношение на всяка жена", пише в решението.

Според Комисията значимо обстоятелството по случая е и това, че Мартин Карбовски е известен и популярен български журналист както в телевизионния ефир, така и в интернет пространството.

"Като обществена личност с широка медийна трибуна [Карбовски] се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност", се казва още в решението на комисията. В него се припомня, че влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа "Фейсбук", които следят неговата страница там.

Комисията постановява, че съдържанието на статията "Краят" представлява дискриминация – "тормоз" на основата на пол и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

"Това е първото решение за сексистка реч на омразата в България и е ценен прецедент. Време е да се схване, че женомразката реч, както и всяка друга реч на омразата – расистка, хомофобска и пр., няма законно място в обществото. Няма свобода на език на омразата. Този език е извън обхвата на свободата на изразяване. Това е така не само според международното и европейското право по правата на човека, но и според българската Конституция. Агресивни опредметяващи изказвания като въпросните са своего рода насилие и са извън закона", коментира адвокат Маргарита Илиева, която е директор на Правната програма на БХК. Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

Съдът върна на собствениците управлението на "Белведере" и "Домейн Менада"

Предишна новина

Въоръжен мъж взе петима заложници в еврейски магазин в Париж

Следваща новина

Коментари

38 Коментара

 1. 39
  женомразец по принуда | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #6 от "ЖЕНА | нерегистриран":
  Напълно подкрепям решението на Комисията, защото многократно съм слушала обиди по адрес на жените от страна на Карбовски и то направо отвратителни.Жените не заслужават такова отношение,впечатлението ми от българските жени е , че те са отговорни ,трудолюбиви и много по-силни психически от българските мъже. За съжаление в днешните трудни времена мъжете не могат да бъдат опора на семейството си, докато жените ,които уж са по-слаби, се борят докрай и успяват да издържат психически да опъват и на работа, и вкъщи. Що се отнася до феминизацията на съдебната система , това е факт,но питали ли сте защо ? Това , което аз наблюдавам в нашия свръхнатоварен съд е , че малко мъже на фона на жените са в състояние да издържат на голямото напрежение и на робския съдийски труд и писането на решения през почивните дни и затова предпочитат да напуснат съдебната система и да търсят по-малко натоварена работа.А по-голямата част от мъжете съдии предпочитат да пишат по-кратки , даже немотивирани решения, защото толкова могат. Разбира се , има и много добри съдии мъже, които са такива в истинския смисъл на думата , пишат страхотни решения и са истински професионалисти.

  Един хубав бой ти трябва на теб, ама няколко яки циганина...пардон..роми да ти хвърлят, че и друго нещо да ти направят, и да те видим тогава ще лаеш ли пак толкова много, че и на обидена да се правиш?! Сега жените с просташките си претенции за равноправие заслужават не обиди , ами трошене на кокали от мъжете, и добре че някои си го получават. Много се радвам дори, че 33% от жените в хр. свят често се запознават с шамарената фабрика, защото където свършва буквата на закона, започва мъжкото правосъдие. Феминизация на съдебната система, феминизация на образованието, феминизация изцяло на живота!!! Хайде де??? Навсякъде се осмърдя на женско, та да му се доповръща на човек от тая перманентна гнус. Те мюсюлманите вече завладяват Европа. Бавно но сигурно. Скоро ще разберете вие жените, какви в същност са ви правата и как ще съдите безобразно мъж. Щериата вече е разрешен в Германия. Всички феминистки ще гледат ухилено, заровени до кръста и замеряни с камъни до смърт, защото онези не си поплюват и не признават жената за човек. А, след като тя не е човек, няма място сред мъжете, освен да стои в къщи, само за разплод. Тяхните жени не смеят да гъкнат, защото знаят какво ги очаква, а християнските жени се заслепиха от либерастията с правото си на глас (понеже са мнозинство) измислят постоянно просташки феми-закони, от които на мъжете им се налага да им трошат кокалите. Имигрантите масово бият и колят жени в Германия, а мъжете им отказват да ги защитават, а искат закона (които жените създъдоха) да ги защитава. Така им се пада!

 2. 37
  Oilala | нерегистриран
  2
  -1

  КЗД е една паризитна структура, която никаква полезна работа не върши. Това решение е жалък опит да си осмислят щата и заплатите жалките некадърници

 3. 36
  до 30 | нерегистриран
  3
  -1

  Разбира се,че не можем...иначе как ще се размножаваме!Уважаеми жени,най-напред засвидетелствайте любовта към мъжа до вас,родете деца,а пък после се борете със зъби и нокти(?! )да растете в кариерата.Иначе още в началото погрознявате,мутирате,заприличвате на мъже.Примирете се,че Вие сте слабият и красив пол.Ние искаме да бъдете красиви, а не непременно административни началници,други шефове или министри.НЕ СЕ ОБЕЗЛИЧАВАЙТЕ!МОЛЯ ПОСЛУШАЙТЕ МЪДРИТЕ МЪЖКИ СЪВЕТИ!Написаното не се отнася до фригидните и мъжемразките!!

 4. 35
  БгТатко | нерегистриран
  4
  -1

  Сайтът БгМама е пълен с подобен материал.

 5. 34
  Студента | нерегистриран
  6
  -3

  Крайно време е да се проучи и накаже содомията между КЗД и БХК.

 6. 33
  пак Lilо..ite | нерегистриран
  2
  -3

  До коментар [#30] от "Lillite ":  Брей, колко бързо и колко много се припознаха в Пешо!

 7. 32
  Ралица | нерегистриран
  5
  -6

  този индивид, Карбовски преди време беше коментирал фигурата и облеклото на непълнолетната ми дъщеря на центъра на града, в който живеехме и и беше предложил вечеря по най-безсрамен начин. Тогава съпругът ми едва ме удържа, но сега падне ли ми случай ще го съдя до край- циничен и арогантен комплексар

 8. 31
  | нерегистриран
  7
  -2

  Има жени журналистки ,както и политици постоянно използващи думата топки ....кой имал ,кой нямал ,на кого му лисвали..... защо няма БХК не се захване с тези дами А политика Дончева се обяви за мъж сега даже не знаем ,кой е мъж и кой жена

 9. 30
  Lillite | нерегистриран
  4
  -10

  Вижте, момчета, които слагате минуси в отчаян опит да защитите мъжествеността- без нас не можете. Ние ви вдъхновяваме, заради нас воювате, нашата красота ви прави герои.

  Моля ви, не се опитвайте да ни подражавате! Някои от вас се държат като злобни женички в климактериум, което е далеч по-унизително...  А, използвам случая да помоля Пешо - колегата ми, да си намери най-после топките.

 10. 29
  Pepite | нерегистриран
  8
  -7

  Да говориш по унизителен начин за жените, използвайки метафори чрез естествени физиологични процеси, свидетелства само за едно- пълна комплексарщина... Дали е бил надрусан, като е казал/написал това, е без значение. Втръсна ми от публичните му изпразвания, които очевидно облекчават само самия Карбовски, и създават един много неприятен вкус в устата у зрителите и читателите след това. Беше забавен и интересен докато не евоюлира в карикатура на самия себе си.

 11. 28
  | нерегистриран
  3
  -7

  До коментар [#17] от "т":  с важното уточнение, че прави това унижавайки жените... Не подценявайте публиката толкова елементарно.

 12. 27
  112 | нерегистриран
  9
  -2

  Ако използвам изразите "мъжка дума", "циганско лято" и "ако ще турско да стане", мен също ли ще ме бият през ръцете (не в съдебно заседание или в съдебен актм, разбира се)? Аман от докачливци. Свободата на словото е мит; лукс, който вече малко могат да си позволят (изключваме обиди и клевети, разбира се). Излиза, че неразположена проститутка е готин вариант или пък че жена в цикъл не си променя телесната миризма, така ли?

 13. 26
  в заглавието да се чете протести | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#25] от "като Франция гонеше граждани на ЕС от ромски произход-колко протестита и дела имаше срещу това етническо прочестване":  *протести

 14. 25
  като Франция гонеше граждани на ЕС от ромски произход-колко протестита и дела имаше срещу това етническо прочестване | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#24] от "Да си върнем свободата и смелостта":  Да де-но странното, е точно Франция, като в нарушение на правото на ЕС през 2012 г изгони циганите-граждани на Румъния и България колко правозащитници реагираха. Защото румънски и български цигани, ако желаят, имат право да напуснат Румъния и България и да живеят във Франция.  Къде са гневните протестни декларации, заради това,че Франция незаконно, в нарушение на правото на ЕС изгони циганите? Ето това беше етническо прочrстване чрез гонене-и то през 21 век.

 15. 24
  Да си върнем свободата и смелостта | нерегистриран
  10
  -1

  Зад паравана на "дискриминацията" БХК всъщност са тези, които налагат цензура в Бълагрия. Всяко мнение, което не съответства на изградената от тях линия е недопустимо - по отношение на хомосексуалността, циганската престъпност, браковете с деца, една от културните "специфики" на този етнос /аман, не смея да кажа "цигани"/. Това е цензура еднаква с тази, която налагат ислямските фундаменталисти. Еднаква. Страх. За такава глуост, величайшата боркиня на БХК води дело. Умница тя. Така е учила в НБУ. Смях.

  След трагедията във ФРанция всички трябва да се замислим и категорично да отвоюваме свободата си, свободата на словото, независимо дали се харесва на талибаните от БХК или ИД. Точка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.