4073 лв. стават заплатите на главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС


Правителството ще отдели 25,4 млн. лв. за увеличение на заплатите в съда, прокуратурата и следствието. Това става ясно от публикуван от Министерството на правосъдието проект на постановление за отпускане на допълнителни средства на Висшия съдебен съвет.

Парите са нужни за увеличаване на заплатите в съдебната система, пише в мотивите на правосъдния министър Зинаида Златанова. ВСС поиска парите преди месец.

Вдигането на заплатите в системата се налага както заради увеличението на средните заплати в бюджетната сфера в края на миналата година, така и заради размразяването на депутатските заплати.

Така заплатите на главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на Висшия касационен съд Лазар Гуев, на Върховния административен съд Георги Колев и на националното следствие Евгени Диков вече ще са 4073 лв. Те получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд, която пък се влияе от увеличението на депутатските заплати от 2196 лв. на 2757 лв.

Увеличението на заплатите в бюджетната сфера през последното тримесечие на 2013 г. пък вдига заплатите на най-ниско платените съдии, следователи и прокурори. По наредба те получават 2 средни заплати от обществения сектор. Според НСИ за последното тримесечие на 2013 г. средната заплата в бюджетната сфера е била 917 лв., което означава, че най-ниско платените магистрати вече ще вземат по 1834 лв.

Ръстът на останалите заплати в съдебната система ще бъда определен с решение на Висшия съдебен съвет, който ще разпредели отпуснатите от правителството допълнителни средства.

Баретата отиде в съда с патерици

Предишна новина

ДАНС нахлу в кабинета на зам.-кмет на Плевен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.