Прокуратурата е прекратила разследването срещу евродепутата Ангел Джамбазки

Прокуратурата е прекратила разследването срещу евродепутата Ангел Джамбазки

Прокуратурата е прекратила разследването срещу зам.-председателя на ВМРО-БНД и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки. Той бе разследван за подбуждане към насилие и омраза на расова основа, както и за подбуждане към извършване на престъпление пред множество хора. Повод за образуване на делото бе протест преди година на ВМРО-БНД и други формации, под наслов "Шествие срещу имигрантското нахлуване".

Тогава Българският хелзинкски комитет (БХК) сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров за извършени престъпления по време на протеста, а от прокуратурата съобщиха, че няма да толерират подобни прояви и ще упражнят всички свои законови правомощия. "Това касае и всички призиви за "изчистване на града", за предприемане на "действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за "създаване на доброволни патрули и отряди" за "въвеждане на ред", се казваше в съобщението на прокуратурата по този повод.

Софийската районна прокуратура (СРП) започна разследване срещу Джамбазки и други неизвестни лица. В сигнала на БХК пък бяха описани изявленията му, както и тези на председателя на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка.

"Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. Отказваме всякаква отговорност за това, което може да се случи с тези лица занапред наоколо...Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства....Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Държава няма. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората...Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди", се посочваше в сигнала.

На 26 юни обаче, СРП е прекратила разследването, след като е преценила, че деянието не представлява престъпление, съобщиха за "Правен свят" от прокуратурата. Мотивите в постановлението са, че думите на Джамбазки могат да се приемат като проявление на свобода на изразяване на мнение.

От БКХ са обжалвали прекратяването пред Софийската градска прокуратура, която обаче на 5 септември го е потвърдила.

Слави Бинев за искането на РБ в управлението да участва и Патриотичният фронт

Предишна новина

Катаджиите ще стават папараци

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  ТОВА ПО-ДОЛУ КАКВО Е, ПРОКУРОРИТЕ?! | нерегистриран
  2
  0

  "Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин."

  Свобода на изразяване - друг път! Призив към въоръжено насилие се нарича! Събудете се най-сетне!

 2. 5
  тъпак, | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#3] от "болката на Иван и подобните му":какво общо има тук ДПС??? Така наречените "войводи" обиколиха поне 20 коалиции само и само да се докопат до парламента. Ясно е какво може да се очаква от политически проститутки-политически публичен дом. Това ще е новият парламент. Ще ти стане ясно като започнат да се бият за замовете и агенциите.Иначе прокуратурата пак показа защо по темата правосъдие сме затънали до гуша в лайната. 3. 4
  Реконтра | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#1] от "Владимиров":  НЕ, ШЕГАТА СИ ТИ. СЛЕЗ ОТ ГЕЙ-ПЛАТФОРМАТА, ЧЕ ЩЕ ТЕ УДАРИ БУЛАВАТА!

 4. 3
  болката на Иван и подобните му | нерегистриран
  4
  -2

  ДПС няма да има думата, а корумпираните депесарски магистрати тепърва ще страдат.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.