4 г. затвор за Венко Измамата


Четири години ще лежи в затвора Венелин Качаков, по-известен като Венко Измамата. Районният съд го призна за виновен в най-крупната измама в туристическия бранш, извършвана в България някога. През лятото на 2011 година той ужили над 260 души с близо 266 000 лева. Във врътката участваха и назначения за управител на "Еврохолидейз" Георги Христов, както и Георги Пасев, нает като консултант в създаването на фирмата за почивки. Тримата пуснаха ваучери в сайта за колективно пазаруване GRABO за суперизгодни оферти за почивка на Малдивите. На въдицата се хванаха туристи от цялата страна. Сред тях имаше двойка младоженци, за които Малдивите бяха сватбен подарък, както и цели фамилии, някои от които платиха по 10 000 лева за несъстоялата се почивка. Пасев получи присъда от 4 г., а Христов - 3 г.

Много съжалявам, разкайвам се, извинявам се на хората, но не съм виновен, каза в последната си дума пред съда Качаков. На мен ми даваха по 20 лева на ден, подписвах се където ми кажат, изтеглих парите на банката и ги дадох на Качаков, разказа Христов. Отидох, свърших си работата, консултирах Качаков за създаване на фирмата, каза Георги Пасев.

Съдия Методи Антонов чете повече от час и половина присъдата, в която изброи поименно всичките над 260 измамени. Повечето от тях са получили частично обезщетение от сайта GRABO в размер на близо 140 000 лева, каза Николай Павлов от ръководството на сайта.

Сега обаче и ужилени, и от платформата за колективно пазаруване погват тримата осъдени със съдебни дела. От GRABO ще искат да си върнат платените 140 000 лева, тъй като те са само посредник в сделката и са публикували обявата на Еврохолидейз, но нямат общо с измамата. Всеки от измамените 260 туристи също може да заведе дело срещу Венко и сие. Някои от хората се опитаха да предявят искове и да вземат парите си по време на наказателното дело. Съдия Антонов обаче прецени, че това ще утежни процеса, който и без друго отне близо три години, тъй като бяха разпитвани близо 260 свидетели от цялата страна.
Сметките показват, че Венелин Качаков ще излезе на свобода след по-малко от година, тъй като е задържан още през август 2011 г. На Христов му остават няколко месеца, а на Пасев, който беше под домашен арест - около две години.

На излизане от съдебната зала на въпроса: Къде са парите?, Качаков отговори: Питайте Пасев. Всички доказателства по делото обаче сочат, че Венко Измамата лично е прибрал парите и ги е похарчил за луксозен живот.

Съдът разпореди окончателно: Буруджиев вън от подлеза на Централна гара

Предишна новина

ВАС потвърди глобата от 15 хил. лв. за "Т-Маркет"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.