Цацаров обвини политиците за скъпото "банково украшение" КТБ

Цацаров обвини политиците за скъпото "банково украшение" КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров обвини държавата и политиците, които през годините са покровителствали Корпоративна търговска банка (КТБ). По думите му, КТБ е "скъпо банково украшение, съществувало години наред с протекцията на държавата и политиците", защото е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете.

В момента банката е затворена, а ръководството ѝ е разследвано за присвояване на близо 206 млн. лева. Мажоритарният собственик Цветан Василев вече е основен обвиняем по това дело, но е в чужбина и все още не е открит. Разследванията около КТБ започнаха обаче след раздора в отношенията между Василев и Делян Пеевски.

"В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата, държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно", коментира днес Цацаров.

Главният прокурор сподели и своето виждане за съдбата на КТБ, както и за парите на хората, които остават блокирани трети месец. Според него трябва дори да бъде надскоен закона за гарантиране на влоговете и на първо място да се търси път за оздравяване на банката и едва след това да се мисли за вариант, при който хората да си получат парите. Главният прокурор каза, че в понеделник е говорил с финансовия министър Румен Порожанов и с Вежди Рашидов, който е в Комитета на вложителите в КТБ с над 2 млн. лева спестявания в банката, които държавата не гарантира. По думите му, експертите трябва да седнат на масата и да намерят финансовото решение на проблема, което да защити всички вложители. И по тази причина Цацаров се ангажира лично да съдейства тази срещу да се случи. 

"Ние не можем да кажем на хората, извинете ме за израза, спасявайте се", каза Цацаров. "И понеже в създаването на тази ненормална ситуация участие имат държавата, политиците, държавните органи, е, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите. Не правя, как да кажа, популистки изказвания", каза главният прокурор.

"На мене ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат парите. Но на мен ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване. Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетентни хора. Може би е време те и ръководството на БНБ да седнат на една маса. Нещо повече - аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи", каза още Цацаров.

Главният прокурор коментира темата за КТБ след среща с кмета и общинското ръководство на Мизия, където е на посещение след бедственото положение и пороите, взели две жертври. От думите му стана ясно, че в рамките на надзора за законност прокуратурата осъществява контрол върху работата на институциите след наводнението.

"Прокуратурата ще осъществи надзор по това как държавните органи и органите на изпълнителната власт изпълняват своите задължения в конкретния момент. Втората цел е свързана с възможността по някакъв начин, спазвайки своите правомощия прокуратурата да засили диалога, за да се засили помощта, която трябва да бъде оказана на общината в този момент", заяви Цацаров. Целта на посещението му е участие в съвещание в Районната прокуратура на Оряхово във връзка с разследването за причиняването на наводнението в Мизия. Разследването се води по правилата на Наказателно процесуалния кодекс, работата е изключително голяма, каза Цацаров. Прокурорите от РП-Оряхово са извършили вече 39 огледа на язовири, предстоят още.

Присъствието ни в Община Мизия се обяснява с функцията на прокуратурата по надзор на законност, каза Цацаров. Той посочи, че в момента в Мизия 120 жилища са негодни за обитаване, 300 души живеят без покрив, а 550 души трябва да се изхранват всеки ден. Сотир Цацаров е провел среща и с председателя на БЧК Христо Григоров, който е заявил, че организацията ще продължи да изхранва населението. Според главния прокурор на страната даренията, които се събират за Мизия, трябва да постъпват чрез БЧК.

Още по темата

Близо 8 години затвор за полицая, който застреля протестиращ в Анкара

Предишна новина

Идеята за Закон за управление на евросредствата трябва да бъде подкрепена

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  въртиопашката цацаров | нерегистриран
  3
  0

  Най-скъпото "удоволствие" беше изборът на този поръчков некадърник за главен прокурор. Лятната презентация на системата за гласуване доказа, че освен ненужен този избор е бил и в нарушение на Конституцията. Довиждане, Цацаров ефенди! Нямаш място там, закъдето не притежаваш потенциал! Отивай на яслата на Пеевски!

 2. 19
  продажник | нерегистриран
  3
  0

  Мазният продажник се опитва да се прави на интересен по теми, които не са му ясни. Като гледа човек как забатачи за две години прокуратурата, само КТБ му е дотрябвала.

 3. 18
  MM | нерегистриран
  3
  0

  Защо ми се струва, че Цацаров започва да се държи като политик? Особено ми прилича на един от известните. Появява се на всякъде и има мние по всички въпроси. Особено абсурдно беше появяването и изказванията му в Мизия.

 4. 17
  | нерегистриран
  0
  -17

  Цацаров - добър, лош, винаги е неочакван, и това хич не е зле.

 5. 16
  нормалния | нерегистриран
  0
  0

  Какво е това. Дали не става дума за опит да се лимитират вредите от престъпното съсипване на КТБ.

  Ако Главния прокурор все пак е решил ,че е има място за върховенство на закона и ,че не може да има недосегаеми, както разследва Цветан Василев за поръчителство на убийство и на източването на 206 милиона, то нега да се занимае с разследването на въпросите поставени в публикуваното на 02.08.2014 от Агенция КРОССС отворено писмо до президентската институция.

 6. 15
  Суарон | нерегистриран
  29
  0

  С изказването си от вчера главният прокурор Цацаров разкрива истинската си същност - на близка до определени корпоративни кръгове фигура, лансирана от тях на този пост и сега търсеща начин да им се отблагодари. Въобще не е негова работа да раздава оценки, още повече когато те са в ущърб на всички останали български граждани. Неговото мото е: Не оставяйте вложителите сами, някой трябва да плати чуждата сметка! По този начин главния прокурор застава на страната на капитала, който трябва да бъде гарантиран от името и за сметка на държавата т.е. да бъде събран и отгладуван от всички нас - честните данъкоплатци. Още по-малко му приляга да играе ролята на посредник между спорещите, БНБ и политическата класа! Такава роля нито един главен прокурор не е играл досега! Тя приляга повече на ръководител на банка или политическа партия, но на мен ми се струва, че олигархичната окраска на Цацаров ще личи и занапред при подобни случаи. Разбира се, винаги удобно заставайки на страната на победителя. За нов световен ред!

 7. 14
  | нерегистриран
  25
  -2

  Соте... Майна...

  Когато десетина прокурора, един куп следователи и N на брой полицаи нахлуят в която и да е сграда и мероприятието е широко отразено в медиите, ефектът в съзнанието на публиката е криминализиране на дейността в сградата. Нищо, че може да е репетиция на църковния хор при Патриаршеския катедрален храм Св. Александър Невски. Абе, ние се извинихме, че ни подведоха, ама останаха някакви неоправдани съмнения в пъбликата, за което ние нямаме никаква вина.

 8. 13
  | нерегистриран
  25
  -4

  Главен прокурор, който предлага да бе надскочен закона... Гергов, прибери си вересиите.

 9. 12
  хаха | нерегистриран
  25
  -3

  Цацаров е добре да се скрие в кочината си, вместо да дава политически оценки.Все пак е един от виновниците за "положението" на КТБ с подкрепата на Йовчев и Писанчев и под командването на Делянчо на Доганчо.Трябва да говори за Бисеров, нещо, което упорито отбягва.Има стремеж да прикрие един "абсолютен престъпник".Накрая всичко опира до пари.

 10. 11
  | нерегистриран
  3
  -3

  Nikak ne sym syglasen 4e trqbva da se platqt vsi4ki vlogove nezavisimo ot razmera. Tova e nezakonno, a priemaneto na specialen zakon, kojto da go razre6i ne e dobra ideq. Po tazi logika kakyvto i problem da se slu4i v dyrjavata trqbva da se priema specialen zakon kojto se otklonqva ot dejstva6tite do momenta pravila t.e vseki pyt da se pravi vid kompromis. Tova ne e pravilno. V krajna smetka w cqla Evropa nqma garantirane na vsi4ki vlogove a samo do opredelen razmer i tova e taka za6toto vlagajki pari v banka poema6 risk. Iskal si golqma lihva- golqm risk. Precenqvaj si. Za6to trqbva ot moite danyci da pla6tam nerazumniq risk na Vejdi Ra6idov. OK parite si e izkaral s 4esten trud, nqma spor, no kogato gi e vlagal e bil naqsno 4e pri falit zakonyt mu garantira 100 000 evra. To4ka. Polakomil se e za golqma lihva- nosi si riska. Samo u nas moje da stane tova- specialni zakoni, za da garantirame na nqkogo interesa

 11. 10
  max | нерегистриран
  24
  -5

  Остава Иван Искров да започне да коментира дейността на ВСС и по-конкретно избора и участието там на главния прокурор. Когато всички разбират че КТБ не работи най-вече заради прокуратурата, нахлула като слон в стъкларски магазин, човекът явно има нужда да се изкаже публично по темата с надеждата да му олекне

 12. 9
  диана добрева | нерегистриран
  18
  -3

  На тоя въобще не му вярвам предвид начина,по който беше избран. 18 гласа за, а някой зададе ли си въпроса дали това не е резултат от начина на гласуване. Електронно, без второ гласуване за другия кандидат, естествено без бюлетини, а онази адашката - министърката скачаше като ужилена  да не би да има повторно гласуване. Като че ли е много сложно за 25 души членове на ВСС да гласуват с бюлетини. Но не искат. Защо???

 13. 8
  pep | нерегистриран
  14
  -2

  някой беше казал че в рб има закон за бедни и богати. а защо когато банките продаваха имотите на бедните и беззащитни хорица, независимо че си плашаха вноските, държавата не се намеси и не намери благоприятен и за двете страни вариант. за едни може а за други не - е това както казва г-н прокурарйт е надскачване на закона - интересно понятие

 14. 7
  фен на мечо пух | нерегистриран
  17
  -4

  Тоя от горския форум дето плаши с проверките да гледа него да не почнат да проверят...

  Че тоягата има две страни

 15. 6
  xa-xa | нерегистриран
  23
  -3

  До коментар [#4] от "":

  E много ни уплаши с тази проверка, ахахахах! Смешник! Ходи да правиш наколенки на началниците и да носиш кафе! Смешник!!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.