Скица на имот ще може да се получава и с посещение при нотариуса

Скица на имот ще може да се получава и с посещение при нотариуса

Нотариалната Камара на Република България и Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) официално са подписали споразумение, с което от 1 септември т. г. се дава пълен достъп на нотариусите до системата на Агенцията по кадастър, съобщават от Нотариалната камара. Със споразумението се създава възможност гражданите да се снабдяват със скица на свой имот чрез нотариуса, а не с лично посещение в службите на Агенцията по кадастър. При това, подобна услуга ще може да предостави всеки нотариус в страната, независимо от местонахождението на недвижимия имот. Ако примерно гражданинът притежава имот във Варна, но живее в София, няма да му се налага да отива до офиса на Агенцията по кадастър в морската столица, достатъчно е да посети нотариус в столицата или във всеки един друг град на страната, пояснява се в съобщението на Камарата. Услугата е налична само в случаите, когато скицата се изисква, за да се удостовери сделка с конкретния имот, нотариусът има право да снабди гражданина със скица само в тези случаи.

Председателят на Камарата на нотариусите Красимир Катранджиев коментира, че за реализацията на тази идея е работено над 4 години, като тя е станала възможна след промените в Закона за кадастъра и имотния регистър от юни т.г.. Новата услуга спестява на гражданите много усилия, нерви и време. "В момента в България има 613 нотариуса, това де факто са още 613 фронт офиса на Агенцията по кадастър", коментира Катранджиев.

Съгласно споразумението АГКК предоставя на нотариусите безплатен достъп за разглеждане на всички данни в кадастралната карта и кадастралните регистри, а изпълнява услуги след заплащане. Съществено предимство на издаването на скица с отдалечен достъп е, че цената е с 30% по-ниска, отколкото ако се отиде на място в офис на АГКК.

За да се снабди със скица за свой имот във връзка с предстояща сделка с него гражданинът занапред трябва само да отиде при нотариус, който, от своя страна, пуска заявление и плаща за издаването на скицата.Тя ще бъде изпратена на нотариуса под формата на PDF, а той разпечатва скицата, подпечатва я и я предоставя на клиента. Услугата ще бъде достъпна в три опции – обикновена, бърза и експресна.

"Услугата е защитена чрез електронен подпис. Заявяването се извършва само и единствено от нотариуса. Важно е да се отбележи, че нотариусите имат неограничен достъп до системата на Агенцията и могат да виждат историята на имота", уточнява Катранджиев.

Към момента 18% от територията на страната е покрита с кадастрална карта, но обхваща 30% от съществуващите имоти у нас. През тази година започва и изготвянето на кадастрални карти на 8 района в София – Слатина, Подуяне, Илинден, Изгрев, Красно село, Възраждане, Лозенец и Триадица и на 13 областни центъра, сред които са Казанлък, Свиленград, Костинброд, Бяла, Радомир, Аксаково, Брегово, Бяла Слатина и други. За 2014 г. са отпуснати 10 млн. лв. за изготвянето на кадастъра, съобщават от Камарата.

Правосъдният министър Христо Иванов свиква утре Национално съвещание с ръководството на местата за лишаване от свобода и с началниците на затвори. На съвещанието ще бъдат обсъдени въпросите по сигурността в местата за лишаване от свобода, както и актуални

Предишна новина

Затворник избяга от общежитие в Самораново

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Гост | нерегистриран
  2
  0

  И какво стана? Освен, че нотариусите лъжейки, че всичко ще е безплатно иззеха приходите на кадастъра, скиците на имотите ни ще летят из нотариалните кантори безконтролно. Честито на имотната мафия.

 2. 4
  клиент | нерегистриран
  2
  -1

  Преди няколко месеца казахте това:  "...Нотариусите ще вадят имотни скици безплатно по електронен път  Бизнесът и гражданите няма да чакат и да плащат за скица на имота от Агенция по кадастър – тя ще се издава безплатно по електронен път от нотариуса, който изповядва сделката.

  Това предвижат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър..."

 3. 2
  . | нерегистриран
  6
  0

  част от тези градове са важни ромски областни центрове-например костинброд, Бяла Слатина. Така,че точно са написали в статията.

 4. 1
  Живко Желев | нерегистриран
  7
  -1

  ".....и на 13 областни центъра, сред които са Казанлък, Свиленград, Костинброд, Бяла, Радомир, Аксаково, Брегово, Бяла Слатина и други...."

  ОБЛАСТНИ ЦЕНТРОВЕ ли? Те областите не бяха ли 28? Защото като прибавим тези горепосочените, ще трябва да станат около 208...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.