Украйна разпространи разговор между сепаратисти за сваления самолет

Украйна разпространи разговор между сепаратисти за сваления самолет
Снимка BGNES/EPA

Украйна разпространи прихванати телефонни разговори, за които се твърди, че се водят между служители на руското военно разузнаване и сепаратисти, като участниците в тях признават, че са свалили пътническия самолет на "Malaysia Airlines", в който загинаха 298 души.

Самолетът се разби в четвъртък в Източна Украйна и основната версия е, че е бил свален с ракета земя-въздух, а украинските власти и проруските сепаратисти си прехвърлят вината за трагедията.

От авиокомпанията съобщиха, че на борда на самолета Боинг 777, който е летял по маршрут от Амстердам за Куала Лумпур, е имало 280 възрастни, три деца и 15 души екипаж. Две от децата са граждани на Малайзия, едно - на Индонезия. Най много са жертвите от Холандия - 154, 27 пътници са били австралийци, 23 малайзийци, включително 15-членният екипаж, 11 индонезийци, шестима англичани, четирима германци, четирима белгийци, трима филипинци и един канадец. Част от пътниците са били лекари, които са отивали на международен симпозиум, посветен на борбата със СПИН.

Разговорът, за който се твърди, че се води между проруски сепаратисти и руски офицери, бе разпространен в сайта на "New York Times". Според украинската страна, на записите се чува глас, който е на сепаратиста Игор Безлер, по прякор Бес. Той докладва на водещия командир - полковника от Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Руската армия Василий Геранин: "Току-що ударихме самолет. Групата "Минера". Падна до Енакиево".

Следва оглед на останките, при който сепаратистите установяват, че става дума за пътнически самолет. В разговор между мъже, които се обръщат един към друг  с "Майор" и "Грък", единият обяснява, че самолетът се е пръснал на парчета във въздуха, а отломки от него са падали в дворовете на къщите в района на мина Петропавловск. Сепаратистите узнават при огледа, че на борда изобщо не е имало въоръжение, а "само цивилни предмети, медицински неща, дрехи, тоалетна хартия".

"За онзи самолет, свален в района на Снежное-Торез... Оказа се, че е пътнически. Падна в района на Грабово. Там е море от трупове. Жени, деца... Сега казаците оглеждат всичко там", докладва един от войниците.

На въпрос какво прави малайзийски пътнически самолет на украинска територия, мъж, за който се твърди, че е донският водач Николай Козицин отговаря: "Значи са превозвали шпиони, не знам... Какво по дяволите ще летят, сега се води война".

Автентичността на разпространения разговор не е потвърдена и до момента двете страни в украинския конфликт се обвиняват взаимно за свалянето на самолета.

НПК не предвижда ред за обжалване на постановление за задържане до 72 часа

Предишна новина

ССБ напуска Гражданския съвет към ВСС, за да не го легитимира

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ТЪПОТИЯ | нерегистриран
  2
  -1

  След като на десетки места в нета може да се прочете и види, че тази компилация от аудио записи е била направена на 16 юни (ден преди катастрофата)... Просто ме задължихте да дефинирам поста си под антрефилето Ви с... ТЪПОТИЯ

 2. 1
  Ало ...Жълт Труд Редакцията.. | нерегистриран
  4
  -2

  'който се предполага, че е на водач на проруските сепаратисти.'  По какво съдим ,че самолета е свален от Пропуски сепаратисти бе другари пропагандатори на тезите на ЕС и барашко хм ?

  По какво ? Аре у лево ако обичате над Украйна и децата знаят ,че е пратена армията и и изтребителите им да тряпят мирно население.А ако предположим с същият успех като вас ,че украинците са си го свалили ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.