Съдът разреши сваляне на банковата тайна за кредитите в КТБ

Съдът разреши сваляне на банковата тайна за кредитите в КТБ
Снимка:БГНЕС

Иван Искров с охрана от НСО, тече процедура по назначаване на охрана и на Пеевски

 

Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) охранява гуверньора на БНБ Иван Искров. Това каза началникът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, предаде БГНЕС.

Началникът на НСО не е казал какви са конкретните причини Искров да има гардове на НСО, само е обяснил, че винаги когато се взима такова решение се посочват конкретните причини.

Антонов не поискал също така да коментира заплахите срещу Искров. Шефът на НСО не потвърди дали Иван Искров е заплашван чрез sms-и. "Има комплекс от неща, които са се случили и затова сме предприели тези действия", казал единствено Ангел Антонов. Той заявил също така, че в момента върви процедура по въпроса за охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. "Да, на първия етап е отказал такава охрана, но в момента има процедура, след която може би в скоро време и г-н Пеевски ще има такава охрана", казва началникът на НСО.

Началникът на НСО отново потвърди, че има петима представители на властта, за които има заплахи. Сред тях има депутати и други политици.

Софийският районен съд (СРС) е разрешил да бъде свалена банковата тайна за всички кредитополучатели от Корпоративна търговска банка (КТБ), научи "Правен свят". Разрешението е било дадено още на 10 юли, след като ден по-рано такова искане е постъпило от Софийската градска прокуратура. От прокуратурата получили препис от разрешението едва днес, въпреки че срокът е 24-часов. От СРС пък уточниха, че искането е от 9 юли, а окончателното решение е дадено на 10-и, когато е изпратен и препис в прокуратурата.

Засега не става ясно дали има проблем в комуникацията между съда и прокуратурата, но само преди дни бе публикуван Докладът за дейността на прокуратурата за 2013 г. В него бе поискано пълно отпадане на съдебния контрол върху искането на прокурора за разкриване на банкова и данъчна тайна. Виждането на прокуратурата е, че при наличието на данни за извършено престъпление прокурорът трябва сам да може да иска разкриване на банкова и данъчна тайна, без да се иска разрешение от съд. Това според държавното обвинение ще спести излишният формализъм в досъдебното производство, който бави разследванията и неоправдано пречи на същинската работа на разследващите по доказване на извършените престъпление и обосноваване на справедливи наказания за участниците в тях.

От държавното обвинение не поясниха днес във връзка с кое разследване е направено искането за сваляне на банкова тайна, като казаха, че се разследват нередности, както в КТБ, така и в "Банков надзор". Бяха категорични обаче, че става дума само за кредитополучателите, а не и за вложители в банката.

На 18 юни подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и шеф на "Банков надзор" Цветан Гунев бе обвинен за престъпление по служба по сигнал на "Протестна мрежа". В него се акцентираше върху начина, по който определени длъжностни лица от БНБ упражняват правомощията си по банковия надзор върху определени банки. Последваха обиски в 19 офиса на фирми, между които бизнес сграда, в която се намират офиси на КТБ, на телевизиите ТВ7 и News 7, както и на няколко фирми, свързани с Цветан Василев. След това главният прокурор Сотир Цацаров каза, че щом са претърсени 19 фирми, значи предмет на разследване са 19 кредита.

Докато в прокуратурата течеше разследването срещу Гунев, е бил получен и сигналът от БНБ за изтеглените близо 206 млн. лева, за което бяха арестувани изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, главната касиерка на банката, главната счетоводителка и заместничката ѝ. По време на разглеждането на мерките им за неотклонение в Софийския градски съд в неделя, прокурор Иван Гешев обясни, че до 9 юли досъдебното производство е било водено само срещу Гунев, но след това е дошло писмото от БНБ с информация за колосално източване на Корпоративна търговска банка, като парите били изнесени в чували.

В информацията от БНБ за КТБ се говореше и за липсващи кредитни досиета за 3,5 млрд. лева, за които от БНБ подозряха, че са унищожени. След това собственикът на КТБ Цветан Василев от чужбина заяви, че досиетата са иззети от прокуратурата. От държавното обвинение пък казаха, че не разполагат с оригинални документи, но и досиетата не са изчезнали, а са си в банката. Накрая прокуратурата коригира БНБ и за обвинението за присвояване на 206-те милиона, които не били изнесени за ден в чували, а в продължение на 3 години.

Още по темата

Близките на починалия при арест Ангел Димитров-Чората ще искат възобновяване на делото за смъртта му. Решението на роднините е взето, след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България, като намери, че страната ни е нарушила правот

Предишна новина

Шефът на НСО Ангел Антонов в отговор на въпрос на OFFNews, смята ли, че има нередности в процедурата по назначението му, след като от цивилен от МВР бе произведен в генерал-лейтенант.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Лукчо | нерегистриран
    5
    0

    Ако заплахите са само чрез SMS-и да не се окаже, че са пак на роми. Защото се оказа, че такива заплахи не съдържат данни за престъпление и ПРБ прекратява проверките. Ако това е така и за стожера на законността няма данни за подготвяно престъпление по силата на каква логика НСО харчи пари за охрана, при това за лицето, за което още тече процедура е известно, че ходи с многобройна такава, вероятно реализирана на доброволни начала, тъй като доходите му очевидно не позволяват платена. От кого и от какво ги пазят? От бандити, от народната любов или от нещо друго. Аз си нямам охрана, не ми трябва такава, при това живея по стандарти и начин афиширани и от охраняваните. Даже не съм такъв херувим като тях. Егати дискриминацията. Забавило им се било на прокуратурата разрешението. Ами за бяха пратили някой да го вземе, а не да въртят номера от селски вечеринки. Хич не му отива на Цацаров, като бивш съдия да ги играе тези игрички. Абе що не вземат на успелия, млад човек да му направят публичен тест за интелигентност, за да осъзнаем другите дето сме по-глупави що не сме успели. То бива наглост, бива, ама чак на такива идиоти не са ни правили. Спазваше се някакво благоприличие все пак. Нищо де това показва колко са очаяни всички, дето са на върха. Явно имат информация, че времето им изтича и се борят със зъби и нокти, по най-безскрупулния начин. Абе няма насищане. Хем на държавната хранилка, хем далавери до безкрай. То ние сме си виновни де, като не слушаме мъдрите хора и не помним, а то: "дорде е мъничка змията, елате да се съберем, с крака да и строшим главата, свободни да се наречем" не важи само за конкретния случай.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.