Вещите лица негодуват срещу ниското и нередовно заплащане

Вещите лица негодуват срещу ниското и нередовно заплащане
На срещата на асоциацията в Банкя, освен експерти от цялата страна, са присъствали председателят и зам.председателят на Арбитражен съд към Европейската асоциация за медиация и арбитраж, представители  на Софийската адвокатска колегия, Върховния касац

Ниско и нередовно заплащане, формален подход при вписването и отписването, както и некоректно отношение. Това са част от проблемите пред вещите лица, които са били поставени и обсъдени на първа работна среща, организирана от Българска асоциация на вещите лица и експерти.

Тези въпроси трябва да бъдат уредени в Наредбата за вещите лица, която обаче бе отменена на 18 февруари от Върховния административен съд (ВАС). От решението на съда стана ясно, че наредбата е била подписана от предишния министър на правосъдието Диана Ковачева на 30 ноември 2012 г. и на същата дата е изпратена за обнародване в "Държавен вестник". Според ВАС по този начин е нарушено изискването за публикуване на проекта и мотивите в интернет, както и предоставянето на поне 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. Справка в сайта на съда показва, че решението на съда е обжалвано от министъра на правосъдието само в частта за разноските от 1177 лева, които правосъдното министерство бе осъдено да плати, но с определение на съда от 19 март молбата е била отхвърлена. Към момента пък няма информация от МП да работят по нов проект за наредба.

На работната среща вещите лица са се обединили около мнение, че стремежът на съдебната власт за достъпно правосъдие води до абсурда със заплащането на експертите. Те изтъкват, че в момента високо квалифицирани експерти работят за 5 лева на час, като ставката не е актуализирана повече от 10 години. Експертите дават за пример заплащането на един инженер от Камарата на инженерите, който има регламентирано възнаграждение от 40 лева на час.

"Отделно от това, в бюджетните експертизи се орязват средно 35-40 % от възнаграждението, което  е посочено за плащане", посочват от асоциацията на вещите лица. Освен от ниското заплащане, те се оплакват и от неговата нередовност. Всъщност, срокът за изплащане на експертизи от полицията и прокуратурата, е най-сериозният им проблем. Това е и един от аргументите на вещите лица, за да искат да бъдат извадени от категорията на самоосигуряващите се.

"Според НАП вещите лица са самоосигуряващи се лица, което за нас е неправилно, тъй като ангажиментът не е постоянен, а времето, в което се заплаща хонорар е непредвидимо. Стига се до абсурди, при които се дължат данъци за неизплатени хонорари", посочиха от асоциацията.

Друг важен проблем пред тях е процедурата, по която се вписват и отписват към съответния окръжен съд. По старата наредба се изисква представяне на документи за стаж, дипломи и т.н., но според експертите на практика не съществува реален контрол дали кандидатът действително работи като такъв. Това автоматично води и до следващия проблем - често се случвало вещото лице да не е достатъчно вещо в дадена област. Това пък води до назначаване на нови тройни експертизи, а така допълнително се оскъпява производството. Не на последно място, вещите лица се оплакват и от отношението на съдии и страни в процеса, които често им поставяли некоректни въпроси.

Открит е пътят към оспорване на доживотните присъди без право на замяна в България

Предишна новина

Ефективна присъда от 3 години затвор за корупция получи бившият президент на Египет Хосни Мубарак. Подсъдими с него бяха и двамата му сина Гамал и Аля, които бяха осъдени още по-тежко – на 4 години затвор. Присъдите са произнесени на първа инстанция от тр

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Димитър | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#7] от "50 СТОТИНКИ Е ХОНОРАРЪТ НА СПЕШЕН ЛЕКАР":  Разбирам те колега,но работи в посока увеличаване на твоето възнаграждение за положения труд, а не противопоставяне с това на вещите лица! Поздрави и дано си ме разбрал,че от коментара ти става ясно, че нещо не ги разбираш нещата! Според наредбата за експерт един лекар би могъл да извърши първата си експертиза след мин.15 години от започване на медицинското си образование!!! 2. 9
  к18 | нерегистриран
  1
  0

  За тези, които питаха сайтът на асоциацията на вещите лица е http://www.expert-bg.com

 3. 8
  за вещите лица | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#4] от "":това, което предлагате е,меко казано, несъстоятелно. Значи ищецът, напр., си води вещото лице, ответникът не го иска, защото е човек на противната страна и от своя страна си води вещо лице, което пък ищеца не го иска по същите причини и така до безкрай...За наказателните дела пък изобщо не ми се мисли. Друг е въпросът, че Наредбата е почти неприложима. Експертите си натъманяват хонорарите откъм изразходено време за изготвяне на експертизата и хонорарът е винаги максималния в декларациите им. За докторята пък изобщо не ми се говори: най-алчната и безскрупулна част от експертите! И се пазарят като... 4. 7
  50 СТОТИНКИ Е ХОНОРАРЪТ НА СПЕШЕН ЛЕКАР | нерегистриран
  2
  -3

  Какво недоволстват от въпросните 5 лева на час. Малко ли им е? ЛЕКАР ОТ СПЕШнА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПОЛУЧАВА 50 СТОТИНКИ(ПЕТДЕСЕТ СТОТИНКИ) НА ЧАС НОЩНО ДЕЖУРСТВО!!!!!! 5 ЛЕВА НА ЧАС Е МЕЧТА ЗА СПЕШНИТЕ ЛЕКАРИ!!!!!!!! Да бъде намален хонорарът на 50 стотинки, колкото получават лекарите в бърда помощ, и то през НОЩНО дежурство. Всъщност колко от експертите се явяват в съда през нощта?

 5. 6
  | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#4] от "":  Искаш или не вещи лица? И ти не знаеш!

 6. 5
  | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#1] от "нормалния":  Много си се объркал!

 7. 4
  | нерегистриран
  4
  -9

  До коментар [#3] от "?":  Ами нали това ти казвам - не става дума да няма вещи лица , а експертите да бъдат грижи на страните, чийто интереси са предмет на съдебно съдействие или се нуждаят от решение на правен спор по тези интереси, а не да бъдат назначавани от съда и от списък, за който не нафталин, а формаалдехид е нужно. Що за дивотия е държавата и то чрез съда да слага ръка на състезанието между страните и на доказателствения проц, превръщай експертиза в доживотна професия. Ами ако ще продължава така, нека да има и списък на свидетелите, на веществените доказателства или направо служебни решение, то нали май само такива имаме - да сте чули за решение ,което има връзка с доказателствата ,вместо със страните. Цялата корупция е плод на отвратителното присвояване от съда на правосъдието, което пък поне по замисъл принадлежи на страните и се дължи от съда.

 8. 3
  ? | нерегистриран
  6
  -1  До коментар [#1] от "нормалния": И как точно ще извършите една съдебна делба, например, без вещо лице? 9. 2
  #2 | нерегистриран
  6
  -1

  Това за самоосигуряващите се дано не са го казали не съвсем вещите лица икономисти, че ще се окаже, че са се изложили и публично, освен и по заключенията си...

 10. 1
  нормалния | нерегистриран
  5
  -8

  Института на вещите лица е последния бастион на социалистическото правораздаване. Ами време е не за хленчене , а да си ходят, поне и задължително от гражданския процес. Ами това е едно просто състезание на тези, аргументи, доказателства. Коя е причината в това състезание ,съдът да се намесва чрез професията съдебен експерт, и то по начин ,че едно или друго доказателство , според емоциалната обвързаност на съдията да бъде дискредитирано . Или какво , на съдения състав трябва да се признае качеството заинтересована от изхода на делото страна, че да има право да въздейства върху него. Пък и като се има впредвид, че доходите в професията съдебен експерт се определят от назначенията извършвани по делата от съдията, то тази зависимост вече рецидивира в уродливия формат на корупцията.  Оставете страните да се състезават в доказателствата и в тезите. Съдията да си стои на банката. Ако нещо не му е ясно да иска страната да го изясни, а не служебно да назначава някакви експерти ,които в професионалното си поприще са се превърна в чиновници. Така е навсякъде където състезателния процес отговаря на същността на състезанието.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.