Прокурори и полицаи се обучават в превенция на изборни престъпления

Прокурори и полицаи се обучават в превенция на изборни престъпления

37 прокурори от цялата страна, които ще бъдат дежурни в изборния ден на 25 май, и 15 полицаи от Областна дирекция на полицията - Пловдив ще участват в Пролетна академия "Избори 2014 - мобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен и свободен изборен процес".

Двудневното обучение е организирано от Института за развитие на публичната среда (ИРПС) в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) в пловдивския хотел "Империал" на 9 и 10 май т.г.

Непосредствената цел на събитието е да се установи взаимодействие между гражданските структури и правоохранителните органи в интерес на превенцията на изборните престъпления на предстоящите избори за Европейски парламент, както и подпомагане на усилията на институциите за по-ефективно наказателно преследване на извършените престъпления срещу политическите права на гражданите.

Подобен род съвместно обучение не се провежда за първи път, ИРПС и АПБ вече имат установено ползотворно сътрудничество в полето на превенцията на изборните престъпления. През 2011 г., непосредствено преди местните и президентски избори, пак в Пловдив бе проведен съвместен семинар за прокурори и полицаи с участието на прокурори от ВКП, лица от ръководството на МВР и експерти от неправителствения сектор.

В програмата на предстоящия семинар е включена лекция на прокурора от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева, член на Националното междуведомствено звено за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите, на тема "Взаимодействие между правоохранителните институции срещу купуване на гласове и манипулиране на вота на избирателите – данни за избори 2013 г.", следвана от лекция на гл. асистент, д-р по право Цветана Петрова от Академията на МВР на тема  "Активен и пасивен изборен подкуп - чл. 167, ал. 2-7 и чл. 167а НК".

За опита от изборите през 2013 г. в полето на гражданското наблюдение и взаимодействието на неправителствения сектор с правоохранителните органи, както и за настоящите инициативи на Обществения съвет към ЦИК ще разкажат Антоанета Цонева от ИРПС, член на Обществения съвет, Даниел Стоянов от Асоциация за реинтеграция на осъдени лица, представители на организации, регистрирани за наблюдатели на избори 2014 г. и членове на Обществения съвет към ЦИК. Ива Лазарова от ИРПС ще представи интернет платформата "За честни избори", събираща информация за нарушения на изборния процес.

Лектор на сутрешния панел на 10 май ще бъде Николета Кузманова, преподавател в Юридическия факултет на Софискийския университет и главен експертен сътрудник в Правната комисия на 42-то НС. Кузманова ще говори за другите престъпления против избирателните права и участието на гражданите в референдум. Отделно ще бъдат дискутирани причините и условията за корумпиране и манипулиране на изборния процес, включително и за възможните сценарии и модели за избори 2014г.

Прокуратурата повдигна "екзотично" обвинение и на Мария Дивизиева

Предишна новина

Окръжна прокуратура Бургас е разпоредила премахване на платения пропусквателен режим в Слънчев бряг, въведен от дружеството "Слънчев бряг", в което мажоритарен собственик е държавата. Магистратите са постановили, че то няма право да събира такси за премин

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.