Прокуратурата в Пловдив предлага децата да учат право в училище

Прокуратурата в Пловдив предлага децата да учат право в училище
Гергана Мутафова, снимка:Дарик

Сериозен ръст на детската престъпност отбелязва прокуратурата в Пловдив и едно от средствата за справяне с проблема, според обвинителите, е ранното изучаване на правото в училищата. Общо 163 деца под 14-годишна възраст са извършили престъпления през миналата година - срещу 29 за 2012-та, е съобщила прокурор Гергана Мутафова от Районна прокуратура Пловдив, цитирана от БТА.

Най-често децата са извършвали кражби, повреждане на имущество или са държали наркотици. Според прокуратурата изучаването на правото в училищата ще помогне на децата да се запознаят с последиците от престъпленията.

Прокурор Мутафова изнесе данни от годишния отчет на районната прокуратура, според който през изминалата година са наблюдавани 12 451 досъдебни производства, от които 7015 са новообразуваните. Освен на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, значително увеличение има и на делата за измами и неплатен акциз.

Мутафова посочи, че е увеличен и броят на делата за шофиране без книжка и след употреба на алкохол, както и тези за отглеждане и разпространение на наркотици.

Двойно са се увеличили сигналите за бомби в училищата, което води до регистрация в Детската педагогическа стая и се отразява на бъдещето на извършителите, предупреждават от прокуратурата. Продължават да се увеличават телефонните и интернет измамите.

Обвинителните актове, внесени в съда през миналата година, са 1200 и срещу 1438 души. Районната прокуратура в Пловдив е изчислила, че от престъпления са причинени общо щети за 3 400 000 лв., а са възстановени едва половин милион лева, подчертава прокурор Мутафова при представяне на отчета.

Районната прокуратура в Пловдив включва 12 общини, в нея работят 39 прокурори, като тя е една от най-натоварените в страната.

Върховният съд на Иран: на осъдения да се извадят очите, да се отрежат носът и дясното ухо

Предишна новина

Апелативният съд увеличи наказанието на убиеца на Мирослава от Перник на 28 години затвор

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  адвокат | нерегистриран
  1
  0

  ехееей ми то и медицина да почнат да ги учат децата и да няма нужда от лекари и адвокати прекрасно ..... да развиваме всестранно развити личности ... май идеята е от друго време ... преди 1989 г.

 2. 7
  123 | нерегистриран
  3
  0

  идеята е добра - така всеки ще е ориентиран в процедурите по които ще защитава правата си, а това ще намали бюрократизма и ще увеличи социалната активност на хората. Ще се избистри от ранна възраст и представата за последиците от различните видове нарушения.

 3. 6
  до 3 | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#3] от "":Защо, време ли нямате или ви е досадно от селяните?

 4. 5
  До № 3 | нерегистриран
  5
  0

  "Пилотната идея" беше по-отвисоко ;)

 5. 4
  | нерегистриран
  9
  0

  Като я гледам тази жена, си мисля, че е абсолютен кариерист и популист, който гази всичко под себе си и угодничи на тези над себе си.

 6. 3
  | нерегистриран
  7
  0

  А пък като районен прокурор на Асеновград имаше друга пилотна идея - прокурорите да ходят по селата да приемат жалби. Беше възхитително!

 7. 2
  9 | нерегистриран
  6
  0

  Деца ПОД 14 години не могат да извършат престъпление! Те са наказателно неотговорни и не могат да действат виновно! Аз разбирам какво са искали да кажат, ама изказът е...

 8. 1
  ххх | нерегистриран
  11
  -1

  Уважаема колежке, преди да плещете глупости, за да влезете в новините, се запознайте с програмата за средно образование в РБългария! Право се учи в Х клас!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.