Алжирецът Салахадин Бин Аладин е осъден на 12 години затвор за нападението над Виктория

Алжирецът Салахадин Бин Аладин е осъден на 12 години затвор за нападението над Виктория

Само след едно заседание и с присъда от 12 години затвор приключи делото срещу алжиреца Салахадин Бин Аладин, който нападна и наръга с нож студентката Виктория Христова. Обвинението срещу него е за грабеж, придружен с опит за убийство, за което Наказателният кодекс предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Алжирецът призна пред Софийския градски съд всички факти по делото и затова то протече при съкратена процедура, като съдът намали с 1/3 размера на наказанието и така присъдата стана 12 години затвор. Той бе осъден да плати и 35 000 лева обезщетение на Виктория.

Подсъдимият нападна Виктория през нощта срещу 2 ноември м.г. в магазина на ул. "Пиротска", в който тя работи. Той задигнал мобилния телефон на младата жена, след което ѝ нанесъл удари с нож по главата, шията, гърба и ръцете, довели до остра кръвозагуба и опасност за живота.

Ден по-рано той нападнал с нож и друго момиче на ул. "Пиротска", а минути преди нападението над Виктория, алжирецът е опитал да отнеме мобилни телефони от Боян Томов, Десислава Савова и Орлин Щерев, но не успял, след като тримата оказали съпротива.

След нападението над Виктория, което предизвика силни настроения срещу чужденците и бежанците, довели пък до ксенофобски нападения над невинни хора, Аладин успя да се укрие и избяга в Гърция, където бе заловен и върнат обратно. Помощ му е оказал неговият приятел Александър Симеонов, който също бе признат за виновен за лично укривателство и получи условна присъда от година и четири месеца.

И двамата подсъдими казаха днес пред съда, че съжаляват за стореното, а Салахадин Бин Аладин поясни, че вършел престъпленията, защото нямал пари, но не е искал да убива Виктория. Днешното решение на съда не е окончателно и може да бъде обжавалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд.

Делото срещу Аладин и Симеонов бе внесено в съда на 18 декември м.г., като разследването продължи малко повече от месец.

Срещу Аладин има внесен и друг обвинителен акт, който е за опит за убийство на Тихомир Владимиров. На 27 май м.г. той нападнал Владимиров в района на Централните хали в София и го намушкал с нож 4 пъти.

Миналата година Районният съд в Свиленград одобри споразумение между Аладин и прокуратурата по още едно дело. Той се призна за виновен, че на 5 ноември незаконно е преминал границата на България в района на Любимец и е отишъл в Гърция - в опита му да се спаси от правосъдието в България заради нападението над Виктория. За престъплението подсъдимият се споразумя да лежи 8 месеца в затвора при първоначален строг режим, както и да плати 200 лева глоба. Алжирецът ще трябва да изтърпи и условна присъда от 3 месеца затвор и 100 лева глоба за същото престъпление, издадена от Районен съд-Елхово и влязла в сила на 10 октомври м.г.

Още по темата

Засега Русия няма да вкарва войски в Украйна, но има такава възможност

Предишна новина

Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Тарантула,настова за вниманието на спец.прокуратурата! | нерегистриран
  0
  0

  Кажи речи тоя е съден и осъден ,като при мен,където още на първото с.з. на 9.7.99г.по нох.д. №522/98г.рс Враца по Чл.148 ал.2,вр. чл.147 НК/обида и клевета/ бях осъден на ЛОС и 2516лв. неим.щети за общинаря гр.ищец.От които 1450лв.ЛИХВА
  При прочит на жалбата , и исканията на гражданския ищец, включително и в с.з. по делото не съдържат изявление, че се претендира законна лихва. Претенциите са само за обезщетение .без лихва . В тази част присъдата следваше да се измени, чрез отмяната й, тъй като присъждайки законна лихва върху уважения размер от главницата за периода от м. януари 1996г.до 1999г.г. до окончателното изплащане, без да е налице такова искане от ищеца, първата инстанция се е произнесла НАДПЕТИТУМ.
  Въпреки ,че е налице основание за изменение на първоинстанционния съдебен акт, чрез отмяната му в частта, досежно присъдената лихва, каквато не е претендирана от гражданския ищец,тъй като
  неимуществени вреди, не са съобразно претендираните такива,както в Жалбата ,така й в с.з.на 9.7.99г..
  С внох.дело №358/99г.на окръжен съд Враца гореописаното е ПОТВЪРДЕНО.А, ВКсъд с решение № 166/10.5.2000г. по н.д. №50/00г.,с което е оставено в сила решението на възз.ос Враца споменава само поисканите от гр.ищец 700лв.,но не и лихвата,,,,,,тъй като не е поискана но е ПОДАРЕНА.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.