Почина доайенът на в. "Труд" Людмил Павлов

Почина доайенът на в. "Труд" Людмил Павлов

Малко преди да навърши 93 години почина доайенът на в. "Труд", юристът и журналистът Людмил Павлов.

В далечната 1952 година Людмето, както го наричаха всички в редакцията, постъпва като редактор в отдел "Трудово-правна консултация". И работи 61 години за няколко поколения читатели на "Труд". Колегите, без намек за шега или преувеличение, заявяваха, че, много преди в България да се появи фигурата на омбудсмана, а и след това, Людмил Павлов по-добре от омбудсман консултираше читателите на "Труд" що е това трудов договор, кога се дава отпуск, кое уволнение е законно и кое - не. За повече от 60 години работа във в. "Труд", където доскоро продължаваше да ходи всяка вечер, за да пише консултации, Людмил Павлов е написал хиляди лични отговори до читателите на вестника по въпроси от трудвото и осигурителното право.

Павлов има издадени над 20 книги с консултации по трудово и осигурително право. А публикациите му във вестника неведнъж са ставали причина за промени в законодателството. Един такъв пример е съществувалото до 1984 г. изкуствено разделяне на децата близнаци на първо и второ, като за единия добавките бяха по-високи, отколкото за другия. След публикация на Павлов законът бе коригиран и предвиди еднакви добавки и еднократни помощи за близнаци. Едно решение валидно и до днес и засягащо неограничен брой хора.

Заедно с останалите двама основатели на трудовоправната консултация в "Труд" (Тръпко Танев и Любомир Вълчанов, също покойници) Людмил Павлов бе типичен представител на уникална генерация, която държеше на доброто възпитание, на отговорността, лоялността, прецизното изпълнение. Той бе пословичен кавалер и винаги усмихнат, колкото и да е угрижен, припомнят колегите от две медии,които са работили с него - в."Труд" и в. "Преса".

Поклон пред светлата му памет!

Ново събеседване в конкурса за повишаване във ВКП

Предишна новина

Съдебната тема в медиите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.