Ваньо Танов е окончателно оправдан за разкриване на държавна тайна

Ваньо Танов е окончателно оправдан за разкриване на държавна тайна

Бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов е окончателно оправдан по делото срещу него за разкриване на държавна тайна. Това показа проверка на "Правен свят", след като още през юли м.г. първоинстанционният Софийският градски съд го оправда, а оттогава досега за делото не се появи информация да е стигнало до втора инстанция. От Софийската градска прокуратура обясниха, че, след като се е запознала с мотивите на съда, наблюдаващият прокурор Виолета Тонева е решила да не протестира оправдателната присъда.

Делото срещу Танов бе образувано по сигнал на депутатите от БСП Антон Кутев и Петър Курумбашев - в разгара на скандала с лицензите, който се разигра между митниците и "Лукойл" преди 2 години. В сигнала се визираше интервю на Танов по БНТ от 1 септември 2011 г., в което шефът на митниците съобщил конкретни обеми горива за военновремеви запаси и държавен резерв, които "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД трябва да съхраняват, като по този начин нарушил Закона за защита на класифицираната информация.

В интервюто Танов казва следното: "Ако говорим за резерва, когато ние затворихме "Лукойл", това също трябва да се знае, "Лукойл - Нефтохим" и "Лукойл - България" трябва да поддържат определени военновременни запаси. Тези запаси са около 8 милиона литра. Когато ние затворихме, в "Лукойл" имаше 11 милиона литра, като отчетоха, че 2.8 милиона са мъртви обеми и не могат да бъдат използвани. Тогава възниква въпросът те какво гориво продават. През целия период са продавали гориво, което трябва да съхраняват за държавен резерв, и държавният резерв само на книга ли е?"

През февруари м.г. прокуратурата повдигна обвинение на Танов за разгласяване на държавна тайна по непредпазливост, като предложението бе той да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде санкциониран с глоба от 1000 до 5000 лева. Делото започна през май и приключи през юли след само две заседания. Съдия Христинка Колева от СГС реши, че Танов не е разкрил държавна тайна и го оправда, а по време на делото стана ясно, че обемите, посочени от тогавашния шеф на митниците, не са и точни. В тази връзка адвокатът му Димитър Вълчев каза тогава пред съда, че Танов не е изнесъл информация, която да е държавна тайна, а по-скоро дезинформация за чуждите служби. След първото заседание по делото Танов сподели виждането си, че "Лукойл" е поръчала делото на прокуратурата, като целта била той да бъде отстранен от поста. Въпреки това обаче, Ваньо Танов остана шеф на митниците през цялото време на управление на ГЕРБ и бе сменен чак в средата на тази година.

Наблюдаващият прокурор по делото Виолета Тонева обаче упрекна защитата и Танов, че явно не разбират обвинението. Тонева обясни, че няма претенции колко милиона литри горива е казал Танов, че се съхраняват, а, че е разкрил обектите. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД са задължени лица, които съхраняват и военновремеви запаси, което според обвинението безспорно е държавна тайна, която ексшефът на митниците е разкрил.

"За състава на престъплението по чл.359, ал.1 от НК в настоящия случай е необходимо обвиняемият да е съобщил точни и достоверни данни за стратегическите запаси от материални средства за военно време - точно местоположение, конкретно количество военновременен запас и задълженото юридическо лице и това да е създало опасност и или да е могло да нанесе вреди на националната сигурност. В конкретния казус обвиняемият не е разгласил класифицирана информация, представляваща държавна тайна, тъй като е съобщил намерено в склада на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД количество гориво, а не заложено такова.

Предвид изложеното, настоящият състав прецени, че с действията си, обвиняемият Танов не е осъществил от обективна страна всички признаци на състава на престъплението по чл.359, ал.1 от НК и го призна за невиновен по така повдигнатото му обвинение. Предвид несъставомерността на деянието от обективна страна, съдът не следва да обсъжда деянието от субективна страна", посочва в мотивите си съдия Колева, а прокуратурата явно все пак е преразгледала становището си.

Още по темата

За обвиняем, който не говори български - съдебен преводач до края на процеса

Предишна новина

Промяната на пола ще се включва при преценка за наличие на дискриминация по полов признак. Това става ясно от предложени от правителството промени в Закона за защита от дискриминация. Целта на предложенията е в националното законодателство да се въведат и

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.