Прокуратурата вече разследва Ангел Джамбазки заради заплахите за "изчистване на града"

Прокуратурата вече разследва Ангел Джамбазки заради заплахите за "изчистване на града"

Прокуратурата е започнала разследване срещу зам.-председателя на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки за подбуждане на насилие и омраза на расова основа, както и за подбуждане към извършване на престъпление пред множество хора.

Разследването се води от Софийската районна прокуратура (СРП) и освен срещу Джамбазки, се води и срещу още лица, които засега остават неизвестни. Повод за образуването му е неделният протест на ВМРО-БНД и други формации, под наслов "шествие срещу имигрантското нахлуване".

"Прокуратурата няма да толерира подобни прояви и ще упражни всички свои законови правомощия. Това касае и всички призиви за "изчистване на града", за предприемане на "действия по самозащита" и посегателства върху чужди граждани, както и за "създаване на доброволни патрули и отряди" за "въвеждане на ред", се казва в съобщение на прокуратурата.

То идва, след като днес Българският хелзинкски комитет (БХК) сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров за извършени престъпления по време на протеста на ВМРО и други организации.

В същото време, от прокуратурата поясниха, че с МВР е създадена организация за охрана на обществения ред и за засилено полицейско присъствие в София във връзка с напрежението по темата с бежанците и нелегалните имигранти. Формален повод за вчерашните протести се яви нападението над 20-годишната Виктория Христова, която бе атакувана с нож. МВР съобщи, че за нападението се издирва 20-годишният Салахедин Бин Аладин от Алжир. От прокуратурата казаха, че разследването е за грабеж, придружен с опит за убийство.

В сигнала си до главния прокурор, по-рано днес от БХК поискаха да се разследват действията на участниците в протестите, като приложиха и примери от изявления, които са качени и на сайта на ВМРО.

"Даваме на управляващата клика ултиматум за седмица да изчисти града от престъпния контингент нелегални имигранти или това ще свършим ние. Отказваме всякаква отговорност за това, което може да се случи с тези лица занапред наоколо...

Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства....

Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Държава няма. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората... 

Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди", са част от изявленията на Ангел Джамбазки и на председателя на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка.

В съобщението на БХК се казва, че България не е имунизирана срещу прояви на неототалитаризма, нито срещу произтичащите от него тежки престъпления от омраза, а отговорът на тези престъпления е налагане на върховенството на закона.

"Налага се да бъдат образувани досъдебни производства по повод процесните призиви към насилие, за да се разследва и наложи отговорността на дейците на тези престъпления. Българската прокуратура не е бутафория, която би бездействала пред такива деяния и отговорността за това носите Вие", пише в сигнала до главния прокурор, подписан от правния директор на БХК адвокат Маргарита Илиева. В съобщението се посочва още, че след шествието на ВМРО в София са извършени поне две престъпления от расистка омраза, за които е съобщено в медиите.

По-рано през деня, главният прокурор Сотир Цацаров, който беше на честванията по случай 100 години от създаването на Върховния административен съд, отказа да отговаря на въпроси дали прокуратурата ще предприеме някакви действия във връзка с вчерашните събития.

"Съжалявам, на празник съм на ВАС. Ако обичате, днес сме на празник", лаконичен бе Цацаров и подмина сутринта журналистическите въпроси по темата. Премиерът Пламен Орешарски, който също беше на честванията във ВАС, пък призова за сдържаност.

"Бих призовал да се въздържаме от ксенофобски настроения. Ще ни излезе в средносрочен и дългосрочен план много скъпо", каза министър-председателят като уточни, че от това ще стане "огромен репутационен въпрос". Орешарски изрази надежда МВР скоро да залови извършителя на престъплението.

Още по темата

За правното образование. За пореден път*

Предишна новина

Първо ще се договорим за нов главен инспектор, после ще го избираме

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  За Бисер Петното | нерегистриран
  2
  0

  и неговите "отряди" с които щял да се разправя с протестиращите лятото, кой ще се самосезира? Това беше изречено пред камери, Йовчев и много на брой властимащи статисти.Налага си извод, че се действа избирателно по политически причини или с "костинбродски" маниери.:)

 2. 1
  Bludniq_Sin | нерегистриран
  9
  -1

  Без да коментирам конкретната тема се чудя кога ли ще видя някакво сезиране на прокуратурата от БХК относно престъпление от този характер, но извършени от банда разярени роми, на които разрушават незаконните бараки по гетата. Колко пъти съм чувал изрази, че "ако ни бутнат къщата ще почнем пак да крадем и ще стане страшно", "ако тоя дето направи еди-какво-си се върне ще му изгорим къщата, ще заколим семейството" и тн и тн .. :) Пак казвам - не се застъпвам за лудите от вмро но тия от БХК ме дразнят точно толкова колкото и неонацитата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.