ВСС запази компрометираната система за разпределение на делата Law Choice

ВСС запази компрометираната система за разпределение на делата Law Choice
Снимка БГНЕС

Системата за случайно разпределение на делата Law Choice, за която в няколко доклада от проверки неправителственият сектор установи, че може да бъде манипулирана, остава. Това реши на днешното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС), като уточни, че остава и системата АСУД, която се използва във Върховния касационен съд.

В началото на годината неправителствени организации и работна група от ВСС извърши проверки на системата за случайното разпределение на делата във Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Софийския градски съд. Според резултатите от проверките системата Law Choice може да бъде манипулирана без да остават следи.

Тъй като проблемът със случайното разпределение на делата се наблюдава от Европейската комисия, ВСС сформира работна група, която да изследва всички налични системи в съдебните органи и да избере една от тях, докато не бъдат осигурени средства по европроект във връзка с електронното разпределение на делата за изграждането на нов софтуер, който да бъде максимално сигурен и защитен.

Работната група изключително бързо реши, че системата Law Choice, която е разработена от експерт от ВСС, трябва да бъде запазена, защото се ползвала от над 95% от съдебните органи. Според запознати, бързината на вземане на решението вероятно е свързана с очакваната през ноември мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка.

Системата Law Choice обаче ще бъде актуализирана и ще се разработи допълнителна защита. След актуализацията външни експерти ще трябва да изготвят експертиза за нейното сигурност и едва тогава ще бъде вкарана масово в съдилищата.

Деловодната система АСУД, в която има модул за случайно разпределение на делата и за която съдии казват, че е най-добрата, нямало как да бъде инсталирана навсякъде, защото щяло да бъде скъпо, а пари за това нямало.

Но тази система на този етап няма да бъде сменяна, тя остава там, където в момента се ползва.

Иначе ВСС днес реши още протоколите от случайното разпределение на делата да пристигат по електронен път във ВСС като един вид контрол.

Не е ясно кой ще следи всичките протоколи, за да преценява дали няма някаква манипулация.

Още по темата

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 – март 2013 г., т.е. по време на правителст

Предишна новина

Посещението на шефа на "Газпром" отложи срещата на Орешарски с ВСС

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  смяна | нерегистриран
  3
  0

  LawChoice трябва да се смени.. Вира (10)е прав/а. Програмата не става поради функционалността си, всяка група за себе си..WTF?!?, поставя магистрата в графата колко близък е с шефа. Ако го сложат в по-малко и по-ненатоварени групи се стига до 60-70% по-малко натовареност. Никой нормален, който е запознат с програмата няма да каже че има нещо справедливо в нея..тя просто тегли като от тото числа, поредни само в конкретна група, но ако се сменят процентите или броя на преписките на ръка, програмата забравя към момента разпределеното и логиката и към края на отчетният период (енд оф тъ иър) да са еднакви бройки разпределени дела, почти никога не се получава... и кой ще филтрира стотиците файлове архиви..? Или от който не са доволни, почват да му ровят файловете и все нещо няма да му е наред..

 2. 13
  Докога? | нерегистриран
  3
  -1

  Докога разни НПО - та със съмнителни цели ще оправдават съществуването и финансирането си с "реформирането" на съдебната власт? Докога ще петнят и очернят само и само за да имат основание поискат поредния транш от някой заблуден донор?

 3. 12
  редови прокурор от провинцията | нерегистриран
  7
  0

  За Районните прокуратури, тази система е "тото в тотото", ако някога сте играли система, няма начин да не знаете, какво означава това. Ето как се прилага на практика: Административният ръководител определя групи от прокурори, (наречени звено), по негова преценка или по друг начин,това няма зн. и издава заповед в която разпорежда: Тази група от прокурори е за наркотици, тази - за непълнолетни, тази - за трафик на хора, друга - за дела срещу полицаи. Приоритетно, на звеното се разпределят преписки и дела от съответния вид И ЕДВА ТОГАВА В ИГРАТА ВЛИЗА т. наречения "Law Choice". Това означава,че тези групи работят ЕДИНСТВЕНО И САМО дела за съответното престъпление,и участват едва около 30% от разпределените общи преписки и дела. Ето как се ИЗБЯГВА И ЗАОБИКАЛЯ системата "лаф чойс". Примерно, групата за наркотици работи само наркотични дела на 100 процента и на нея се разпределят едва 30%" от "общите входящи преписки и дела", защото групата е СПЕЦИАЛИЗИРАНА. (забележете! - нещо като американски пехотинци или рейнджъри). Нека си отговорим на въпроса: КЪДЕ Е СЛУЧАЙНИЯТ ИЗБОР и ПРИНЦИПА НА СЛУЧАЙНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ? Прокурор извън групата не може да ДОКОСНЕ ДЕЛО ЗА НАРКОТИЦИ, защото не е "специализиран"? По същата аналогия, прокурор от друго звено също не може да вземе и разглежда наркотично дело, защото той е "специалист" в друга насока? Нека сега пресметнем, че от общия брой редови прокурори, примерно 20, САМО трима - четирима МОГАТ И СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА РАБОТЯТ НАРКОТИЧНИ ДЕЛА!!! Къде е принципа за случайното разпределение, това не създава ли предпоставки за корупция, подкупи, извънслужебни нерегламентирани връзки? А уж се борим срещу това, май.... или наистина?!
  И най - вече, как да назовем този "изопачен провинциално" и перфектно "допълнен" лаф чойс? Системата е абсолютна: тото в тотото!
  Но все още Прокуратурата не хазартна организация, което означава, че трябва незабавно да се премахнат "провинциалните" допълненията към "Лаф чойса". Друго не ни остава! Хайде сега, нека пуснем по един фиш в близкия тото-пункт и се молим за светлото бъдеще на Прокуратурата!!

 4. 11
  Увира | нерегистриран
  4
  -6

  Явно предходният коментиращ си няма и представа, че в самия LawChoice е предвиден способ за справедливо разпределение на делата, така че за всички да има по равно и от разводите, и от делбите, и от трудовите, и прочие. Само че целта тук явно е да се плюе и манипулира, не да се мисли.

 5. 10
  Вира | нерегистриран
  6
  -1

  LawChoice обслужва статуквото и това е най-лошото.
  Има ли ВСС човешки капацитет да проверява едва ли не всеки протокол за разпределение? Много ясно е, че няма.
  Докато има възможност да се бърка в онова текстово файлче, няма да има ефект от програмата и контрол над шефовете.
  Докато има възможност да се редактират магистратите работещи определена група дела (където има формирано такова разделение), ефект от програмата и контрол над шефовете няма да има.
  Докато няма наказания за шефовете позволили си да правят такива шмекерии, ефект няма да има.
  Докато един гледа 1 дело с 30 тома доказателства от досъдебното, а друг шляпа само "алкохоли", ефект от програмата няма.
  Докато един гледа само разводи и издръжки, а друг - делби, оправия няма да има.
  Докато един гелда преимуществено споразумения, а друг го съсипват с данъчни измами, оправия също няма да има.
  Докато всичко това го има, няма да има положителен поглед и добра дума от Брюксел.
  Ако ще се преработи тази програма нека се направи така, че да не позволява никаква намеса и да се описва конкретното дело с каква фактическа и правна сложност е, колко следствени тома е и т.н. В тази връзка трябва ВСС да си изработи детайлна система за първоначална преценка за сложността на делото.
  Всичко това обаче не обслужва статуквото.

 6. 9
  До 7 | нерегистриран
  3
  -2

  Мими Петрова е интересен образ без съмнение, но има ненаписани дела от 2006 г., въпреки че от години е освободена от участие във въззивен състав. На практика от 6-7 години тя е натоверане с пъти по-малко от останалите съдии. А актовете й не предизвикват радост в горните инстанции...
  Жалко е за жената пред пенсия, но отдавна е изпуснат моментът, в който е могло да се направи нещо за нея.

 7. 8
  до №5 | нерегистриран
  8
  -2

  Неправилно ме разбираш. Не съм плюл нито по съдиите в САС, нито в частност по тези, които са били състав по делото на валентин Димитров.Имам предвид единствено оцапаното ръководство на САС.

 8. 7
  | нерегистриран
  4
  -3

  НедоПравен свят, защо не съобщавате, че уволниха Мими Петрова, която няма дела покрила ги абсолютната давност, а просрочените и не повече от тези на Мирослава. Много сте жалки.

 9. 6
  Съдия | нерегистриран
  7
  -8

  Ей, ей хайде стога глупости. Какво сте се хванали за тази система, сякаш не знаете, че нещата с нея не са така черни както се представят и че в 99 процента от случаите разпределението на дело без случаен избор не значи корупция или оправяне на някого.
  Стига простотии ами дайте инфо по истински важния въпрос- КАКВО Е СТАНАЛО ДНЕС ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ОРЕХА ВЪВ ВСС И ЩЕ ПОЛУЧИМ ЛИ УВЕЛИЧЕНИЕ ДОГОДИНА ИЛИ САМО НИЕ НЕ. ЗА ВСИЧКИ БЮДЖЕТНИ СЕ ГОВОРИ ЗА 10 ПРОЦЕНТА ОТ 1 ЮЛИ, НА МЕСТА И ПОВЕЧЕ. АЗ ВЕЧЕ ЕДВА СИ ПЛАЩАМ КРЕДИТА ВИЕ СТЕ ЛАПНАЛИ НЯКАКВА СИ СИСТЕМА.

 10. 5
  До 2 | нерегистриран
  4
  -3

  Явно е, че плюеш САС заради делото "Топлофикация", но съгласи се с мен, че преди да стигнем до системата за разпределение е хубаво да си научим някои съдии да си пишат мотивите вместо да правят копи- пейс на обвинителния акт. Иначе няма проблем- за всичко е виновен САС. Хахаха

 11. 4
  трагикомедия на абсурда | нерегистриран
  9
  -2

  тези назначили комисия, с която установили, че една програма може да са манипулира, а друга не и вместо да забранят първата, сега я налагат на всички насила, за да може да се влияе на разпределението не само в тези проверени съдълища, а и в цялата страна, ХВАЛА, ХВАЛА за това мъдро решение!!!Горката съдебна система, горката България....

 12. 3
  Колев | нерегистриран
  8
  -3

  ааааа, и ВАС и ВАС, как иначе ще подбираме нашите хора за нашите дела, ако няма възможност за манипулация?!

 13. 2
  не само | нерегистриран
  15
  0

  В банкета ще участва и ръководството на САС. "Иновациите" на последното в тази сфера станаха публично известни. Не че някой е имал съмнение и дотогава.

 14. 1
  K33 | нерегистриран
  16
  -3

  РЪКОВОДСТВОТО НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ЩЕ ДАДЕ БАНКЕТ ОТ РАДОСТ ......КОРУПЦИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ...БРАВО НА ВСС..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.