Политическата публицистика на Тодор Влайков

Политическата публицистика на Тодор Влайков

 "Народът трябва да се посвещава; един непросветен народ е враг на себе си: непросветеният народ, колкото и каквито права да има, се самолишава от тях."

                   Тодор Влайков

На 21-ви октомври, от 18 часа в Нова конферентна зала на СУ "Св. Климент Охридски" (Огледалната зала) ще бъде официалното представяне  на "Личният режим у нас" на Тодор Г. Влайков с предговор на проф. д-р Георги Близнашки. В книгата се разглежда т. нар. личен режим на Фердинанд Сакскобургготски, като съдържа бележки върху развитието и особеностите за премахването на тази форма на управление.

Роден на 13 февруари 1865г. в гр. Пирдоп, Тодор Генчов Влайков (1865–1943), познат и под псевдонима Веселин, е виден български писател, общественик и политик. Известен в българската действителност най-вече с литературните си творби ("Дядовата Славчова унука", За чича Стайка", "Леля Гена"), Тодор Влайов е развивал активна обществената дейност и политическата публицистика. Един от основателите и основен издател на сп. "Демократически преглед", Влаков е изявен радетел за свободата на словото и мисълта в България, а под негово ръководство "Демократически преглед" се превръща в едно от най-влиятелните обществено-политически списания у нас. Действителен член на БКД (дн. БАН) от 1900 г., Влайков посвещава голяма част от живота си и хвърля много усилия в посока развитието на гражданското образование и възпитание на българския народ. Най-напред учител в родния си град, Влайков работи активно за усъвършенстване и достъп до образование на младите българи. Заедно с друг известен политически деец у нас по това време – Найчо Цанов, Влайков поема инициативата за създаването на Радикалдемократическата партия, която обединява напредничавите среди на интелигенцията и играе важна роля в борбите на българите срещу личния режим на Фердинанд Сакскобургготски.

Благодарение на политическите си изяви и публицистичната си дейност Влайков се утвърждава като водещ идеолог на радикалдемократизма в България. "Неговата политическа публицистика далеч не е загубила своето значение и към днешна дата, тъй като тя е съществена част от демократичната политическа традиция в България", коментира проф. д-р Георги Близнашки в предговора към "Личният режим у нас". Книгата е фототипно издание с научен редактор проф. д-р Михаил Неделчев и съставител Симона Велева. В книгата авторът Влайков обръща внимание на формата на управление на страната ни от държавния глава Фердинанд I, която на пръв поглед изглежда парламентарна, но по своята същност е израз на личната воля на царя, което я превръща в т. нар. личен режим на държавния глава. Влайков разяснява как се е развил и установил у нас личният режим на монарха, а освен труда на видния български общественик.

"Изложените от Тодор Влайков съображения относно природата на личния режим са напълно основателни. По своята природа той е антидемократичен, но не унищожава демокрацията, а само я компрометира. Нещо повече,демокрацията дори е необходима за "личния режим", защото той черпи жизнените си сокове от нейната слабост и от дефектите на нейното функциониране. Затова "личният режим" би бил невъзможен както при силноразвита демокрация, така и при отсъствието на демокрация изобщо", пише в пространната студия на проф. Близнашки. Базирайки се на описаните от Влайков политически методи и средства от онази епоха, той прави интересни акценти, които се налагат с почти пряка аналогия с днешния ден: "Демократическото правителство, съзнавайки слабостта на собствената си партия, не се задоволява само с това, което ще му даде като зестра моралното влияние на властта, но впряга в предизборната агитация целия административен апарат на държавата. Наистина новото правителство не си служи при изборите с брутални средства – заплашвания, шайки, насилия – с каквито са си служили някои пребивавали вече във властта политически партии. "Никога други път – пише Тодор Влайков – не са толкова много и с такава парадност кръстосвали страната по всички направления и обикаляли всички градове и паланки, па дори и села, за да влияят с авторитета на най-висшата власт и лично, като министри, да раздават всевъзможни обещания." Един от най-енергичните агитатори, който си служи с откровено демагогски средства, е министърът на вътрешните работи Михаил Такев, произвел по време на тази кампания знаменития анекдот: "Когато в едно село г-н Такев обещал, че ще му се направи мост, един от слушателите се провикнал: Ний нямаме река, г-не министре! – Нищо! И река ще ви докараме, отговорил министърът." Така демократическото правителство печели "неочакваното и от него грамадно мнозинство в Народното събрание": броят на депутатите демократи нараства от 2 на 172 души. Но използваните от него средства – подчертава Тодор Влайков – "не са по-малко вредни за правилното политическо развитие на страната", тъй като те "всяват разврат в избирателите и ги деморализират".

В поредицата "Res publica" досега са издадени редица видни българи и обществени деятели, живели и работили в началото на миналия век, сред които Петко Каравелов, Г. П. Генов и други. Настоящата книга продължава тази традиция в новата поредица "Res publica+", която излиза отново под общата редакция именно на проф. д-р Близнашки.

Политическата класа в България е не само нефункционираща, но и почти криминална

Предишна новина

Проф. Огнян Герджиков ще оглави Съвета по законодателство към парламента

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  ИСТОРИК | нерегистриран
  2
  -1

  Радикалдемократическа партия в България-клонче от дървото на Либералната партия, чийто основател д-р Васил Радославов вкара България в Първата национална катастрофа. Възродена след 1989г с видни представители като Елка Констатинова, Георги Панев, Емил Капудалиев, да не пропуснем Цоньо Ботев и гаражната Надка.
  Рецензент на книгата- д-р Г.Близнашки - персона, която като се имат предвид партиините му и идейни лутания- от славословене до ругатни към партията благодетел - типично за либерали, демократи, радикал демократи и т.н. не случайно е сложен за рецензент.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.