Конституционният съд да взема решения за 2 месеца, съдиите предварително да си казват възраженията

Конституционният съд да взема решения за 2 месеца, съдиите предварително да си казват възраженията

За цялата 2011 г. 12-членният КС има постановени 12 решения – средно по едно дело на съдия, макар че разпределението не е точно такова.

За 2012 г. КС е обявил 13 решения, макар че на сайта на съда няма решение №9, а би следвало да има такова.

За 2013 г. до момента съдът е взел 8 решения.

По всяко новообразувано дело в Конституционния съд (КС) съдията-докладчик да се определя на случаен признак при спазване на изискването за справедливо и равномерно натоварване на съдиите. Председателят на съда да насрочва заседанието за разглеждането по допустимост в рамките на 7-10 дни от образуването на делото. С определението за допускане на искането да се определя и дата за разглеждане на делото по същество при съобразяване на фактическата и правна сложност, но срокът между произнасянето по допустимост и заседанието по същество да бъде в рамките на 2 месеца.

Това са част от предложенията на конституционния съдия Румен Ненков за промяна в Правилника на КС, които той днес е разпратил на останалите си 11 колеги от съда. Още в събота в интервю пред Нова телевизия Ненков направи заявка, че днес ще внесе проект за такива правила с цел да се подобри организацията в КС и да се премахнат пороците в процедурата, тя да стане по-прозрачна и неподвластна на лобиране, както и за предварително "договаряне" на решения по кабинетите от определени групи.

"Правен свят" поиска от съдия Ненков предложените от него промени, доколкото става въпрос за организационни и процедурни правила, които нямат никакво отношение към конкретно дело и в този смисъл те не само не може да са тайна, а и би следвало да бъдат предмет на публично обсъждане. Предложенията на съдия Ненков можете да прочетете в приложения файл.

В тях се предлага още съдията-докладчик да представя на останалите съдии своя проект за решение по конкретното дело в срок не по-малко от  седем работни дни преди заседанието по същество. В 3-дневен срок от представянето на проекта от съдията-докладчик съдиите писмено да уведомяват докладчика за своите несъгласия по фактите и правото – както по предложения диспозитив, така и по мотивите. В случаите на несъответствие между предложението на съдията-докладчик и гласуваното решение (т.е., когато съдията докладчик остане на особено мнение) да се определя втори докладчик, който да участва в изготвянето на решението (изцяло или отчасти) в съответствие със становището на мнозинството съдии.

Ненков предлага още постановените решения и значението им за обществото да се разясняват на периодични брифинги от председателя на съда или от съответните докладчици (каквато практика имаше в съда в първоначалните години от неговото функциониране).

Също така да се определят периоди на съдебна ваканция (например, коледна и лятна), в които няма да се насрочват дела, като ползването на годишните отпуски на съдиите извън това време да бъде изключение.

Всички предложения на Румен Ненков са реакция на конкретни дефекти в работата на КС, които не само са известни отдавна, но напоследък почти непрекъснато са обект на остра публична критика покрай някои особено чувствителни дела и скандални решения на съда. Включително и когато стана известно, че съдиите в КС заседават само ако случайно успеят да се съберат в кворум в промеждутъците от различните отпуски и командировки и също така случайно има готов проект за решение.

В момента съдиите докладчици по делата се определят по усмотрение на председателя, а до последния момент никой в съда на знае кога ще се гледа решението по съществото на делото. Въпросът изобщо не се повдига до момента, в който самият докладчик не заяви, че е готов с проекта за решение, което в някои случаи може да стане и година по-късно. Такова едно забавяне, освен че е абсолютно неоправдано в ситуация, при която повечето конституционни съдии имат по едно-две дела годишно, основателно повдига въпроси и е удар по авторитета на съда – независимо дали дали се тълкува като случаен резултат от безотговорност и некадърност или е преднамерено в услуга на нечии интереси. В момента в КС има няколко дела, които стоят образувани вече 9 месеца (на 15 януари т. г.), а исканията са били внесени преди близо година. По тези дела все още не са представени проекти за решения, а в КС няма маловажни спорове. Такива са например конституционно дело № 2 за задължително тълкуване на чл.120, ал. 2 от Конституцията и за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за управлението на отпадъците (докладчик Георги Ангелов), к.д. №3 по ЗИД на Закона за ДДС (докладчик Анастас Анастасов), к.д. №4 по Закона за чужденците (докладчик Цанка Цанкова). Почти същото важи и за к.д. №8, образувано на 13 март т. г. срещу текст от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се придава обратна сила на разпоредбата за облагане на дохода върху лихви от срочни депозити (докладчик Гроздан Илиев) и т. н.

В този контекст е много интересно предложението на Румен Ненков не само заседанията по съществото на делото да се насрочват до 2 месеца от допускането на делото, но и проектът за решение да се представя 7 дни по-рано, а до 3 дни преди заседанието останалите съдии писмено да формулират възраженията си. Действително това би изчистило всички неясноти по позициите на отделните съдии, влючително и би попречило в самото решение да се изкривяват дори фактите, както стана с мотивите на шестимата конституционни съдии по делото "Пеевски" (те например написаха, че "Народният представител Делян Пеевски е подал оставката си като народен представител в деня на избора му за председател на ДАНС. Той е предприел всички зависещи от него действия да отстрани възникналата несъвместимост и с действията си не е нарушил Конституцията и действащото законодателство". Напълно се премълчава, че Пеевски след това е оттеглил оставката си, както и другият важен факт около спора за несъвместимост – последващото решение, с което парламентът отмени собственосто си решение за назначаването на Пеевски за председател на ДАНС. Само че една част от конституционните съдии явно считат, че не дължат обяснение дори за най-очевидни манипулации с фактите.)

Проблемът обаче с това предложение на Ненков е, че трудно ще бъдат накарани съдии, които не са в състояние да напишат по едно решение годишно, да се мотивират писмено за всяко проекторешение поотделно. Извън всякакви други съображения за нерегламентиран натиск и лобиране.

Още по темата

Доволството от извършено тежко престъпление не е смекчаващо отговорността обстоятелство

Предишна новина

Бившият главен секретар на МС Росен Желязков обвинен за бюлетините в Костиброд

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Със закон не могат да се дават или отнемат правомощия на Конституционния съд | нерегистриран
  2
  0

  Румен Ненков, единственият конституционен съдия делегат на проведения извънреден ХІV конгрес на БКП (30 януари – 2 февруари 1990 г.), ще предложи промени в Правилника за организацията на дейността на Конституционния съд, но според чл. 152 от Конституцията организацията и редът на дейност на Конституционния съд се определят със закон, а не с подзаконов нормативен акт.

 2. 4
  Митко | нерегистриран
  0
  0

  Клип на Корумпиран Прокурор от Бургас Арестуван с подкуп:

  http://vbox7.com/play:b8df1be4aa

  Лицето е в престъпна схема за рекет заедно с началника на Бургаската полиция

 3. 3
  111 | нерегистриран
  3
  0

  Колеги ,да възстанем срещу тъпите им кодове, които са направени ,за да ни препятстват коментарите. Нямам успех преди четвъртия път, а вие ?

 4. 2
  неправителствен | нерегистриран
  1
  0

  Или е дълбоко свързан с оповестяващата го и цитиращата го Мирела Веселинова или тя не разбира какъв гад е той и е добросъвестна в заблудата си

 5. 1
  цицков ли е, бозков ли е - само рИве ненаял се | нерегистриран
  0
  0

  и с рози задника си накичи,
  осраното да не личи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.