Гергана Червенкова засега не смята да съди държавата в Страсбург

Гергана Червенкова засега не смята да съди държавата в Страсбург
Снимка БГНЕС

Гергана Червенкова, която бе арестувана у нас по искане на САЩ за екстрадиция заради повдигнати й зад океана обвинения за незаконна онлайн продажба на забранени лекарства и наркотици, засега не смята да съди България в Страсбург за нарушаване на човешките й права. Това заяви самата Червенкова пред БНР в неделя. В края на миналата седмица делото срещу нея бе прекратено, след като и САЩ оттеглиха искането за екстрадиция, макар и засега само с аргумента, че е получена нова информация по делото. Червенкова заяви, че засега нейният приоритет е да отпаднат обвиненията в Съединените щати. От друга страна, тя отчита не само широката гражданска и медийна подкрепа, но и вероятността за последващо съдействие на държавните институции, доколкото и САЩ оттеглиха искането си.

Малко преди това пред БНР адвокат Гачо Груев, който първоначално защитаваше Червенкова, обвини Цветан Цветанов, Ася Петрова и Станимир Флоров, че са съдействали за изфабрикуването на обвиненията срещу българката след посещението си в САЩ.

Когато се върне лентата назад, ще се види, че обвиненията срещу Гергана Червенкова са скалъпени и изфабрикувани, но това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация в САЩ през 2012 г., каза адвокат Груев.

Настоящата защитничка на Червенкова, адвокат Златка Стефановапо-късно днес уточни, че пълномощията на Груев били оттеглени още преди 19 юли и изявленията, които той е направил в неделя, са от негово лично име, а не от името на Червенкова или на защитата й.

Гергана Червенкова бе задържана в края на ноември м.г. когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обвърза задържането и екстрадирането ѝ в САЩ с отпадането на визите за български граждани. Тогава бившият вътрешен министър каза, след като се върна от посещение в САЩ, че  е разкрит и задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група. Впоследствие стана известно, че българката е работила на трудов договор като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД", а в обвинителния акт срещу нея няма обвинение за пране на милиони долари.

"Делегацията в САЩ, която включваше тогавашният началник на ГДБОП Станимир Флоров и заместник главния прокурор Ася Петрова (б.р. по това време окръжен прокурор на Шумен), освен дългия си престой в САЩ – над 3 седмици, е извършила посещение при директора на операциите на службата, която се занимава с наркотиците – ДЕА", заяви днес адвокат Груев. "Един български политик няма работа в дирекцията по операции на една специална служба. Това показва съпричастността на Цветан Цветанов и неговата делегация в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално за България. Моят извод по този въпрос е, че политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова."

Адвокатът подчерта, че у нас е бил създаден медиен образ на Гергана, че тя е организатор на крупен международен канал за разпространение на наркотици и че това е успех на българските служби. Гергана беше оклеветена пред целия български народ от Цветан Цветанов и в това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските държавни институции на ръководеното от него МВР, категоричен бе Груев.

Според него по случая не си е свършила работата и тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева: "Преписката с искането за екстрадиция на Гергана е от 77 листа, които са преминали през 4 държавни институции точно за 2 часа и 34 минути, през което време и министърът на правосъдието и главна прокуратура е следвало да извършат прочитане, анализ и проверка на искането на САЩ. /.../ От документите по делото е видно, че министърът на правосъдието не е извършил никаква проверка. Няма съставен дори и един документ в тази връзка. /.../ Трябва да припомня, че са извършени и други нарушения, някъде може би и престъпления, които са свързани вече с дейността на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд, отново под давление на Цветанов. Ако главният прокурор разрови тази история, немалко магистрати от този съд, както и служители от ДАНС, от Министерството на финансите ще трябва да понесат една нелека отговорност", коментира Груев. Той обаче се съмнява, че това ще се случи.

"Вредите, нанесени на Гергана, не могат да бъдат овъзмездени по никакъв начин напълно, но частично могат. Гергана е потърпевша от действията и на българската, и на американската държава", посочи Груев и добави, че трябва да се потърси отговорност на Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.

Според адвоката договорът за екстрадиция между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран, още повече, че с него се създава възможност да се търси наказателна отговорност от български граждани за деяния, които не са престъпления според българското наказателно право.

Още по темата

Собственикът на The Mall Виктор Рестис арестуван в Гърция

Предишна новина

Съдебният съвет с нов пик на двойните стандарти при назначенията на магистрати *

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  112 | нерегистриран
  4
  0

  И какви точно претенции би могла да има Гергана към държавата? Има искане за екстрадиция, образува се дело. Или нещо пропускам?

 2. 1
  SAVEGERY | нерегистриран
  0
  -1

  Скъпи приятели, от името на Гери и Димо искаме да заявим чрез страницата в подкрепа на Гери - Една невинна българка срещу системата www.facebook.com/AboutGery, че пълномощията на г-н Гачо Груев са оттеглени още преди 19 юли и изявленията, които е направил днес, разпространени чрез всички информационни агенции и медии, са от негово лично име, а не от името на Гергана Червенкова или на защитата й.
  Адвокатът от САЩ, на когото г-н Груев твърди, че е изпращал документи, не е упълномощен представител на Гергана и не би могъл да внесе доказателствата в нейна защита.
  Видно от развоя на цялата ситуация, оттеглянето на молбата за екстрадиция на Гери, показва, че САЩ е взела под внимание допълнителни факти и доказателства и властите там продължават да разследват случая и да търсят обективната истина. Това показва също, че най-вероятно има и съдействие и от българските власти за обективното разселдване.
  Г-н Груев упрекна също главния прокурор, че не си е свършил работата. Факт е, обаче, че Прокуратурата е длъжна да представлява САЩ в искането им за екстрадиция, а Съдът е длъжен да спазва двустранния договор, т.е и съдът и прокуратурата са си свършили работата.
  Що се отнася до Договора за екстрадиция между България и САЩ, същият е внесен за разглеждане в Правна комисия към парламента и очакваме развитие.
  Гергана засега няма да съди България заради ареста си, както и няма намерение да поставя когото и да било в нейната ситуация, т.е. да отправя обвинения без доказателства.
  Каузата SAVEGERY е да бъдат спазвани правата на всеки български гражданин и никой да не бъде оклеветяван, без да има съответните доказателства за това.
  Продължаваме да се борим и да отстояваме правото за обективен процес, като приоритет на Гери и защитата й е да отпаднат обвиненията срещу нея в Съединените щати.
  Поздрави на всички с пожелания никой, никога да не изпада в подобна абсурдна ситуация.
  Support Gery
  ‪#‎SAVEGERY‬

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.