Готвят смяната на Ваньо Танов

Готвят смяната на Ваньо Танов

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов ще бъде освободен от поста вероятно тази седмица, съобщи в."Капитал". Следващият шеф на митниците ще бъде избран след конкурс.

Освобождаването на сегашния директор все още не било подписано от финансовия министър Петър Чобанов, защото Ваньо Танов е постъпил в болница, а от финансовото ведомство не желаят да предприемат действие, докато има здравословни проблеми, уточнява изданието и допълва, че от петък правомощията му са прехвърлени на заместник-директора на митниците Борислав Борисов. Той ще бъде и.д. шеф на Агенция "Митници" до избора на нов титуляр.

От правителството отхвърлят вероятността Ваньо Танов да изчаква падане на правителството, докато се води в болнични, защото той е на длъжност, която не му позволява защита по Кодекса на труда, и може да бъде освободен, въпреки че е в болничен, твърди още "Капитал".
Източник на изданието от финансовото министерство обяснил, че ще има смесен подход при избора на следващ директор. Ръководители на митническата администрация, които имат идеи, ще бъдат насърчени да ги представят, като се кандидатират, но финансовото министерство също ще търси качествени ръководители, а няма само да чака.

"Получава се така, че който може, не иска, а който иска, не може. Изключително трудно е да се намери подходяща кандидатура, а много от хората, които бяха освободени през годините, днес не искат да чуят за евентуално завръщане", коментира експерт от правителството пред "Капитал", който пояснил още, че хората не желаят имената им отново да се замесват в недоказани слухове за покровителство на контрабанда и да бъдат обвинявани за неизпълнените приходи.
Неформален фаворит за наследник на Ваньо Танов е Борислав Борисов, койтопоказал готовност да запази поста и времето до организирането на конкурс ще се счита за изпитателен срок, в който той ще може да докаже качествата си. Борислав Борисов бе назначен за заместник-директор на митниците от Ваньо Танов през август 2009 г. на мястото на напусналия Красимир Николов. Борисов е в системата на митниците от 1995 г. и е специалист в методиката на митническата дейност и преди да стане заместник-директор, оглавяваше дирекция "Митнически режими и процедури".

"Капитал" припомня и кой е Ваньо Танов и с какво ще бъде запомнен.Танов бе първото назначение на Симеон Дянков, след като стана финансов министър през лятото на 2009 г., и винаги получаваше високи оценки за работата си. Защитавайки работата му, вицепремиерът дори влезе в открит конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.
За четирите си години начело на агенцията Ваньо Танов въведе изискване всички производители и търговци на горива да инсталират устройства, с които да се следи какви количества зареждат и след това освобождават. Целта беше нелегалният внос и разпространение на горива да не могат да се осъществяват в лицензирани данъчни складове, като същият модел се приложи и спрямо производителите на алкохол.

Наредбата, която въвежда тези изисквания, беше обжалвана пред Върховния административен съд от компаниите в двата бранша, но бе потвърдена през 2010 г. Точно фактът, че тя не се изпълнява, стана причина Ваньо Танов да отнеме лицензите за данъчен склад на петролната рафинерия на "Лукойл" - "Нефтохим" и на терминала на компанията за обслужване на танкери - "Нефтопристанище Росенец". За пръв път това се случи през юли 2011 г., а тази пролет отново бе отнет лицензът за данъчен склад, но на тръбопровода, който е собственост на търговската компания "Лукойл България". И в двата случая съдът  не допусна предварителното изпълнение на решенията, което накара Ваньо Танов открито да обвини административния съд, че с действията си е заел страната на олигархията.

Проблемът, с който екипът на Танов не се справи, бе нелегалната търговия с цигари. Дори в момента количествата, които държавата облага, са една трета по-малки от потреблението през предкризисната 2008 г., като в тази разлика се събират сивият сектор на цигари и намаленото потребление. До миналата година обаче митниците бяха практически безсилни да противодействат на ширещата се в България нелегална търговия, защото нямаха полицейски правомощия и не можеха да извършват обиски.

Още по темата

Към Волен Сидеров може да се приложи и Указът за дребното хулиганство, ако и да е "извратено"

Предишна новина

Сидеров иска промяна в Наказателния кодекс срещу протестиращите и наказания на полицаи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.