Едно "висящо" дело от САЩ, но с конкретен получател

Едно "висящо" дело от САЩ, но с конкретен получател
Снимката на сайта на МВР от информацията за ареста на Гергана Червенкова.

"Уважаеми съдии, моля да не ме пращате в САЩ, защото нямам финансовата възможност да пребивавам и да докажа невинността си там, а и двете ми малки деца остават без майка си тук."

"Разбирате ли, че това, което ни се случва сега на нас, може да се случи на всеки. Гергана не е собственик и управител на никаква фирма, а служител, който се занимава с финансовите документи."

"Това си е директно една политическа поръчка, всичко е за имиджа на Цветанов."

Това са отделни реплики на обвиняема по шумно дело, нейния съпруг и адвоката й, с които "Правен свят" разговаря минути, след като Софийският градски съд (СГС) реши да уважи искането за екстрадиция в САЩ на българката Гергана Червенкова, срещу която в Щатите има повдигнато обвинение. Името на Червенкова нашумя на 1 декември м.г., когато МВР съобщи, че тя е задържана при акция на ГДБОП като ръководител на престъпна група за пране на пари, която изпрала над 5 млн. долара. Важно уточнение на МВР е, че спецакцията в София е във връзка с операция на служители от Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) в САЩ.

Но една подробност прави това дело особено интересно - лично Цветанов в предаване по телевизията през декември м. г. обвърза ареста и екстрадицията на Червенкова с отпадането на визите на българските граждани за САЩ. Делото е отлична илюстрация за натиска върху съда за решаване на конкретни политически задачки, което се отразява пагубно върху човешки съдби.  

Близки и защитници на Червенкова поискаха да разкажат пред "Правен свят" за незаконен, според тях, арест на жената и абсурдно по думите им обвинение, по което обаче не могат да я защитят в България, а екстрадирането засега изглежда неизбежно.

Според официалната информация на пресцентъра на вътрешното министерство след ареста на Червенкова през декември м. г., "в периода от 1 януари 2010 до 13 ноември 2012 година чрез уебсайт Г.Ч. получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По време на разследването служители на DEA документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества. Антимафиотите установили, че през регистрираната в България банкова сметка са "изпрани" над 5 000 000 щатски долара. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Служителите на Интерпол са уведомени за предприетите спрямо Г.Ч. действия." Тази информация за ареста бе публикувана тогава в повечето медии, само дето името на Червенкова не бе споменато с инициали, а пълно. МВР пусна и видео, за да е удобно за телевизиите.

Made in USA

На 16 октомври м.г. щатската ДЕА уведомила ГДБОП, че при разследване на тяхното поделение в Ню Джърси е "засечена" българската гражданка Гергана Червенкова. В това писмо ДЕА пише, че разследването е във връзка с извършване на незаконна търговия чрез интернет сайта EuroMedOnline.com, покрай който изплувало името на Червенкова. Всъщност, българката работи като финансов контрольор във фирмата "BG Global Services", която според адвокатите ѝ е нещо като "back office" на британския "EuroMedOnline" и извършва в България част от дейността му.

Прокуратурата в САЩ съставила обвинителен акт срещу десет души – 9 американци и Червенкова. Обвинени са, че са създали схема за незаконна търговия с наркотици, като под наркотици се има предвид незаконни лекарства. В обвинителния акт се говори за схема чрез интернет аптека, движена от петима интернет оператори и един от тях е Гергана. Участват още трима доктори и двама аптекари. Единият аптекар притежава три аптеки в Пенсилвания и Ню Джърси. Според обвинението десетимата са влезли в престъпен заговор за вършене на престъпления, има обвинения за пране на пари и др.

Твърди се, че в схемата участват сайтове, предлагащи лекарства за продажба, които били предписвани, без лекар да преглежда пациент. Клиентът влиза в конкретния сайт, попълва въпросник и лекар, който е в схемата, предписва рецепта. Аптеки от САЩ пращали по пощата платеното от пациента лекарство, като парите той превеждал по съответна банкова сметка.

В обвинителния акт се твърди, че докторите, които са предписвали лекарствата, са получили заплащане от сайтовете за издаване на рецептите. Става дума за болкоуспокояващи, които съдържат забранени от американския закон субстанции. Гергана Червенкова е обвинена като оператор на един от тези сайтове, което според разбирането на американското обвинение означава, че тя управлява сайта. Чрез всички сайтове и аптеки били получени и изпрани 13 млн. долара.

"Специално за Гергана се сочи, че е бил извършен трансфер на средства между различни държави – там не се посочва дали от България, а от източник извън САЩ до САЩ. Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г., когато този агент купил 120 таблетки Butalbital", обясни адвокат Гачо Груев, който защитава Гергана.

По думите му, Butalbital се произвежда като субстанция в много фармацевтични заводи по света. Като самостоятелно лекарство обаче тя не съществува, а се използва единствено като съставка в лекарства.

Според обвинението, през сайта, чийто оператор се твърди, че е Гергана, били продавани лекарствата "Fioricet"," Soma" и "Ultram", които са американски продукти, търгувани в САЩ.

"Fioricet всъщност съдържа парацетамол, кофеин и Butalbital, като последните две съставки са символични, основната съставка е парацетамол, а останалите са с оглед по-доброто възприемане на лекарството", твърди защитникът. Според него действително Butalbital е забранено за разпространение вещество и в България, но е категоричен, че то не се и предлага самостоятелно, а само като съставка в различни лекарства. В обвинителния акт, който е публикуван и в интернет, името на Червенкова се споменава, без каквато и да е конкретика по отношение на повдигнатите обвинения. Единственото конкретно действие, по повод на което тя е спомената, е за сделка със 120 таблетки Butalbital.

"Гергана работи като финансов мениджър в BG Global Services. Като такава тя извършва обслужване на сайт на EuroMed Online, която е английска фирма. Нито е създател на сайта, нито го поддържа. Има трудов договор и нейната работа е да обработва документи и икономическа информация. Извършва техническа обработка, финансова консултация и др., обработвала е документацията, пращала я е на EuroMed и след одобрение информацията се връща, за да се изпрати вече на контрагентите. Твърденията, че е управител на фирма и оператор на сайт няма как логически да се осъществят, защото не може с трудов договор да извършваш бизнес, както те твърдят", обясняват от защитата, но не отричат, че действително тази фирма чрез този сайт е извършвала рекламна и друга дейност на лекарства чрез една от въпросните аптеки в САЩ.

На 30 ноември от САЩ изпращат вече искане за задържане на Гергана Червенкова с цел екстрадицията ѝ.

Как да ги стигнем....и изпреварим

Искането от САЩ за временно задържане на Гергана е постъпило в България на 30 ноември 2012 г в 21,07 ч., твърди защитата на обвиняемата. Арестът обаче е извършен на 30 ноември, но в дома на жената рано сутринта в 07,30 ч.

"При задържането ѝ са нарушени законите, действащи в България. На 30-и тя е задържана по Закона за МВР за 24 часа. В заповедта пише, че е освободена в 18,50 ч. В тази част заповедта е фалшифицирана, защото Гергана не е освободена, а напротив, отведена е в ареста на "Г. М. Димитров". Задържана е за 4 денонощия, като за последните три дни е оформено постановление на ВКП, което е антидатирано. Искането за екстрадиция е постъпило на 30-и в 21,07 ч по мейл, а постановлението е от сутринта на 30-и. Няма как да е постановено задържането, преди да е пристигнало искането", разказа адвокат Груев. Нарушенията според него обаче не спират дотук. При сутрешния арест на Гергана никой нищо не ѝ представя и тя не знае защо е задържана. Въпреки че е поискала да ѝ бъде осигурен адвокат, това също не се е случило.

Съпругът ѝ се свързва с адвокат Груев, който на 1 декември отишъл да се срещне с Гергана, но на "Г.М. Димитров" не го допуснали. "Обясниха, че е почивен ден, имало много свиждания и посещението на адвокат щяло да наруши провеждането на тези свиждания. Конституционно право на защита е нарушено в случая и то съзнателно. Отделно от това, тя е задържана в тези помещения без валидни документи. Четири денонощия тя е задържана, без да ѝ се каже защо. Едва два часа преди делото по мярката за неотклонение бях допуснат като адвокат", разказа Груев.

Още на първото гледане на мярката за неотклонение на Червенкова в Софийския градски съд, тя е освободена срещу парична гаранция от 500 лева. Прокуратурата протестира изменението на мярката, но Софийският апелативен съд я потвърждава, като уточнява, че от САЩ не са пратени документи, засягащи Червенкова.

Въпреки че е освободена с окончателно определение на съд, на 31 януари Гергана отново е арестувана от ГДБОП. Два дни преди това (на 29 януари) посолството на САЩ изпраща до Министерство на външните работи (МВнР) дипломатическа нота, която българските власти приели като молба за екстрадиция.

За броени часове документът минава през три институции, за да стигне до ГДБОП и да се извърши повторен арест. Практически той се получава в МВнР, след което се изпраща в Министерството на правосъдието, оттам във ВКП, която издава постановление за повторно задържане, пратено по факса на ГДБОП.

"За два часа и половина министърът на външните работи, правосъдният министър и представителят на ВКП е трябвало да се произнесат, т.е. да прочетат материалите, които са 77 страници, да дадат становище и евентуално тогава от ГДБОП да пристъпят към изпълнение", коментира адвокат Груев.

Според него в случая е налице действие на прокуратурата, с което тя на практика отменя действащ съдебен акт. Адвокат Стефан Иванов, който е в екипа на защитата, уточнява, че с получената нота прокуратурата на практика се позовава на ново обстоятелство, за да се иска повторно задържане. В Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ има текст, който позволява повторно задържане, но когато е имало временно задържане и след това е пристигнала официалната молба за екстрадиция.

Съдът обаче отново на две инстанции определя мярка за неотклонение на Гергана парична гаранция от 500 лева.

Още след първоначалния арест на Червенкова, за което МВР извести на 1 декември, ГДБОП иззема документация от дома ѝ образува досъдебно производство. "Ненормално и противозаконно е, когато се извърши задържане на един гражданин и там се изземат различни предмети, те да не бъдат по това екстрадиционно производство, а в отделно", твърдят адвокатите на Гергана.

По това производство се твърди, че Червенкова и още трима, извършили по поръчение на неизвестна организирана престъпна група финансови операции, с които били изпрани над 5 млн. лева. До момента по това производство обаче няма повдигнати обвинения и то не се явява пречка за екстрадицията на Червенкова.

В заседание от 8 май т.г. състав на Софийския градски съд с председател съдия Петър Гунчев допусна екстрадицията на Гергана и тя бе задържана още в съдебната зала. Адвокатите на младата жена поискаха да се присъединят материалите от производството в ГДБОП, от които било видно, че Гергана Червенкова няма ръководни функции във фирмата, в която работи, никога не е пътувала до САЩ, занимава се само с документацията на дружеството и не е правила парични преводи. Друг аргумент на защитата за искането да не се уважава молбата за екстрадиция бе, че в обвинението става дума за продажба на лекарства, а според българския Наказателен кодекс тя не е криминализирана. Според договора за екстрадиция между България и САЩ тя се допуска, когато престъплението, за което се иска, се наказва със затвор над една година според законите и на двете държави.

Съдът обаче отхвърли искането, като съдия Гунчев се аргументира с това, че "смисълът на производството изключва възможността да се събират доказателства по същество."

Защитата ще обжалва решението и пред Софийския апелативен съд, но адвокатите коментираха, че до момента нито една институция не е обърнала внимание на обвинението, за да види какви доказателства има срещу българската гражданка. Още през януари защитниците са писали и до тогавашния министър на правосъдието Диана Ковачева, но отговор нямало. Те се позовават на чл. 8 от договора между България и САЩ, в който се казва, че "замолената държава може да поиска от молещата държава да представи допълнителна информация в такъв разумен срок, какъвто тя посочи, ако счита, че предоставената в подкрепа на молбата за екстрадиция информация е недостатъчна за изпълнение на изискванията на този договор", а такава информация може да поиска директно правосъдното министерство.

"Това си е директно една политическа поръчка, всичко е за имиджа на Цветанов",

обобщава адвокат Стефан Иванов. Той припомня и факта, че акцията в България по ареста на Гергана съвпада с посещението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ м.г., където той бе с тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров и настоящия зам.-главен прокурор Ася Петрова.

Адвокат Иванов припомни и телевизионно участие на Цветанов в предаването "Карбовски: Директно" 3 дни след като Гергана е освободена от ареста, в което казва, че е обвинена в пране на 5 млн. лева и отново критикува съда, задето е заменил постоянния арест с парична гаранция. Нещо повече, Цветанов обвързва това определение на съда с доверието на САЩ към България и отпадането на визите... Интервюто пък е стенографирано и качено в сайта на МВР.

На въпрос на водещия защо при дългото посещение на Цветанов не е станало въпрос за визите, той отговаря, че трябва да има под 10% отказ на визи за българи, но доброто партньорство между службите щяло да помогне.

"Мога да дам за пример само преди една седмица реализацията, която направихме с ДЕА – 9 човека бяха задържани в САЩ, трима човека бяха задържани в България за пране на пари и незаконни лекарства, които са забранени за САЩ.  За голямо съжаление обаче, това е всъщност и темата, която дискутирахме също и притеснението, което имат те към нашата правораздавателна система, към нашия съд. Защото, само да ви припомня, че човекът, който беше основният реализатор на територията на страната, е освободен с промяна на мярката – 500 лева парична гаранция, една жена, която е обявена за издирване от Интерпол. И точно тук вече се къса малко нишката за това партньорство, а и това беше темата, която беше поставена както в Държавния департамент, така също и с директора...", казва Цветанов през декември м. г.

От българския съд не се очаква да реши дали Гергана Червенкова е виновна, или невинна по едно обвинение, повдигнато в САЩ. Съдът обаче не бива да остави съмнение, че добросъвестно проверява всички обстоятелства, имащи отношение към екстрадицията на една българска гражданка, обвинена в тежко престъпление, и не се ръководи от нищо друго освен от закона и свободното си убеждение.

Още по темата

ВСС събира кандидатури за командироване на съдии в Регистратурата на ЕСПЧ

Предишна новина

Новият Висш адвокатски съвет встъпи в длъжност

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  ужас | нерегистриран
  14
  -2

  Без визи и Шенген може да иам за България ако Цветанов не е в МВР. Европейските партньори си ни го казаха директно - Буда и Цвъки не са надеждни. Вместо това дребното човече си изпира имиджа с цената на един човешки живот

 2. 10
  коментатор | нерегистриран
  16
  -3

  Нека не се учудваме.Все пак това е семейният съд на Цв.Цв. Цялото ръководство на СГС, както и това на САС, се състои от обвързани с интересите на ГЕРБ лица. Те доскоро се хвалеха и публично, че са непоклатими на постовете си. А,у дали е така?

 3. 9
  6666666 | нерегистриран
  12
  0

  а КАКВО НАПРАВИХА СЪС СИНА НА ГУГУШЕВА ,КОЙТО СИ УВИЛИЧИ КАПИТАЛА НА ЛИГЪЛПАРТНЪРС В ЕДНА ОФШОРКА.БАБА ПРОДАДЕ ФИРМА С 5000 ЛЕВА КАПИТАЛ И КУПИ...С БЛИЗО 2 000000 ДОЛАРА ИЛИ ЕВРО ВЕЧЕ НЕ ПОМНЯ.

 4. 8
  Гражданин | нерегистриран
  26
  -2

  На лицето Цветан Г. Цветанов да се повдигне обвинение за ежедневна злоупотреба с власт.

 5. 7
  пенка | нерегистриран
  11
  -3

  До коментар [#6] от "Митко Гроздев& Мисля, че е очевидно - политическия смисъл на казуса е даден от изпълнителната власт преди делото да влезе в съда. Какво значи още преди да има искане за екстрадиция Цветанов и МВР да се изказват по телевизията и да обясняват колко е важно да се реши "правилно" това дело, за да получаваме визи

 6. 6
  adv.M.Grozdev | нерегистриран
  13
  -17

  Не мога да разбера защо в правно списания се публикува статия с политически внушения. Отделно, очевидно тук авторът на статията не коментира безпристрастно казуса.

 7. 5
  Иван Попов | нерегистриран
  9
  -24

  Дали българката е виновна или не, ние сега не можем да преценим. Но няма никакъв смисъл да се намесва Цветанов по този повод - цялото разследване по този случай се води в САЩ, там прокуратурата е назовала тази българка сред обвиняемите... Не Цветанов е причина за това.

 8. 4
  fata morgana | нерегистриран
  14
  -2

  До "до съдия"
  Ами защо им е да си го обясняват - те очевидно си харесват свинщината! Нали те го избират и обричат всички останали? Не е работа на съдебната власт да обяснява "народния вот"...Както и не е работа на всеки недоучил дебил да разбира от съдопроизводство, ама това е друга тема...

 9. 3
  съдия | нерегистриран
  13
  -3

  прав сте, трудно си го обяснявам. За всички тези постове тази обикновена свиня е бил избиран- на избори, от народа. нямам обяснение, или поне не ми се иска да приема удобното такова- че народът е заслепен и не вижда кого избира.

 10. 2
  до съдия | нерегистриран
  8
  -7

  СВИНЩИНА!!! - казвате, господин съдия? Как ще обясните, че Свинята, която прави такива Свинщини е била вицепремиер, министър, а сега е дори и депутат? И, ако Вие, като Съдия, не можете да обясните този феномен, как да си го обяснят милиони почтени хора в тази Държава?

 11. 1
  съдия | нерегистриран
  17
  -2

  СВИНЩИНА!!! няма друга подходяща дума за това! надявам се лицето цветан генчев цветанов да понесе отговорност за действията си, и то не само по закон.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.