В прокуратурата да прочетат отново две книги на Волен Сидеров

В прокуратурата да прочетат отново две книги на Волен Сидеров

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и издателите му са извършили престъпления с писането и издаването на книгите "Бумерангът на злото" и "Властта на Мамона" . Това е становището на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която повторно изпраща в прокуратурата материалите по преписка, свързана с издаването и разпространението на двете книги, съобщиха от комисията.

Става дума за сигнал от Сдружение "Софийска ложа Кармел №3355 на Б`НЕЙ Б`РИТ", в който се твърди, че тези две книги са форма на антисемитска пропаганда, чрез тях се насажда омраза към евреите и юдаизма и наред с това се отрича и омаловажава Холокоста.

Сигналът вече е бил пратен и до Софийска градска прокуратура, която обаче излязла с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство за престъпления по чл.108, ал.1 (за проповядване на фашистка идеология), чл.162, ал.1 (за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност) и чл.164, ал.1 (проповядване омраза на религиозна основа) от Наказателния кодекс (НК).

В производството по образувана преписка в КЗД е проведено проучване, в рамките, на което е изискано становище от Волен Сидеров, като автор и от Капка Сидерова, в качеството й на управител на издателя им - "Бумеранг-БГ" ООД.

В изготвения от КЗД комплексен анализ на двете книги се казва, че "описаният образ на евреина е в състояние да предизвика както пряко, така и косвено чувства на обида у всеки евреин, независимо от коя държава или епоха е. Те са унизителни и опозоряващи по много различни начини чрез редица детайли от живота на евреите като цяло. Текстът недвусмислено генерализира всяко критично твърдение от всеки коментиран случай до общността като цяло. Образът на евреите в двете произведения се идентифицира и в пряко, и в косвено предназначение или потенциален резултат за предизвикване на срам, позор, обида или унижение.

И в двете произведения съществува отричане и омаловажаване на Холокоста, като това може да доведе до разрушаване на предварителните познавателни схеми, които читателите са имали за Холокоста като за хитлеристки геноцид над евреите или до първоначално създаване на изкривено разбиране на историческото явление по един подвеждащ начин. Книгите отричат като нереално събитието и го омаловажат на фона на загиналите от християнски културни общности (във Втората световна война), които са представени като жертви на един друг и вече "по-истински" Холокост. Холокостът се омаловажава и отрича чрез изобразяването и приравняването му към измислица чрез редица текстови похвати.

Като заключение в експертизата се казва, че от анализа и на двете произведения става ясно, че те насаждат, подбуждат и проповядват враждебно отношение, омраза и ненавист към определени групи от хора, на първо място към представителите на еврейската общност. От друга страна, книгите внушават и вменяват у читателя с еврейски произход унижение, позор и срам.
"

Въпреки отказа на СГП да образува производство, според комисията в случая има данни за престъпления по чл. 162, ал. 1; чл.164, ал.1 и чл.419а от НК.

Според комисията е осъществен и съставът на чл. 419 а от НК: "Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години". Този текст е в сила от 27 май м.г., а книгите са издадени през 2010 г., но пък продължават да се разпространяват и до днес.

"Без издаването и без разпространението на разглежданите литературните произведения, трудно би било възможно дадените от автора негативни оценки за евреите и юдаизма да достигнат до широката публика. Следователно са налице достатъчно данни, които дават основание да се допусне, че авторът на книгите не е в състояние сам и само със създаването на литературните произведения да извърши проповядването или подбуждането. Това дава основание за съмнения, че издателят и разпространителите на двете произведения също участват в осъществяването на изпълнителното деяние на престъпленията по чл.162, ал.1, чл.164, ал.1 и чл.419а от НК, наред с автора на произведенията", се казва още в съобщението на КЗД.

Случаят не е прецедент за отношението и оценката на прокуратурата за възгледите на Волен Сидеров и начинът, по който той ги популяризира. Както "Правен свят" вече писа, в края на февруари т.г. СГП отказа да образува наказателно производство заради брошурата "Циганската престъпност – опасност за държавата", съдържаща речи и статии на Сидеров и разпространявана от партия "Атака". В постановлението за отказ на прокурор Николай Христов се казва, че не може да се направи извод, че Волен Сидеров е имал за цел да проповядва расова или етническа вражда, или да подбужда към омраза, той само фокусира вниманието на българския народ към престъпления, извършени от цигани, което е негова лична позиция за криминогенната обстановка и политическа оценка за престъпността в България.


Споразумение няма да се допуска и при непредпазливо причинена смърт

Предишна новина

Пращат на съд следовател, окрал мъртвец

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Суарон | нерегистриран
  3
  0

  След компетентният държавен орган - в случая прокуратурата се е произнесъл, то всички други имат много здраве. КЗД да не се изживяват като прокурори, а да си гледат своите преписки. То е все едно прокуратурата да се произнесе за качеството на сиренето вместо ДВСК.... Много комисии, свърхрегулация, а накарая реултатът е, че всеки прехвърля топката и се занимава не с това, което му е възложено от закона!

 2. 5
  ??? | нерегистриран
  2
  0

  Е,момченцата от комисията се борят за нов мандат,забрави ли се,че всички са само и.д.-та.Иначе то са служебни БМВ-та,командировки,програми...

 3. 4
  Разконспиратор | нерегистриран
  5
  0

  Няма осъден циганин защото циганите са под защитата на Мосад. Защо не осъдят цар Киро? Защото той им върши добра работа, създава конфликти между българи и цигани. За тази му дейност той не само е, че е закрилян, но му позволяват да върши нелегална дейност с наркотици, с алкохол и т.н. от които той забогатява, а българите биват бавно задушавани. Прокоратурата която е също еврейска си затваря очите и е снисходителна към цар Киро, към Сидеров и всички други тайни служители. Но ако се появи някой който им пречи, те го унищожват безмълвно!

 4. 3
  Разконспиратор | нерегистриран
  2
  -3

  Волен Сидеров е подводница на Мосад, служител на еврейските служби за сигурност. Целта на Атака е да държи под наблюдение хората които са склони към антисемитизъм и да ги насочва в посока "конфликт с циганите". Създаването на допълнителни етнически конфликти в България е една от целите на еврейската конспирациона система за завладяване на България.

 5. 2
  брем | нерегистриран
  4
  -1

  Тая пък циганска комисия..що не вземат направо да раздават присъди?

  Всеки мангал там е жалбоподател. До сега няма осъден циганин за дискриминация, нищо че псуват българите щото били българи.

 6. 1
  123 | нерегистриран
  3
  0

  Нема що! И КЗД започна да разбира повече от наказателен кодекс от Прокуратурата! Що всеки не си гледа работата, вместо да се изживява като друг, какъвто не е. Те, тогава ще потръгнат нещата...Евентуално.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.