Пенгезов предлага Петя Шишкова за свой заместник и шеф на НО на САС

Пенгезов предлага Петя Шишкова за свой заместник и шеф на НО на САС
Съдия Петя Шишкова

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет (ВСС) за свой заместник и шеф на Наказателното отделение. Пенгезов е заложил на съдия Петя Шишкова. Тя се ползва с добро име в гилдията, колегите й одобряват кандидатурата й и я намират безалтернативна към момента.
Постът остана вакантен в края на миналата година, когато тогавашният зам.-председател на САС и шеф на Наказателното отделение Мина Топузова бе назначена за съдия във Върховния касационен съд. Това е първото кадрово предложение на Веселин Пенгезов, след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението на ВСС, с което той бе свален от ръководния пост заради скандала "Приморско".
Четвъртък се очертава ден, в който ВСС ще взима редица важни кадрови решения. Тогава членовете на съвета ще гласуват за предложението на градския прокурор на София Николай Кокинов за негов заместник да бъде назначена Маргарита Немска, която в момента е говорител на СГП. Немска ще заеме мястото на Иванка Трифонова, която от заместник ще стане редови прокурор.
Освен това ВСС ще повишава прокурори, издържали конкурса за Върховната касационна прокуратура. Там има пет свободни щатни бройки. До сега ВСС повишаваше магистрати по реда на тяхното класиране. Под номер 4 сред издържалите конкурса е бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов. Очаква се да има сериозен дебат по неговата кандидатира на фона и на писмото, което наскоро Едвин Сугарев разпространи срещу него.
Не на последно място ВСС ще избира и окръжен прокурор на Пловдив. Кандидатите са Гергана Мутафова (шеф на РП-Пловдив), Димитър Ангелов (прокурор в РП-Пловдив), Марин Пелтеков (и.ф. ръководител на ОП-Пловдив), Росен Каменов (прокурор в ОП-Пловдив) и Румен Попов (зам.-шеф на ОП-Пловдив). Според източници на "Правен свят" ВСС е разделен на две по отношение на кандидатите. Едните смятат да подкрепят Пелтеков, другите пък застават зад Румен Попов, който е близък на бившия окръжен прокурор на Пловдив Иван Даскалов, избран през октомври 2011-а за апелативен прокурор на града. Всъщност тогава във ВСС се получи анонимно писмо от обвинители и следователи от Пловдив и Пазарджик, които възразиха срещу кандидатурата на Иван Даскалов. В същото писмо те твърдяха, че Даскалов се е хвалел, че следващият окръжен прокурор на Пловдив ще е Румен Попов. Тогава ВСС отказа да се занимава с писмото, защото е анонимно. А дали "човекът" на Иван Даскалов ще оглави пловдивската окръжна прокуратура ще стане ясно в четвъртък на заседанието на съвета.
 

 

 


Соломон Паси: Филчев ме изнудваше с компромати

Предишна новина

Адвокатурата издаде филм за служебния защитник на Ботевите четници - Илия Цанов

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  учудена | нерегистриран
  0
  0

  Клюката за бъдещия окръжен на Пловдив като че ли остана незабелязана под голямото заглавие. Дали пък накрая няма да стане "двама се карат, а трети печели"? Особено на тази дата 02 февруари ....

 2. 10
  до Dies Irae | нерегистриран
  0
  0

  Пише се Пън Гъзов - от пън и от гъз. Защо ли? А връзката е свинята Гуце. Защо ли? Ами то е ясно защо.

 3. 9
  Пенгез | нерегистриран
  0
  0

  Естествено, че е нечия щерка, може ли да има съмнение?! И какво стана от всичките медийни Пенгезлъци околофатмака? Продължава да е началник, съдия и дори кадрува. После - бил дал 300 00 евро да го оправят във ВАС.Имал бол - дал, бързо се избиват.

 4. 8
  Пиночет | нерегистриран
  1
  0

  Шишкова е образец за съдия. Заслужава си евентуалния избор.

 5. 7
  11 | нерегистриран
  0
  0

  Кучетата си лаят, кервана си върви, нищо ново под слънцето- още една петилетка, какво още трябва да се случи, та тоя ВСС да си върви, до последно ще си правят лобистките назначения, на които ние ще им сърбаме попарата.

 6. 6
  куку | нерегистриран
  0
  0

  Густо майна Филибето, нищо ново под небето. Ерата Росен Димов преминава в ерата Иван Даскалов !

 7. 5
  Dies Irae до неразбрала | нерегистриран
  0
  0

  Оставям ти го за домашно ,нали и без друго по цял ден се занимавате с това кой на кого какво казал–толкова ви е нивото,за останалите неща ,които правите няма да пиша от други съображения,но те се подразбират!

 8. 4
  Красен Николов | нерегистриран
  0
  0

  Цецо президент!

 9. 3
  неразбрала | нерегистриран
  0
  0

  И чия дъщеря е Петя Шишкова?

 10. 2
  Dies Irae | нерегистриран
  0
  0

  Чия дъщеря е Петя Шишкова и къде се отчита Пенгъзов? Тук няма ли връзка ДС–Москва?

 11. 1
  наблюдател | нерегистриран
  0
  0

  Този поръчков сайт дали е разговарял с членовете на ВСС, за да посочва "половинки" и "четвъртинки" и "осминки" и др. Не е ли по-добре да се окуражат всички участници в конкурса? Ура за печелившия и наздраве за победените!Кураж на всички!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.