"24 часа": Изборният закон трябва да се смени, за да има информиран избор


"24 часа" се обръща към новоизбраните депутати с искане да бъде променен Изборният кодекс, така че новият век да настъпи и там.

Нашето предложение е ограничението за публикуване в реално време на данни от екзитполовете по медиите да бъде отменено. В момента то е разрешено само във фейсбук и другите социални мрежи, които според член 205, ал.5 от Изборния кодекс не са медии. Нали разбирате колко спрели са тези хора, които са сметнали, че фейсбук не е медия. Уведомяваме ги, че е медия, и то най-голямата в света.

Затова първият закон, който трябва да приеме това Народно събрание, е промяната на Изборния кодекс. Трябва да се въведе мажоритарна система, както повелява резултатът от референдума. Но заедно с това да отпадне тази абсурдна и архаична забрана, символ на лицемерната ни демокрация. Трябва да отпадне и т. нар. ден за размисъл, както и забраната да се агитира в изборния ден.

Пак да дадем пример. В деня за размисъл е забранено да се публикуват изборни материали и реклами, както и в самия изборен ден. Но не е забранено да се четат и гледат такъв тип материали, публикувани предните дни. Времевите рамки са отдавна изместени по начин, който не включва смяната на деня и нощта от времето на Алеко Константинов. Тези забрани са напълно безсмислени, затова трябва да бъдат премахнати.

"24 часа" иска да събере една коалиция от желаещи, които да предложат на бъдещото Народно събрание експертна помощ за премахване на обективно вредните и безсмислени разпоредби - първо в изборния закон, а след това и в други.

Ето какво смятат журналистите и медийните експерти, с които разговаряхме:

Кирил Вълчев, Дарик радио:

Трябва да се спре интернет за 2 дни,

Северна Корея може да ни помогне

За да се приложи ефективно и последователно законът, трябва да се спре за 2 дни интернет на територията на цялата страна, също така и кабелните телевизии, както и да се свалят сателитните чинии. Мисля, че службите на държавата могат да се справят с тази задача, особено ако ползват опита на Северна Корея.

Извън шегата искам да напомня, че още през 1996 г. Дарик радио чрез тогавашния главен прокурор Иван Татарчев сезира Конституционния съд, докладчик беше съдията Димитър Гочев. Тогава съдът отмени забраната за публикуване на социологически проучвания за 2 седмици до изборите. Но остави двата дни - за размисъл и изборния ден, защото съдиите прецениха, че така не се нарушава балансът на права. През 2001 г. писах статия за това в "24 часа" и не съм променил мнението си оттогава. Времето доказа, че тази забрана е безсмислена. И агитацията в изборния ден трябва да се разреши, защото тя ще стимулира активността. През 2000 г. отразявах изборите във Флорида, те бяха много оспорвани между Буш и Гор. В изборния ден и двамата кандидати имаха митинги и никой не възприемаше това като заплаха за демокрацията. Готов съм да помогна с всякаква експертна помощ за падането на тази забрана. Аз водих дело против глоба, наложена на "Дарик" за същото и го спечелих.

Емил Кошлуков:

Поздравявам "24 часа"! Забраната е безумна

Абсолютно правилна е инициативата на "24 часа" да отпадне глупавата забрана за огласяване на междинни изборни резултати от медиите. Поздравявам ви и се надявам, че ще успеете. Един трябваше да се престраши и да го направи. Безумно е такава забрана да съществува във века на мигновените комуникации. Виждаме, че и ЦРУ не може да скрие "Уикилийкс", та какво остава за изборите в страната ни...

Второ, това понятие "забрана за огласяване на междинни резултати" е остаряло и почти няма аналог в света.

И трето, ако някой смята, че заради огласяването на междинни резултати 2 часа преди края на изборния ден, той ще загуби изборите, по-добре да се пенсионира.

Радомир Чолаков, експерт по медийни закони:

Изборният кодекс не може да е над конституцията

Браво на "24 часа"! Правото на информираност е конституционно право.

Законът не може да преодолява конституцията. Ако въпросът бъде поставен пред Народното събрание на тази плоскост, не виждам с какви аргументи депутатите биха казали "не" на промяна в Изборния кодекс.

Георги Лозанов, медиен експерт, бивш шеф на СЕМ:

Няма смисъл повече от играта на котка и мишка

Аз съм съгласен с това, че оповестяването на социологически изследвания на вота може да има агитационно влияние върху избирателя и в този смисъл логично е да бъде поставено в същия режим, както и агитацията. Заедно с това обаче става технологично невъзможно достъпът до тези изследвания вече да бъде възпрепятстван в деня за размисъл. И тогава подобна забрана предизвиква единствено нелоялна конкуренция на медийния пазар. И то така, че тези, които спазват забраната, търпят щети за сметка на онези, които отговарят на желанията на аудиторията и оповестяват данните. Няма смисъл повече от тази игра на котка и мишка, в която участваме вече три десетилетия. Ако някой ден се намерят достатъчно адекватни форми на регулация в интернет, си заслужава отново да се върнем към идеята за ден за размисъл.

Мирослав Севлиевски, изборен експерт:

Забраната се заобикаля и това не е нанесло вреди на изборите, затова по-добре да падне

Да, бих подкрепил инициативата на "24 часа" за промяна в закона, която да отмени забраната за междинно оповестяване на резултатите в изборния ден. На повечето места по света е забранено да се обявяват екзитполове преди края на изборния ден. Законът в България не е изключение, но практиката показва, че от въвеждането на забраната до днес тя се заобикаля.

И понеже се заобикаля и сме видели, че така не се нанасят драматични вреди на процеса в изборния ден, по-добре тя да бъде вдигната.

Телефонна измама приключи като грабеж

Предишна новина

Задигнаха фонда И аз съм човек на пловдивчанин

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.