2000 души плащат цената на първото знаково отвличане у нас


Около 2000 души губят работата си заради първото показно отвличане срещу откуп у нас – това на бизнесмена Стефко Колев през 2001 г.

Това показа репортаж на NOVA, който ни среща с Колев 16 години по-късно, докато тече развръзката на друго отвличане – това на Адриан Златков.

В началото на новия век Колев е собственик на приватизираното соцпредприятие за конфекция "Руен". Компанията е представител за България на западни марки за спортни облекла и голям работодател в някои региони. Всичко се променя, когато генералният директор бива отвлечен, а съпругата му трябва да събере 1 милион лева за освобождаването му. Колев е отвлечен на малка улица пред дома си, където той и шофьора му са блокирани от насрещно движещ се автомобил

"Излязоха с автомати и пистолети и ме накараха да сляза от колата", разказва жертвата.

Първоначално бизнесменът си мисли, че всичко е полицейска проверка или обикновен обир.

След смяна на три коли той е закаран в къща. Първоначално бандитите искат 4 милиона лева и заплашват несъгласния Колев с горелка.

"Събуха ми чорапите и ме заплашиха, че ако не ги платя ще ми изгорят краката.

Тогава се съгласих, но им казах, че 4 милиона е абсурд", разказва похитения. Престъпниците му заявили, че тъй като това е първи такъв случай у нас, ако не плати сумата Колев ще бъде убит, за да е ясно на всички какво се случва при отвличания.

Споразумява се на 1 милион с бандитите и прави аудио запис, който е изпратен по освободения му шофьор на съпругата му. Тя събира парите от познати и бизнес партньори на мъжа й.

Около 40% от сумата е взета назаем с високи лихви.

Жената получава указания да хвърли парите от движещ се влак през Искърското дефиле. В резултат около 10% от сумата се разпилява и е намерена от кантонер, който връща средствата на властите.

Полицията през цялото време подслушва телефона на съпругата на Колев.

Бандитите все пак пускат бизнесмена, който остава 7 дни в плен. Главата му е облепена в тиксо. Помни лая на кучета около къщата. Похитителите му осигуряват суха храна. Предлагат му също бира и дори наркотици.

"Разговаряхме на различни теми. Това бяха някакви момчета, които просто ги използваха за пазачи", спомня си Колев.

Последвалите съдебни дела за отвличането на Колев завършват безрезултатно. Осъдени няма, а жертвата твърди, че така и не е бил потърсен от прокурорите.

Основен обвиняем е Йосиф Йосифов – Йоско - организатор на престъпна група, която после е намесена и в други престъпления.

Властите не успяват да докажат, че именно той е говорил със съпругата на бизнесмена. В момента Йоско се издирва от "Интерпол". Други двама души от бандата са убити, а останалите са на свобода.

В момента има предположения, че същата престъпна група стои зад отвличането на Адриан Златков.

Ако при похищението срещу Колев разследващите органи и съда са били свършили по-добра работа, то може би е нямало да има толкова много такива престъпления впоследствие у нас, смята самият той.

По-тежко за него от психологическата травма и липсата на правосъдие е последвалият срив на бизнеса му.

По думите на Колев той връща в продължение на 10 години парите, взети от съпругата за откупа му. С лихвите те нарастват до 1 700 000 лв.

Затворени са предприятията на "Руен" в Ардино и Припек, като 2000 души остават без работа. Немските партньори на Колев изчакват края на делото по отвличането му и впоследствие излизат от България. По неофициални изчисления, така в държавната хазна спират да влизат 400 000 лева месечно в осигуровки.

Помещение под офиса на ексдепутата от "Суджук-гейт" приличало на месарска фабрика

Предишна новина

Глобиха 1000 лв. висшист, пребивал баба си за имот

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.