2 г. след смъртта на служител на секретно звено на МВР родителите доказват грешки в разследването


Загадъчна смърт на мъж от Пазарджик вече две години не дава покой на близките му. Служител в секретно звено на МВР бе открит прострелян в главата. Според разследването категорично става дума за самоубийство, родителите на полицая обаче се съмняват в тази версия.

Още преди година родителите бяха провели паралелно разследване, което извади на показ редица пропуски в работата на следствието.

29-годишният служител на ДОТИ Живко Ваклинов е открит мъртъв в личния си автомобил в гараж на улица "Батак". Мъжът е прострелян в главата с личното си оръжие. "Намираме се в гаража на Живко Ваклинов и при автомобила, в който беше намерен прострелян на 26 юни 2012 г. При огледа полицията тука, поемни лица ли, как ги наричате, не са открили гилза!", недоумява бащата на Живко Благо Ваклинов.

В 8:25 часа сутринта майката на Живко Ваклинов получава странен есемес. Според жената текстът не е изпратен от сина й. "В 9:00 часа си погледнах телефона, че имам съобщение... Отворих съобщението. Беше от сина ми Живко и пишеше: "В гаража съм. Вземи си ключ." Отначало си помислих, че не се отнася за мен...", спомня си Емилия Ваклинова.

Никой от съседите на оживената улица в центъра на Пазарджик не чува фаталния изстрел.

Живко Ваклинов е служител на ДОТИ-Пазарджик. Това е службата в МВР, която отговаря за техническите средства, проследяване и подслушване. Макар Живко Ваклинов да е висококвалифициран и уважаван служител на МВР, според родителите му разследващите проявяват учудваща немарливост при изясняване на фактите около смъртта му. Заличени и пренебрегнати са ключови улики. Първата гилза е открита в автомивка от случаен човек десет дни след смъртта на Живко Ваклинов. Втората гилза е намерена месец по-късно. "Тогава слязохме със съпругата ми тук до колата да търсим ключовете. Между двете седалки има барче. Тя взе да рови. А, още една гилза, бе?!", разказа бащата.

Гилзите дълго време не са прилагани като улики по разследването. Автомобилът на Живко е измит часове след смъртта му, без официално разрешение от разследващите.

Изготвената година след смъртта на полицая експертиза установява, че по тапицерията на автомобила има три различни вида барутни частици, тоест - произведени са минимум три изстрела. Дрехите на младия оперативен работник изчезват в моргата. Вече две години прокуратурата отказва да извърши ексхумация на трупа, за да се установят точно обстоятелствата около смъртта.

"Тези барутни частици - една година след измиването на колата се намират! Дрехите му изчезнаха, скриха ги. Смущават ни много неща! Тези дрехи може да е имало разкъсвания по тях, да е имало борба... Много неща може да са... Просто са унищожени умишлено като улики според нас. Абсолютно нямаме съмнение, че е убит! От две години искаме ексхумация", казва бащата.

Адвокатът на семейство Ваклинови Яничка Методиева също намира много грешки в хода на разследването. "Най-смущаващото обаче е, че от две години се отказва това основно нещо, което за мен като юрист би довело до разрешение на въпроса - дали действително Живко Ваклинов се е самоубил, или някой го е убил - това е допускането на ексхумацията! За да се установи действително правилно ли съдебният лекар е установил входно-изходната рана, дали добре е огледал трупа, има ли други наранявания по него, други прострели рани", обясни Методиева.

Смъртта на Живко настъпва няколко седмици след завръщането му от пътуване до Израел. Разследването на близките на Живко установява, че в метална каса в дома му е имало израелска сим-карта, към която е изпратено текстово съобщение от мобилния телефон на Живко Ваклинов малко преди часа на смъртта. "Има СМС - в 8:25 часа, изпратен до израелската сим-карта", обясни майката.
Разследването за смъртта на Живко Ваклинов е прехвърлено от пазарджишката в софийска районна прокуратура. Оттам отказаха да дадат конкретна информация относно фактите и обстоятелствата около смъртта на младия мъж. Според прокуратурата вече категорично е доказано, че полицаят се е самоубил. От няколко дни делото е прекратено, а родителите вероятно ще обжалват.

Замяната на пробацията със затвор действа занапред

Предишна новина

Новата съпруга на бившия чешки премиер беше призната за виновна за злоупотреба с власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.