Внесоха искането за импийчмънт на президента

Внесоха искането за импийчмънт на президента

162 подписа на депутати са събрани за започване на процедурата за импийчмънт на президента Георги Първанов. Подписката с проекторешение за предсрочно прекратяване на пълномощията на държавния глава бе внесена в деловодството на Народното събрание тази сутрин. Документът е бил парафиран от депутати от ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и независими.
До искането за импийчмънт се стигна заради публикувана стенограма от среща на Първанов с финансовия министър Симеон Дянков.
В мотивите на искането се казва, че "границите на легитимното президентско говорени са заложени в Конституцията". Освен това се твърди, че със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с финансовия министър Първанов е нарушил основни конституционни норми и принципи на политическата система, каквито са народният суверенитет, разделението на властите и политическият плурализъм.
В мотивите се посочва, че държавният глава не е равнопоставен на мандата на парламентарното мнозинство и той не трябва да се състезава с парламента и кабинета, както е в един полупрезидентски или президентски режим.
Според вносителите Първанов е нарушил именно този принцип, като е заявил, че неговата политическа легитимност е сравнима с тази на Народното събрание.
"От тази своя криво разбрана позиция президентът отхвърля цялостната политика на правителството и което е по-важно в случая - заявява, че ще се превърне в систематична негова опозиция".
Георги Първанов ясно осъзнава, че атакувайки двамата вицепремиери - Симеон Дянков и Цветан Цветанов, атакува цялото правителство, се казва още в искането и се допълва, че "безспорно тези изявления са политическо говорене, което само по себе си не води до смяна на баланса на властите, но несъмнено едно такова интензивно говорене е в състояние да промени характера на президентската институция и от олицетворение на единството на нацията да я превърне в инструмент на тясно разбрана партийна политика и пропаганда".
"Тези вербални актове на президента нарушават парламентарните принципи на Конституцията и я подлагат на една полупрезидентска интерпретация", се казва още в документа. По тяхно мнение това е сериозно нарушение и заплаха за основния закон, която трябва да се пресече в зародиш. Твърди се, че президентът нарушава не само духа, но и конкретни разпоредби на Конституцията - чл. 1, ал.1, чл. 92, ал. 1, чл. 62, ал. 1 и чл. 105, ал. 1 от основния закон.
А начинът на водене на разговора с Дянков и огласяването на стенограмата, накърнява достойнството на финансовия министър, което пък по същество било нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията.
Вносителите настояват Конституционният съд да се произнесе и по "обсъждания в обществото факт за принадлежност на президента към службите на бившата Държавна сигурност като секретен сътрудник Гоце, който факт е укрит към момента на избора му и признат след това".
Най-вероятно дебатите по искането ще се проведат следващата сряда – 31 март.
 

 


 

 


Таксиметров шофьор прострелян в главата с газов пистолет

Предишна новина

Първият лицензиран бутик на Porsche Design отвори врати в София

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Здравомислещ- Политически трус | нерегистриран
  0
  0

  Който и каквото да говори за първи път от 20 години насам има политическо заметресение на т.нар. политическа класа и както се казва - треска ги е затресла, защото досега от началото на прехода си крадяха безответноствено. Особената гнус в случая беше заявената и неизпълнена от БСП ревизия на всички "царски далавери". И тука т.нар. "надпартиен" президент ги обгърна с широка душа и БСП и ДПС и НДСВ и им каза: "Момчета, ако ще крадете, то поне крадете заедно за да е законно!" И те плеснаха с ръце и се прегърнаха с мандата на Доган и настана мир и любов и се забрави и магистрала Тракия и царски имоти и БТК и какво ли още не за радост на постоянното присъствие на ДПС в кражбите, че даже лидера им се писа хидролог и си взема спокойно милионен хонорар за това, че е във властта. През това време символа на единството на нацията и главен инженер на краденето спокойно си трепеше екзотични архари по чужбините и задяваше малолетни ентусиастки на древната професия без да му дойде на ума, че това си е временно явление. Но както се казва всяко нещо е до време само пиянството е до гроб. И докато на чашата на лидера на турците в България не се изпразва и той пише в опиянение за собственото си падение за нескопосаното си общуване с политическата проститутка на Труд, то се оказа, че Станишев е заложил не мини а атомни бомби в бюджета на страната а относно помазаната от Бога аристокрация, то повечето от тях са клиенти на прокуратурата. В цялата тази каша Първанов успя да намери виновник и той се оказа Дянков, който би трябвало да се извини за това, че е там. Да ама не както казваше не Петко Бочаров а Алеко Константинов. Защото новите реалности не бяха оценени по същество и сега процедурата по отстранявнето му изглежда повече от логична за цялото му бездействие от предходните години. За всеки е ясно, че няма тя да мине, но с него вече е свършено. Най малко защото 2/3 от представителството в парламента е на това мнение. Все повече се убеждавам за гениалното произведение на Смирненски- "Приказка за стълбата". Ама кой да я чете?..

 2. 2
  Dragon | нерегистриран
  0
  0

  Трай бе,комунист!

 3. 1
  clearly | нерегистриран
  0
  0

  Имам чувастото ,че с тоя импичмънт който искат и мотивите към него партията ГЕРБ твърдо и неотклонно искат да покажат ,че са смешници и профани в областта на правото!Толкова ли нямаха пари ,че не платиха на някоя юридическа кантора да ги консултира, а не да се излагат като кифладжии начело с ГМ Фидоскова с елементарни казуси.На всичкото отгоре доживяхме вожда Сидер и протежетата му от АТАКА да тълкуват Конституцията .В заключение с импийчмънт или без него ,това ваше некадърно правителство ще се КАПИЧНЕ и Първанов ще си прави служебен/програмен/ кабинет

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.