11 учители отиват в затвора заради подсказване


Мега скандал избухна в САЩ. Десетки учители бяха разследвани за това, че подсказвали на учениците си и поправяли грешните им отговори. 11 от учителите бяха признати за виновни и бяха вкарани в затвора директно от съдебната зала.

Адвокати и подсъдими, както и хиляди телевизионни зрители, останаха шокирани от гледката в съда – довчера учители с над 20 години опит, днес – затворници. И то по обвинения по закон, създаден специално да гони мафията в Америка през 70-те години на миналия век. Минути след като съдебните заседатели обявиха, че 11 от 12-те обвинени учители са виновни, съдията нареди те да бъдат незабавно отведени в затвора. Навън остана само една преподавателка, която чака бебе до две седмици.

Педагозите са виновни, че са давали верните отговори на стандартизираните щатски тестове на своите ученици и дори поправяли грешките им. В резултат – учителите получавали бонуси, а учениците, които имали нужда от специална помощ , за да се справят по-добре в училище, не я получавали.

"Цялото ни усилие в това дело беше да накараме нашата общност да спре и да се вгледа в образователната ни система", коментира прокурорът Пол Хауард. Присъдата изглежда шокира мнозина, решението на съдията- също. "Те за осъдени за углавно престъпление. И за мен, те ще трябва да бъдат приети в затвора", заяви съдията Джери Бакстър. В момента учителите са в ареста и очакват присъдите си, които могат да бъдат до 20 години затвор.

Ако в България подсказването и преписването в час може да бъде санкционирано просто с рядко срещаната оценка 1, за американците това е порочна практика, която поставя основите на корупция и не трябва да бъде възпитавана в децата. И, че всеки, който лъже получава наказание – независимо на каква възраст и каква позиция.

Експертиза за химен спъва делото на девствената поетеса

Предишна новина

Борисов: Правосъдният министър има моята пълна подкрепа

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  х | нерегистриран
  3
  0

  Призовавам БХК и останалите толерантни НПО организации, особено тази от Разград да излязат с протестни декларации в защита на явно несправедливите присъди на тези учители.

 2. 2
  ... | нерегистриран
  1
  -1

  Де и у нас...

 3. 1
  KKabakcievDrSc | нерегистриран
  0
  -4

  Много хубаво обяснение защо няма много американски лъжци и лъжкини. И защо има страшно много - и особено много в съдебната система - български лъжци и лъжкини, български лъжливи овчарчета и български свраки с двата крака. Може само да се съжалява, че пред обществото българските овчарчета и свраки рядко се виждат с двата крака. Защото лъжите и измамите им биват ревниво прикривани от останалите лъжливи овчарчета и свраки.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.