11 българи са в одрински затвори за връзки с гюленисти


11 български граждани се намират в затворите в Одрин с обвинения за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация, съобщиха от Министерството на външните работи на въпроси на "Сега". По този текст от турския наказателен закон обикновено се преследват привърженици на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен.

Последният случай с арестувани българи е от 17 ноември - тогава бяха задържани трима души по подозрение, че са взели пари, за да помогнат на няколко семейства, бегълци от режима на Ердоган, да преминат през границата. 

Информацията за арестантите е получена от консулството ни в Одрин. Арестуваните се намират на различни места за задържане, като следствията или делата срещу тях са на различен етап. От МВнР не предоставиха никаква друга информация за българските граждани. "Молим да се има предвид, че част от лицата са с двойно гражданство (българско и турско) и придобиването на информация за тях е особено затруднително, тъй като те са третирани от турските власти единствено в качеството им на турски граждани", пише в отговора.  

Миналата седмица началникът на пресцентъра на МВнР Иван Димов каза, че на България може да се наложи да поиска информация за броя на българските граждани, които лежат в затвори в Турция, по линия на договора за правна помощ. Той поясни, че ведомството не разполага с информация колко точно хора с български паспорти излежават присъди или се намират в предварителните арести в южната ни съседка и колко са с обвинения за трафик на хора. Поводът бе въпрос на "Сега" дали са верни твърденията на кореспондента на турския вестник "Сабах" Мурад Саваш, че освен тримата в Одрин - Николай Касабов от Крумовград и Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа от Кърджали, в турските затвори има още български граждани, задържани за трафик на гюленисти. 

Пак миналата седмица главният редактор на сайта 24rodopi.com Илхан Андай съобщи, че през февруари в затвора в Одрин са били вкарани шестима българи, участвали в група за нелегален трафик на хора от Турция към България. Някои от тях са били пуснати по-късно, но други и досега се намирали в него. Той посочи, че групата е успяла да преведе през границата 57 души, които определи като привърженици на Гюлен. Срещу това тя получила около 550 000 евро. 

Отговорността на управители и съдружници по чл. 19 от ДОПК

Предишна новина

ЕК въвежда нови правила за по-сигурни електронни плащания за потребителите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.