10 дела са образувани в Административния съд в Смолян срещу кмета на Девин


10 дела са образувани в Административния съд в Смолян срещу кмета на Девин Красимир Даскалов. Жалбите са на Здравко Чепишев, чрез пълномощника му и негов брат – Живко Чепишев. Жалбите са за мълчалив отказ на кмета на община Девин по подадени заявления за достъп до обществена информация.

И десетте жалби касаят подадени заявления с правно основание по член 24 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация за получаване на различни сведения от обществения живот на община Девин. Те са свързани предимно с начина на разходване на общинския бюджет, както и други въпроси, информират от Пресцентъра на административния съд в Смолян.

Съдебната сага срещу девинския кмет започна в началото на годината. Братята адвокати подадоха четири заявления за предоставяне на обществена информация чрез инициативния комитет "За Девин". Те спечелиха първото съдебно производство и магистратите върнаха преписката на кмета за произнасяне. Другите три дела загубиха с мотив, че инициативният комитет няма право да оспорва мълчаливите откази. Жалбите бяха отхвърлени като недопустими и подадени в нарушение, тъй като са от неправосубектен жалбоподател. Предстои Върховният административен съд да се произнесе по казуса.

Унгарският президент подписа закона, който може да затвори университета на Сорос

Предишна новина

Германски съд забрани връщане на бежанци в България

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.