Кандидат-апелативен прокурор предложен за трети път за наказание
Шефът на ВАС няма да номинира хора за свои заместници, предостави всичко в ръцете на ВСС
 
18 март 2009, 15:55 | Ралица Петрова | Видяна: 1632
 
 

Кандидат за поста апелативен прокурор на Бургас може да си остане само с мераците за повишение. Не само това, но може и да се прости и с част от заплатата си. Не за друго, а защото в сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) му образува дисциплинарно производство и то за трети път.
Става дума за обвинителя от Окръжна прокуратура-Бургас Огнян Стоянов. В понеделник той прати документите си в съвета за кандидатстване за поста апелативен прокурор на града. Но два дни по-късно кадровият орган на Темида му образува дисциплинарка по предложение на Инспектората към ВСС.
Хората на Ана Караиванова са проверили работата му по случай от 1997 година. Тогава 14-годишно момиче от Поморие е било изнасилено и убито, а Стоянов е бил определен за наблюдаващ прокурор. В продължение на две години не се извършват кой знае какви процесуално-следствени действия, не се произнася по молбата на бащата да бъде конституиран като частен обвинител, нито пък му обръща внимание, въпреки твърденията на родителя, че има нови факти около престъплението. Веднъж даже спира производството, което се води срещу неизвестен извършител без да прати препис на родителите на жертвата. Накрая, през 1999 г. прекратява делото без да се обоснове. Практиката, обикновено, е да се спират производствата срещу неизвестен извършител. Така има шанс при нови факти да бъде по-лесно възобновено.
Междувременно (през 1998 г.) отново в Поморие е изнасилена и убита друга жена. Този път органите имат заподозрян. Черньо Иванов е задържан през 2003 г. и прави пълни самопризнания и за двете престъпления. Делото за убийството на 14-годишното момиче е възобновено, дадено е на друг прокурор и през май 2007 г. само в едно съдебно заседание Иванов е осъден на 20 години затвор. За другото убийство той получава доживотен затвор.
Инспекторатът внесе във ВСС предложение за налагане наказание "намаляване на заплатата" на прокурора Огнян Стоянов, заради бездействие и непрофесионално поведение по време на разследването за убийството, нарушаване на сроковете и заради необоснованото прекратяване.
Това не е първата дисциплинарка срещу Стоянов. Миналата година неговият началник – окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов внесе във ВСС над 300 страници материали срещу Стоянов за системни нарушения на служебните задължения. Ангелов искаше неговото уволнение. Но вместо това ВСС върна материалите на бургаския окръжен прокурор с препоръка да му наложи наказание "порицание". А по третата дисциплинарка, отново за служебни нарушения, ВСС отказа да му наложи каквото и да било наказание.
В бр. 2 от 2009 г. списание "Правен свят" подробно писа за начина на работа на прокурор Стоянов.
В сряда ВСС образува още пет дисциплинарни производства – срещу трима съдии от търговското отделение на Врачанския окръжен съд – Николай Христов, Борислав Самоковски и Цветана Михайлова, срещу магистрата от Районен съд-Балчик Цонко Иванов и срещу районния прокурор на Разлог Васил Чекански. Петимата са извършили различни нарушения.
От сряда започна да тече 14-дневният срок, в който кандидатите за постове административни ръководители на апелативните съдилища в София, Пловдив и Варна, както и за две места на заместник-председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и едно на Върховния административен съд (ВАС) могат да подаватт документи за участие във ВСС.
По този повод шефът на ВАС Константин Пенчев се обърна към членовете на съвета с думите, че той няма да прави предложения за нито един от заместниците си. Пенчев каза, че мандатът му приключва след две години и не иска да натрапва на наследника си екип, с който да работи.
Всъщност някои не изключват вероятността Пенчев да се е решил на тази крачка заради бламирането му от страна на ВСС по повод избора на председател на Административен съд-Варна. Тогава кадровиците на Темида подкрепиха самопредложилия се кандидат, а не човека на Пенчев.