https://www.monitor.bg/bg/a/view/zakopchaha-za-shpionaj-hora-na-malofeev-i-vasilev-u-nas-174980
Закопчаха за шпионаж ортак на Малофеев и Василев у нас
 
10 септември 2019, 04:14 | | Видяна: 62
 
Един от най-близките ортаци на банкера-беглец Цветан Василев, посредник между него и кремълския олигарх Константин Малофеев и основно острие на прокарването на интересите на "Кремъл" у нас – Николай Малинов бе закопчан навръх 9 септември във връзка с дело за шпионаж срещу държавата. За разпит е бил задържан и дясната му ръка в организацията "Русофили" Юрий Борисов. Малинов и Борисов са бивши соцдепутати, като първият бе издател и на партийния вестник на БСП "Дума", а вторият – главен редактор на ежедневника. В момента първият е председател на движение "Русофили", а вторият – секретар на организацията, която дори не крие, че основната й цел е превръщане на страната в пета колона на Русия.
 
Информацията за арестите тръгна именно от "Дума", пред чието онлайн издание съпругата на Борисов Дора Чичкова съобщи, че мъжът й е бил задържан, а апартаментът им обискиран, като са иззети документи на движение "Русофили". Малко по-късно информацията бе потвърдена от националните телевизии, а следобед излезе и новината, че белезници са щракнали и около китките на Малинов. Самият той е трябвало да бъде в предаване на bTV сутринта, но не се е появил. Според неофициална информация той е бил оставен зад решетките за разлика от Борисов, който е бил пуснат веднага след разпита си.
 
По-късно през деня от държавното обвинение обявиха, че се извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 от Наказателния кодекс. "Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. В отговор на многобройни запитвания от медиите, пресцентърът на Прокуратурата на Република България заявява, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват", съобщиха оттам.
 
Арестът на Малинов е въз основа на определение на Специализирания наказателен съд, като според текст, разпространен в социалните мрежи, то е във връзка с дело, стартирано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс. Текстът гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. В документа е записано също, че се дава разрешение за обиск в апартамента на Борисов, защото вероятно в негово притежание са вещи и доказателства, които не могат да бъдат набавени по друг начин от органите на досъдебното производство.
 
Според информациите в публичното пространство, за разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, която е и член на Националния съвет на БСП, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.
 
Бизнесменът, бивш депутат, издател на "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов се счита за един от главните проводници на интересите на Кремъл у нас, като не веднъж и два пъти се е изявявал на организирани от Русия форуми като един от най-страстните агенти за влияние на Федерацията в България. У нас той продължава да представлява редица руски издания, а съпругата му Даниела Малинова е официален представител в България на международната медийна платформа на Русия, чрез която "Кремъл" прокарва пропагандата си RBTH (Russia Beyond the Headlines). Част именно от нея е изданието "Руски вестник", печатано като притурка към в. "Дума" въз основа на лицензионен договор, сключен от Малинова, официален представител на RBTH и "Российская газета", както разкри още преди време Агенция "Монитор".
 
В Русия сред близките приятели на Николай Малинов е генералът от съветското разузнаване Леонид Решетников, а също кремълският олигарх Малофеев. Именно бившият соцдепутат е и човекът, запознал Цветан Василев с руския олигарх. Признанието за това бе направено от самия Малофеев в интервю, в което разказа, че след фалита на КТБ, когато банкерът беглец се укрива в Москва, той се свързва с него чрез Малинов и дори му отива на гости. Явно разговорът им е бил доста плодотворен, защото след дружеското посредничество на председателя на движение "Русофили" Малофеев и Василев стартираха няколко кампании за овладяване на едни от малкото апетитни активи, финансирани с пари от КТБ и заложени в полза на фалирания трезор.
 
Първият публичен опит за това бе направен през март 2015 г., когато на сцената се появи бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт и подставено лице на кремълския олигарх – Пиер Луврие. Той се пробва да прибара "Дунарит", "Авионамс", БТК, НУРТС, "Фърст диджитал" и ГАРБ. Този опит за пладнешки грабеж се провали, но мераците на Василев и Малофеев да откраднат част от активите под носа на държавата не престанаха, като в последствие опити да наложат контрола си над "Дунарит" и БТК бяха направени чрез друго подставено лице на кремълския бизнесмен – Дмитрий Косарев. Докато БТК в крайна сметка бе спасена от хватката на българо-руския тандем, след като бе продадена на публичен търг в Лондон, то "Дунарит" продължава да е заложник на редица дела, заведени под давлението на престъпната комбина и да е под контрола на друг ортак на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, като играе ролята на касичка за свежи пари на банкера беглец и покровителите му в Русия.
 
Пак същият тандем стои и зад три опита за кражба на TV7 и News7, с крайна цел финансираните с близо 300 млн. от КТБ телевизии да бъдат превърнати в пропаганден рупор на Кремъл. За тези напъни Василев и Малофеев са подпомогнати отново от Николай Малинов, като замисълът е бил TV7 да се трансформира в православен канал с аналитична насоченост, а News7 да играе ролята на новинарска телевизия. И двете е трябвало да обслужват геополитическите цели на Москва на Балканите, като подобен канал вече е бил създаден в Русия през 2014 г. от Константин Малофеев. Медията се нарича "Царъград ТВ" и е интернет телевизия, защитаваща консервативни и монархически позиции и – разбира се – геополитическите тези на Путин.
 
Руският олигарх е в забранителните списъци на САЩ и ЕС
 
Руският олигарх Константин Малофеев е в забранителните списъци на САЩ и ЕС. Негов човек е и един от хората, подведени под отговорност като поръчители на свалянето на малайзийския Боинг – агента на ГРУ Игор Гиркин-Стрелков. Останалите участвали в ракетната атака срещу полет МН17 са Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко
 
Само преди ден Холандия поиска екстрадиция на руснака Владимир Цемах, който е физическият извършител на атаката срещу боинга. Цемах, който представлява интерес в качеството на свидетел за Съвместната следствена група, разследваща катастрофата със самолета "Боинг" в Украйна през юли 2014 г., беше включен в списъка на разменените вчера задържани лица между Русия и Украйна. Русия и Украйна си размениха по 35-има пленници в събота. През юни съвместен екип от експерти, ръководен от Холандия, който разследва катастрофата със самолета на Malaysia Airlines през 2014 г. в Донбас, обвини трима руснаци и един украинец от Руското военно разузнаване (ГРУ). Според разследващите, четиримата Игор Гиркин-Стрелков, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко, са участвали в ракетната атака срещу полет МН17.
 
 
Монитор