След акцията в България и Румъния от четвъртък
Няма нито един опит за телефонна измама у нас за последните 24 часа
Освен арести и системни операции, трябва да се полагат и усилия за превенция, заяви главният прокурор Сотир Цацаров
 
19 април 2019, 11:26 | | Видяна: 201
 

Национално съвещание на ръководството на МВР в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, зам.-главния прокурор Иван Гешев и др., снимка: Правителствената пресслужба

 

Няма нито един опит за телефонна измама на територията на България, след като в четвъртък сутринта при мащабна операция прокуратура и МВР разбираха банда за телефонни измами, действала у нас и в Румъния и прибрала от жертвите си над 2 млн. лв. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, който присъства заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев на Национално съвещание на ръководството на МВР. "Изключително доволен съм от доброто взаимодействие със всички служби на МВР. Благодаря на румънските колеги, които ни оказаха съдействие. Всичко се случи в резултат на анализ, възложен от министър-председателя на МВР, а от главния прокурор на Специализираната прокуратура", заяви Гешев.

Той уточни още, че поради огромната честота на ало измамите през последната година е променен и подходът към пресичане на този тип престъпления. Телефонните измамници са взели над 8 милиона лева от граждани през 2018 година, а само за първите три месеца на тази година са присвоени близо 2 милиона лева. "Най-високото ниво, до което преди се стигаше е на ниво "мулета". Предвид високата обществена опасност беше преценено, че трябва да се работи от най-ниското ниво до ръководителите. Това е първата такава операция, надявам се да не е последната. Надяваме се в близката една година ситуацията с телефонните измами да стои по-различно", коментира зам.-главният прокурор.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че за пълното пресичане на ало измамите, което се надява да се случи в близкото бъдеще, освен последователни акции на службите са необходими и превантивни мерки. "Повтарящата се практика на телефонни измами и размера на щетите, както и това че жертвите са най-уязвимите групи, ни показва, че трябва освен арести и системни операции, да се полагат и усилия за превенция. Необходим е системен подход", заяви Цацаров и допълни, че в операцията в България и Румъния е използван именно такъв метод.

Той обяви още, че именно с цел превенция и информация на населението за опасностите, които се крият зад телефонната слушалка, са изработени специални видеоклипове. Той призова и всички медии, които желаят, да се включат в кампанията, като ги излъчват.

Премиерът Бойко Борисов също благодари на МВР и прокуратурата за бързите действия и подчерта важната социална роля на темата за телефонните измами. "Решихме да дадем гласност на нашето събрание заради темата с "Ало измамниците", защото е социална. Години наред се предупреждават хората. Вече има и задържани, сега виждате цялата престъпна схема. Надявам се, че имотите на тези ще бъдат разследвани и иззети, ако се налага", заяви премиерът.

"Вече не се работи само с мулетата, а с цялата престъпна схема. Сърцераздирателно е да виждаме как възрастни хора дават спестяванията си. Продължаваме да работим. Много колеги работиха добре. Тези, които бяха в Румъния и сега се прибират, свършиха изключително добра работа", заяви още Борисов и отправи похвала към ръководителите на дирекциите на МВР в София, Смолян и Ловеч заради разкриването през последните дни на три тежки убийства, както и към всички служби в страната заради зачестилите акции по задържане на големи количества наркотици.

Видеоклипът, част от информационната кампания на МВР и прокуратурата:

 

Задържаха барета в София докато иска откуп за крадена кола

 

Задържан е служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) за искане на откуп за откраднат автомобил, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов след Националното съвещание на ръководството на МВР.

 

"Служителят е на ръководно ниво, рангът му е по-висок от началник на група. Автомобилът е "Мерцедес". Няма как да кажа каква сума е поискана, има образувано досъдебно производство", коментира още той.

 

Иванов уточни, че вчера в СДВР е получен сигнал за искан откуп за кола. Направена е съответната подготовка за контролиране на срещата с констативен протокол за описване на паричните средства.

 

"Знаело се е мястото, където ще бъде проведена срещата. Водено е скрито наблюдение. Тъжителката е отишла там. Лицето, което се е явило за разговор, е било задържано с полицейска мярка. Уведомен е следовател, докладваха ми на мен и уведомих министъра на вътрешните работи. Следователите, разследващите и оперативните са на среща при наблюдаващия прокурор. Там най-вероятно ще се вземе решение какви действия да бъдат предприети спрямо служителя", каза още главният комисар.

 

Той подчерта, че командирът на баретите е извикан от ръководството на МВР и започват проверки. Ще се разследва имало ли и други случаи, в които командосът е правил това и замесени ли са и негови колеги.