В Специализирания наказателен съд
Поредно искане за по-лека мярка бави делото срещу плевенския прокурор Димитър Захариев
Този път Камен Балбузанов – Куката, сочен за организатор на престъпната група за рекет, поиска "домашен арест" заради камъни в бъбреците
 
03 януари 2018, 13:24 | Цветелина Янкова | Видяна: 587
 
 

Ново искане за промяна на мярката за неотклонението в по-лека по процеса срещу бившия плевенски прокурор Димитър Захариев и още седем души забави старта на делото в Специализирания наказателен съд (СпНС).

Този път соченият за организатор на престъпна група за рекет Камен Балбузанов – Куката, в чиято  банда, според прокуратурата, е членувал Захариев, поиска от съда да бъде освободен под домашен арест. Основанията за промяна на мярката от "задържане под стража" в по-лека, които изтъкна защитата на Балбузанов, са заради жлъчно-каменно заболяване, от което той страдал, както и в необходимостта да се грижи за жена си и 13-годишната си дъщеря.

Според обвинителя Калин Близнаков, който бе представител на специализираната прокуратура в заседанието, обаче защитата на Балбузанов умишлено бави процеса, тъй като искането за промяна на мярката за неотклонение, от страна на подсъдимия, е депозирано непосредствено след внасянето на обвинителния акт в съда.

Прокурор Близнаков обясни пред "Правен свят", че в този случай и според последните промени в закона, съдът е длъжен да разгледа искането по мярката за неотклонение на обвиняемия, преди да насрочи нововъведеното първо, разпоредително заседание, въпреки че обвинителния акт вече е внесен.

Следва изводът, че опасността обвиняемите да забавят неконтролируемо делата, чрез непрестанни искания за промяна на мерките им за неотклонение, не е преодоляна, особено при процеси, в които има над десет подсъдими.

По време на делото срещу Балбузанов и останалите седем души, подсъдимият Димитър Захариев за осем месеца е отправил 15 пъти искане до съда за промяна на мярката. Последното искане на бившия прокурор бе разгледано ден след внасянето на обвинителния акт в съда.

За Балбузанов днешното искане бе трето поред, но вероятно няма да е последно. Чл. 260 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс гласи, че въпросът за изменение на мярката за неотклонение може да се поставя по всяко време на съдебното производство, ново искане по мярката за неотклонение в съответната инстанция може да прави при промяна на обстоятелствата. Така насрочването на първо, разпоредително заседание по делото и съответно стартирането на процеса може да се забави неопределено време.

В процеса, освен Балбузанов и Захариев, има още шестима подсъдими – Ивайло Бировски, Валентин Георгиев, Илиян Михайлов, Иван Стойчев, Мирослав Минков, Петьо Христов.

Днес СпНС все пак не уважи молбата на сочения за ръководител на престъпна група за рекет с мотива, че съществува обосновано предположение и подозрение, че подсъдимият е извършил шестте престъпления, в които е обвинен. Според съда Балбузанов е лице със сравнително висока степен на обществена опасност, тъй като многократно е бил осъждан за различни престъпления, поради което съществува подозрение, че може да извърши престъпление.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд в тридневен срок, което се очаква да бъде направено от подсъдимия и защитата му.

Балбузанов и четирима от участниците в бандата бяха задържани на 24 април 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група и за изнудване чрез заплахи и принуда. Съдът наложи мерки за неотклонение "Задържане под стража" на Камен Балбузанов и Ивайло Бировски, и парични гаранции на Валентин Георгиев, Илиан Михайлов и Иван Стойчев.

Според обвинението Балбузанов и бившия плевенски прокурор Димитър Захариев съвместно управлявали чрез подставени лица охранителен бизнес в Плевен. Престъпната група оказвала натиск на търговци да приемат да бъдат охранявани от конкретна фирма.

Бившият прокурор от Плевен бе задържан на 6 юни м. г. в сградата на Софийския градски съд (СГС), където той е подсъдим и за принуда. Арестът беше извършен в момент, когато състав на СГС беше дал почивка. В това време на Захариев беше връчено постановление за принудително довеждане и той бе отведен от залата.

Заедно със Захариев за участие в групата бе задържан и обвинен и служителят в Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието - Мирослав Минков.