Вицепремиерът Валери Симеонов обяви:
Осем министри гласуваха против решението за Истанбулската конвенция
Документът няма да разреши еднополовите бракове, нито ще се наложи промяна на Конституцията, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева
 
03 януари 2018, 12:31 | Правен свят | Видяна: 1047
 
 

Очаквано и въпреки острата реакция на една от партиите в управляващата коалиция, на днешното си заседание правителството предложи на Народното събрание да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция. Документът е на Съвета на Европа и е свързан с превенцията и борбата с насилието на жени, както и срещу  домашното насилие. Предложението за ратификацията е на министъра на правосъдието Цецка Цачева, а миналата седмица една от трите партии в коалицията  - "Обединени патриоти" – ВМРО, се обяви срещу ратифицирането на конвенцията, като един от основните й аргументи е, че "по този начин се осигурява възможност за признаване от България на наличието на "трети пол".

След заседанието на Министерски съвет в сряда вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че 8 от министрите са гласували против решението за предложение за ратифициране на Истанбулската конвенция. "Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне, а за позиция, която са заели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само Обединени патриоти, 8 човека от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за взимане на решение", коментира пред репортери Симеонов. 

По думите му мнозинството взима решение. "Така е и в Народното събрание. Дали ни харесва или не – това е", каза ооще той.  Запитав дали има опасност у нас да бъде признат третия пол, Симеонов отговори: "Мисля, че не трябва да се влиза в детайли, след като сме изразили една позиция, значи имаме основания и притеснения. След обсъждането не би трябвало да има такава опасност". "Обединени патриоти се състои от три партии и недейте очаква по всички въпроси да бъдем на едно мнение", каза Симеонов.

Преди него вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева също коментира темата пред репортери. "Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове", коментира пред репортери Захариева. По думите й Истанбулската конвенция е изключително важна, защото ще се опита още най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

"Това, което се разбрахме с колегите от Патриотичния фронт е, ако трябва Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води в промяна на Конституцията", допълни Захариева.

Тя посочи, че Конвенцията е подписана от всички държави в ЕС, но за момента е ратифицирана в 17 от тях. "Процедурите са дълги точно, защото трябва да се направи анализ дали не противоречи на нашата Конституция. Ние считаме, че не противоречи и точно за това я предлагаме на ратификация", каза вицепремиерът.  Тя уточни, че по нея са работили десетки специалисти по международно и конституционно право.

От правителствената информационна служба посочиха още че т. нар. Истанбулска конвенция обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени.

С присъединяването си към Конвенцията България "се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и за ефективно съдебно преследване на извършителите, както и за събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по проблема с домашното насилие".

Според управляващите с ратифицирането на Конвенцията ще се наложат промени законодателни промени не само в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола. Затова и в момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателно правната област.

 

Вестник "Труд" съобщи имената на седем от министрите:  четиримата от квотата на Обединените патриоти – вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Нено Димов (екология) и Емил Караниколов (икономика). От ГЕРБ "против" са били Владислав Горанов (финанси), Ивайло Московски (транспорт) и Кирил Ананиев (здравеопазване). Осмият член на правителството, който не е подкрепил ратификацията, засега остава неизвестен.