Заради Българското председателство на Съвета на ЕС
Цецка Цачева гощава еврочиновници в Брюксел за 32 036,50 лв.
Парите са за два работни обяда и три приема
 
03 януари 2018, 07:27 | Правен свят | Видяна: 510
 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева, снимка: БГНЕС

 

Шест работни дни са имали девет хотела, бистра и фирми, предлагащи кетъринг в Брюксел, за да отговорят на поканата на българското Министерство на правосъдието (МП) да организират два работни обяда и три приема. Става въпрос за протоколни събития, на които еврочиновниците ще обсъждат въпроси от дневния ред на общността в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Общата сума, за която ръководеното от министър Цецка Цачева ведомство ще нагости европейските чиновници, е 32 036, 50 лв. или 16 380 евро. 

Поканата за участие в процедурата на пряко договаряне по чл. 182, ал. 1, т. 5 от Закона за обществените поръчки е публикувана на 20 декември 2017 г., а крайният срок за кандидатстване на поканените е изтекъл в първия работен ден на новата година – 2 януари. От документацията, разписана от главния секретар на МП Стоян Стоянов, се разбира, че разделянето на настоящата поръчка на обособени позиции не е целесъобразно, доколкото предвидените за изпълнение дейности по нея са свързани. И още – петте събития, цената на всяко от които ще излезе средно по около 6 400 лв., са за периода януари-март 2018 г., т.е. само за първата половина от Българското председателство на ЕС. 

За момента не е ясно колко от поканените за участие белгийски компании са се отзовали, нито дали има участник, който отговаря на всички изисквания и е предложил цена в рамките на прогнозните, но е ясно, че първият "работен обяд" е насрочен за 11 януари. Той трябва да се проведе в хотел или ресторант, където в неформална атмосфера, докато обядват европейските чиновници, ще трябва да дискутират въпроса за "Директивата за несъстоятелността". На обяда се очаква да присъстват около 60 души, а прогнозната стойност за един от участниците е 60 евро. Менюто ще бъде уточнено пет дни преди събитието, но е ясно, че ще включва местни и вегетариански ястия, десерт, безалкохолни и алкохолни напитки.

Идентичен обяд е предвиден и за представителите на държавите-членки в Координационния комитет в областта на полицейското и правното сътрудничество по наказателни правни въпроси (CATS). Мероприятието ще се проведе между 14 и 28 февруари 2018 г. 

Избраният от МП изпълнител на заданието ще трябва да организира и три приема в Постоянното представителство на България в Брюксел. Първият е планиран за 15 февруари от 19.00 часа, с продължителност от три часа.

Приблизителният брой участници е 60, а цената за един не трябва да надвишава 51 евро. 

Вторият прием е насрочен за 28 февруари и на него ще присъстват ангажираните европейски чиновници по Регламент "Брюксел II А". Третият прием е предвиден за 13 март и в него ще се включат участници в приемането на законодателния пакет "в областта на дружественото право". 

От приложената документация не става ясно дали работните обяди и приеми ще бъдат уважени лично от правосъдния министър или домакини на европейските бюрократи ще са нейни заместници или други представители на Министерството на правосъдието.