На първото си заседание за тази година
Правителството ще разгледа ратификацията на спорната Истанбулска конвенция
Документът вече предизвика остра реакция на коалиционния партньор "Обединени патриоти"-ВМРО
 
02 януари 2018, 17:55 | Правен свят | Видяна: 359
 
 

На утрешното си заседание, което е и първото за тази година, правителството ще разгледа проект на решение за предложение до Народното събрание за ратифицирането на т. нар. Истанбулска конвенция от 2016 г. Това става ясно от проекта на програма на Министерски съвет за сряда - 03.01.2018 г. Предложението за ратификацията е на министъра на правосъдието.

Конвенцията на Съвета на Европа е свързана с превенцията и борбата с насилието над жени, както и срещу домашното насилие. Миналата седмица една от трите партии в управляващата коалиция - "Обединени патриоти" – ВМРО, обаче се обяви срещу ратифицирането на конвенцията, която е подписана от настоящия вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, но в качеството й на министър на правосъдието през април 2016-та година. 

В остра декларация "Обединени патриоти" – ВМРО, чиито лидер е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, изразиха несъгласие с ратификацията на документа, тъй като "по този начин се осигурява възможност за признаване от България на наличието на "трети пол". 

"Истанбулската конвенция също така насърчава изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм, травестизъм и други подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите. Член 3, например, въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека: "Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете"", се посочва още в позицията на "Обединени патриоти" - ВМРО.

Според формацията "на практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол автоматично, според Истанбулската конвенция, се създава еднополово "семейство".

"Както е известно, българската Конституция признава пол от мъж и жена и семейство от мъж и жена. Това означава да се даде възможност за осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България, ако бъде ратифицирана тази Конвенция, която уж се занимава само с домашното насилие", пише още в декларацията.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева неотдавна също се обяви за ратифицирането на документа, като отрече това да доведе до легализиране на гей-браковете у нас. В края на ноември месец заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви, че България е "на прага" да ратифицира документа. 

Казусът с ратифицирането на Конвенцията е поредният, който поражда напрежение в управляващата коалиция, като по всичко личи, че ГЕРБ ще търси подкрепата от други формации, извън "Обединени патриоти", които да осигурят гласовете в парламента за ратифицирането на документа от Народното събрание.

Междувременно в писмо до зам.-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов над 30 граждански, християнски и други организации за защита на семейството, се обърнаха с молба за недопускане на ратификация на Истанбулската конвенция.

Поради цялата сложност на ситуацията, вицепремиерът Красимир Каракачанов даде отрицателно становище на текстовете в съгласувателната междуведомствена процедура, като пусна и писмо до началника на кабинета на премиера Бойко Борисов, в което категорично се противопостави на приемането на Истанбулската конвенция. В писмото се настоява тази Конвенция да бъде подложена на широк обществен дебат и едва тогава да бъде разглеждана по същество.